7 najsnažnijih prirodnih lijekova

Želite da izgubite višak kilograma, rešite se stomačnih problema, nesanice, umora...? Idelno rešenje krije se u prirodi.

Zdravlje 04.07.2015 | 22:57
7 najsnažnijih prirodnih lijekova

Najzdraviji sastojci biljaka često se gube u procesu proizvodnje lekova, ističu stručnjaci.

Štaviše, gotovo 60 procenata od 150 prepisanih lekova u Americi sadrži kao aktivnu komponentu najmanje jedno sintetički obrađeno biljno jedinjenje.

Ako je već tako, zašto ne biste potražili lek za svoje probleme direktno u prirodi? Evo kako određeni delovi biljaka deluju na različite poteškoće...

ŠIROK STRUK

Lek: Ekstrakt korena biljke Coleus forskohili

Zašto je koristan? Za razliku od biljke efedre, koja je zabranjena u mnogim zemljama, a u Kini se vekovima upotrebljava kao lek, ovaj suplement ne utiče na nervni sistem. Sadrži aktivni sastojak forskolin, koji snabdeva vaše telo lipazom, enzimom koji direktno utiče na masne ćelije u telu.

Dale, mršavljenje je zagarantovano!

Poslednje istraživanje magazina Obesity Research otkriva da su muškarci koji su uzimali 250 miligrama ekstrakta korena ove biljke smanjili procenat masti u telu za čak četiri procenta u perioodu od 12 nedelja. Dodatni plus je i povećanje nivoa testosterona.

PREVENCIJA ALCHAJMEROVE BOLESTI

Lek: Biljka cvrtočina (Huperzia serrata)

Zašto je koristan? Ova biljka sadrži aktivni enzim koji luči acetilholin u centralni nervni sistem. Uzrok Alchajmerove bolesti leži u smanjenom nivou acetilholina kod pacijenata. Zato korišćenje 200 mikrograma ove biljke dnevno povećava nivo svesti i direktno utiče na prevenciju ove teške bolesti. Zato ako u porodici imate nekoga ko pati od Alchajmerove bolesti, pokušajte da pronađete biljku crvotočinu, pozantu još pod nazivima vuččja noga, lisičjak, zmijina mahovina i brojnim drugim...

ANGINA PEKTORIS

Lek: Plod glogovog drveta (Crataegus monogyna)

Zašto je koristan? Nemačka agencija Uprava za zaštitu biljaka otkrila je da ekstrakt glogovog ploda blagotvorno deluje na rad srca kod ljudi koji imaju kardiovaskularne tegobe uzrokovane anginom pektoris.

TOKSIČNI ULJEZI U TELU

Lek: Ekstrakt mlečnog čkalja (Silybum marianum)

Zašto je koristan? Bilo da se inhalirate zbog posledica pasivnog pušenja ili se oporavljate od burne noći, jetra će biti prva na liniji odbrane tela od štetnih materija u organizmu.

Ekstrakt mlečnog čkalja (poznatog i kao gujina trava) modifikuje ćelije jetre, koja se zahvaljujući tome regeneriše i sprečava uticaj toksina. Takođe, može se koristiti i nakon transplantacije jetre.

NESANICA

Lek: Ekstrakt semena biljaka bogatih 5-hidroksitriptofanom

Zašto je koristan? 5-hidroksitriptofan je hemikalija koja povećava nivo serotonina, hormona sreće koji je, između ostalog, zaduženo i za san. Zdrav je i zbog činjenice da veoma brzo deluje na nervni sistem, pa ne čudi što se već pola veka upotrebljava kao lek za insomniju.

UMOR

Lek: Ekstrakt semena guarane (Paullinia cupana)

Zašto je koristan? U ovom čudotvornom eliksiru, koji raste u Amazoniji, nalazi se kofein, a drugi aktivan sastojak je teofilin. Obe ove supstnce su poznate kao snažni pojačivači energije.

STOMAČNI PROBLEMI

Lek: Đumbir

Zašto je koristan? Đumbir se već dugo upotrebljava u sprečavanju digestivnih problema, mučnine i osećaja slabosti. Studije su pokazale da je samo jedan gram đumbirovog korena dovoljan odraslom muškarcu da kratkoročno prevaziđe simptome sindroma nervoznih creva i mučnine.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar