Kozara: Pjevali partizanske pjesme, pa ih policija otjerala

„Pjevali smo Oj Kozaro, Po šumama i gorama, Mladen vodi partizne i poslije te pjesme policija nas je prekinula", kaže jedan od aktivista koje je policija udaljila s obilježavanja.

Bosna i Hercegovina 05.07.2015 | 16:12
Kozara: Pjevali partizanske pjesme, pa ih policija otjerala

Više osoba pod policijskom pratnjom danas je udaljeno sa ceremonije obilježavanja 73. godišnjice Bitke na Kozari jer su pjevali partizanske pjesme.

Dražen Crnomat, aktivista iz Banjaluke, koji je bio jedan od onih koji su pjevali parizanske pjesme, rekao je za Buku da su danas otišli na Kozaru da bi obilježili godišnjicu bitke na Kozari, pa su pjevali partizanske pjesme.

„Pjevali smo Oj Kozaro, Po šumama i gorama, Mladen vodi partizne i poslije te pjesme policija nas je prekinula i razdvojila je grupu koja je pjevala pjesme. Nakon razdavajanja policija nas je legitimisala“, kaže Crnomat i dodaje da su jednog njihovog drugara izdvojili jer je imao kameru na kojoj je sve snimao.

„Njega je policija natjerala da sve izbriše sa kamere“, kaže Crnomat.

Dodao je da se situacija sada stabilizovala.

Bitka na Kozari započela je u junu 1942. godine, kada je 11.000 Nemaca, zajedno sa oko 20.000 ustaša i domobrana, započelo ofanzivu na narod i borce Kozare i Potkozarja.

Protiv nadmoćnog neprijatelja, borilo se svega 3.000 partizana, iz Drugog krajiškog odreda. Goloruki narod spasavao se u zbegovima.

U noći 3. jula, neke partizanske jedinice probile su obruč, ali puno naroda i boraca nije uspjelo da se provuče.

Oni koji nisu pobijeni, odvedeni su u koncentracione logore, mahom u Jasenovac i Staru Gradišku. Prema ustaškim i njemačkim dokumentima, u kozaračkoj ofanzivi je zarobljeno 68.000 ljudi.

Na mesti proboja obruča u jugozapadnom dijelu Kozare danas se nalazi spomenik nazvan "Patrija".

Na Kozari je u borbi protiv fašizma stradalo više od 33.000 boraca i civila, od kojih 12.000 djece, što predstavlja jednu od najvećih golgota. Herojska borba naroda na ovim prostorima poznata je u svijetu.

Izvor: Buka

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

zero

05.07.2015 14:16

Ja ludog naroda , pjevali partizanske pred cetnicima. Sad se sve negira pa i antifasisticka borba je pod znakom pitanja.

ODGOVORITE
Name

sve je moje

05.07.2015 14:22

Izgleda da se partizani nisu borili,vec referendum sve sebi prisvaja pa cak i isoriju.

ODGOVORITE
Name

Cist srpski obraz.

05.07.2015 14:28

Pa niko da spomene Urosa Drenovica i Radu Radica. Cetnike koji ucestvovali sa svojim odredim zajedno sa ustasama i njemcima a srpsko stanovnistvo vecinom progonjeno. Sramota. Junaci NOB-a i narodni heroji , Josip Mazar,Mladen Stojanovic,Ahmet Melkic, Esad Midzic.... A Mladena najveceg Srbina i heroja u posljednjih 80 godina ubise cetnici. Sramota za srpski narod i sve srpske i ostale zrtve da se NOB-vci ne smiju pomonjati. Pa zar Skendera, Bosnjaka, i njegove stihove Stojanke majke niko ne smije ni pomenuti. Ovakva RS mi ne treba. MRZIM USTASKO-HANDZARSKE-CETNICKE HORDE. SMRT FASIZMU, SLOBODA NARODU. ZIVJELI SVI NORMALNI NARODI I DOCI CE NASE VRIJEME USKORO

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

05.07.2015 15:29

Smrt fašizmu. Živio đeneral Draža Mihailović i četnički ravnogorski pokret. Šteta što nisu iskorijenili sve komunjare. Danas ne bi bilo ovoga koji sa Kozare poziva na srpsko-srpski obračun.

Name

mimo

06.07.2015 05:12

Tito I komunisti su radili 50 godina da nas nauce necem redu I postovanju a ovi danas su to uspjeli sve unistiti za par godina. U Titino doba djeca u busu su ustajala da starji sjednu a danas?

Name

Igor

05.07.2015 14:33

Hahahaha vodi Mladen partizane. Svaka cast ! Sve pohvale ali bojim se danas nema vise ni jednog Mladena , borca za narod i pravdu. U svakom slucaju dobra simbolila da se Baja iziritira.

ODGOVORITE
Name

majka kozara

05.07.2015 14:34

Sram vas bilo,skrnavite istoriju! Sto ne pustite narod da dosljedno obiljezi stradanje srpskog naroda. Kome smetaju partizanske pjesme?! Sta je trebalo...Dodik da pjeva ispod satora? Pjevao je juce na Ugru poslije obiljezavanja stradanja srpskog naroda Podrinja. Ma gadite se vise svakom pametnom covjeku.

ODGOVORITE
Name

komentar sa portala buka

05.07.2015 14:46

Strasno. Na legalnom obiljezavanju bitke na Kozari gdje su pobijeni partizani, rezim RS-a saslusava ljude koji pjevaju o partizanima!? Kada se pjevaju cetnicke pjesme i slogani o klanjima, ubijanjima, silovanjima, opsadama tada niti policija RS-a niti SIPA niti bilo ko od "velike brace" da reaguje. Niti jednim saopstenjem ili ogradjivanjem da ne kazem privodjenjem. U Sarajevu se obiljezava Dan mladosti u kaficu Tito, u Tuzli citavo opstinska garnitura cuva nasljedje i tradiciju antifasisticke borbe i pjesme o borbi NOP-a i slogani su nesto sasvim normalno. RS ce ostati u izolaciji sopstvene savjesti sve dok se ne obracuna sa krvozednim cetnicima u svojim redovima.

ODGOVORITE
Name

ОЗНА

05.07.2015 14:49

Срамота пјевати на гробљу,без обзира чије пјесме,то није примјерено према жртвама.

ODGOVORITE
Name

kozara

05.07.2015 14:51

Srdjan, Mrdjan i Mladen se u grobu koprcaju i Nikad vam nece oprostiti, srpskim izrodima.

ODGOVORITE
Name

sirogojno

05.07.2015 14:53

Pa sta su trebali pjevat...spremte se spremte....fuj...pa sto ne uklone biste iz centra banjaluke NARODNIH HEROJA IZ llSVJETSKOG RATA...KASIMA HADZICA,ESADA MIDZICA,MUHAMEDA KAZASA...idr...onda trebaju i kompletne generacije uklonit koji smo to ucili iz istorije...zivjeli svi dobri ljudi,zivjeli partizani Titini....i stvarno BILO JE CASNO ZIVJETI S TITOM...

ODGOVORITE
Name

xx

05.07.2015 15:09

Treba ih odma u zatvor stace pjevat partizanske pjesme da su pjevali o cica draži bolje bi prosli

ODGOVORITE
Name

Superhik

05.07.2015 15:21

Partizani smo bili svi MI , fasisti samo ONI. I dok skoro cijeli svijet slavi i u temelje svoje demokracije ugradzuje antifazizam , mi se odricemo tih tekovina za koje su se izborili nasi stari. Kod nas su zadnje dvije , tri decenije jako popularni fasisti. Narod je prolupao i izgubio osjecaj za dobro i lose. Cudimo se sto lose zivimo i lose nam ide u svim segmentima drustva. Bas , ZASTO ? Pa , nas su ubjedili da je NAROD poceo rat , a ne politicari. Ludost.

ODGOVORITE
Name

Svedska

05.07.2015 16:06

Sta se to desava sa srpskim narodom,da se odricu slavne i legendarne partizanske antifasisticke borbe.Sta bi druge zemlje dale samo da imaju ovakvu antifasisticku borbu kao srpski narod.

ODGOVORITE
Name

etnolog

05.07.2015 16:19

Kako mi se cini bitka na Kozari nije jos zavrsena.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

05.07.2015 16:45

Ustasko-cetnicka crnokosuljaska koalicija bi da sakrije svoje zlocine,ubijanje Srba,kradju nase imovine i da prisvoji antifasisticku borbu.

ODGOVORITE
Name

Fasizam

05.07.2015 17:42

Zalosno je da Republika Srpska postaje zemlja gdje vlada despot i njegova klika. Ja ne vidim takvu drzavu kao svoju.

ODGOVORITE
Name

nije tako

05.07.2015 20:28

Niste bili na Kozari a lupate gluposti. Prilikom intoniranja himne republike Srpske oni su pjevali partizanske pjesme. To su bitange koje je neko poslao da prvociraju a nemaju skupstinsku vecinu. Sramota

ODGOVORITE
Name

exsa

05.07.2015 21:07

Dr Mladen Stojanovic Narodni heroj,simbol plemenitosti i narodne borbe ubijen od domacih koljaca cetnika na Kozari.Bio je iz svestenicke porodice,lijecio ljude besplatno i pridruzio se radnickom a kasnije i partizanskom pokretu.Kad su cetnci iz zasjede kukavicki pucali na njega i njegove borce on je bio ranjen,kad je narod vidio sta su cetnici uradili sa Mladenom to je izazvalo opsti gnjev.Lezao je u jednoj kuci ranjen,cetnici su ga nasli i prije smrti cetnicki komadant Rade Radic mu je trazio da potpise izjavu koja bi odgovarala cetnicima sto je on odbio. Umotali su ranjenog Mladena u cebe i ubili ga pored potoka sa dva metka u glavu i jos par partizana ranjenika.Cetnicki vojvoda Rade Radic je uhvacen poslije rata i streljan. Ustase su ubijale klanjem ili maljevima , a neki su po zahtjevu njemackih vlasti, odvedeni i njemacke logore.Preostali su odvedeni u hrvatske koncentracione logore u Jasenovac i Staru gradisku.Tokom osamdesetih otkriveno je da je tadasnji austrijski predsjednik i bivsi prvi covjek Ujedinjenih nacija Kurt Valdhajm zapravo nekadasnji nacisticki oficir umjesan u ratne zlocine te da je ucestvovao u cetnicko-ustasko-njemackoj operaciji na Kozari. Smrt fasistima sada i uvjek!

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

05.07.2015 23:55

Jedina mu je greška što je bio u partizanima a ptotiv Srba. Šta ćete, izjanio je.

Name

arhiv

06.07.2015 07:22

Idi obrazuj se, ako nicim drugim, onda komunističkom literaturom, bar nešto da pročitaš u životu, pa onda dođi i napiši kako je Mladen ubijen na Kozari.

Name

Partizan

05.07.2015 21:43

Je.. ga. Nisi cetnik i odmah ne valjas danas, pa makar bio i castan Srbin.

ODGOVORITE
Name

истина и ништа осим истине не доноси слободу

06.07.2015 07:44

Овај који говори о антифашизму у Тузли нека погледа чињеницама у зубе које су писали партизани. Може да нађе неку јединицу која се борила у партизани. Нека погледа када је Тузла предата у руке партизанима и ко је предао. Фашизам је био моћан 1941. године. Амтмфашиста је онај ко се тада супроставио фашизму а није онај које пришао јачој страни у другој половин 1943. године кaда је пала Италија одакле је та ријеч и потиче. Тада је фашизам поражен а све даље је била техника ствар како успоставити мир и бoрба ко ће гдје валдати. Имали и ко паметан да каже достa политичке проституције на рачун кристално јасних историјских чињеница.

ODGOVORITE
Name

Etička pitanja

06.07.2015 21:06

Postalo je kritično kad su zapjevali "Ide Mladen vodi partizane...". I opasno, jer je uslijedila momentalna intervencija i progon sa platoa. Nikakva priča nije pomogla. Kažu da ON ne podnosi ni samo ime Mladen, koje ga ne podsjeća na slavom ovjenčanog doktora sa Kozare, već na druga dva Mladena, koje očima vidjeti ne može, ni čuti ušima, ni spomenuti ikako..

ODGOVORITE