Grčka će odlučiti o sopstvenoj sudbini

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini u evrozoni, jer će se građani izjasniti na vanrednom referendumu, koji je sazvao.

Svijet 05.07.2015 | 19:56
Grčka će odlučiti o sopstvenoj sudbini

"Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke", rekao je Cipras nakon što je glasao u Osnovnoj školi "Dimotika" u Atini.

Cipras je na glasačkom mjestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne).

Dolazak Ciprasa na glasanje pratio je veliki broj novinara iz Grčke i cijelog svijeta, te je nastala velika gužva prilikom njegovog dolaska i odlaska sa birališta.

U Grčkoj se danas oko 10 miliona Grka izjašnjava na referendumu, o predloženom sporazumu sa povjeriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mjere štenje u zamjenu za finansijsku pomoć za spasavanje privrede.

Biračka mjesta otvorena su nešto poslije sedam sati po lokalnom vremenu, a građani će moći da glasaju do 19 sati.

Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

Na referendumu pitanje glasi "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji su predstavili Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta, a sačinjava jedinstven prijedlog? Prvi dokument je naslovljen "Reforme za dovršetak aktuelnog programa i poslije njega", a drugi "Preliminarna analiza održivosti duga".

Povjerioci Grčke zahtijevaju reforme u zamjenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno, a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedjeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije željela da prihvati ovaj prijedlog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao "ultimatumom" i ucjenom, dok na drugoj strani evropski zvaničnici ističu da se radi o "velikodušnoj ponudi".

Izvor: Nezavisne

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

05.07.2015 11:46

Hoce odlucivati,kao I do sada???Referendum narod kao odlucuje!?

ODGOVORITE
Name

Igor

05.07.2015 12:38

Narod se zove samo kad treba da preuzme odgovornost i kad drugog izlaza nema. Za grcki narod DA i NE ne predstavljaju nikakvu razliku . Predstavlja samo pokrice za vlast da moze reci tom istom narodu vi ste tako odlucili.

Name

.

05.07.2015 12:58

Povjerioci će odlučiti o sudbini Grčke.

ODGOVORITE