Da li je more dobro za bebu?

Boravak na moru prija najmlađima, jer im jača imunitet skladištenjem vitamina D. Takođe, ako beba ima problem sa ekcemom ili disajnim putevima, to je još jedan razlog da se otisnete put plaže.

Zdravlje 04.07.2015 | 22:43
Da li je more dobro za bebu?

Mnogi roditelji, naročito oni koji su se nedavno ostvarili u toj ulozi, često su u dilemi da li da idu na more sa malom bebom? Lekari upozoravaju da dete ne bi trebalo izlagati suncu dok ne napuni godinu dana, ali većina pedijatara "daje dozvolu" za letovanje osmomesečnim bebama. Boravak na moru prija najmlađima, jer im jača imunitet skladištenjem vitamina D. Takođe, ako beba ima problem sa ekcemom ili disajnim putevima, to je još jedan razlog da se otisnete put plaže.

Naravno, veoma je važno da se beba ne izlaže suncu i visokoj temperaturi, pa se preporučuje brčkanje u moru rano ujutru i kasno popodne. Tokom dana bi trebalo da bude ušuškana u hladovini, a morski vazduh će je uspavati. Preporučuje se tanka pamučna i svetla odeća, koja pokriva ručice i nožice, kao i šeširić na glavi dok je na suncu, kao i kolica za zaklonom od sunca.

Na moru je važno da beba unosi dovoljno tečnosti, ako još sisa, majkama će biti lakše jer mleko odlično hidrara organizam. Čim napune godinu, mališani mogu da se igraju na suncu, ali uz obaveznu opremu - šešir, majicu i kremu sa visokim faktorom zaštite, kojom ćete ga mazati na 20 minuta. Između 10 i 17 časova neka bude u hladovini. Ako primetite da je dete pospano, drži se za glavu i muka mu je, odmah ga rashladite, dajte mu vode i odvedite kod lekara, za svaki slučaj.

Dakle, poštujte savete pedijatara i opušteno odvedite bebu na more. Kada vidite koliko joj prija, znaćete da je to bio pravi potez.

Super žena

Komentari / 0

Ostavite komentar