Kako su nas ojadili podsticaji i koncesije

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj već deceniju upozoravaju na maćehinski odnost Vlade prema njima. Jedan od drastičnih prijemera tog odnosa je opština Sokolac. Sprega republičkog rukovodstva i lokalnih moćnika oštetila je opštinu i sve njene građane za milione maraka.

Republika Srpska 04.07.2015 | 21:42
Kako su nas ojadili podsticaji i koncesije

Sokolačko preduzeće Klaonica i prerada mesa nekada je zapošljavala 100 radnika, a čak i u ratu 30-ak zaposlenih je održavalo proizvodnju.

Nakon privatizacije preduzeća, čija je procjenjena vrijednost bila oko milion maraka, državi je ostalo manje od 30% preduzeća, fondovima 15, a većina dionica prešla je u privatni kapital odnosno vlasništvo 150 malih akcionara.

Međutim, kontrolu nad Klaonicom preuzeo je sokolački funkcioner SNSD-a Mirko Čolović, iako ima samo 2,6% udjela u vlasništvu.

Ubrzo nakon privatizacije u preduzeću nije ostao ni jedan radnik, sva oprema je odnešena u privatnu firmu Mirka Čolovića, a svi račini su blokirani.

Ipak to nije smetalo Ministartvu poljoprivrede, na čijem čelu je tada bio Radivoje Bratić, da Klaonici, odnosno Mirku Čoloviću pod koncesuju izda preko 600 hektara poljoprivrdenog zemljišta i redovno isplaćuje podsticaje iz budžeta Republike Srpske.

Isplata podsticaja se nastavila i narednih godina, iako preduzeće Klaonica i prerada mesa Sokolac nikada nije podnijelo finansijski izvještaj o utrošku sredstava za podsticaj, nije imala ni jednog zaposlenog radnika, nije plaćala poreze a računi su i dalje bili blokirani, pa nije jasno ni kako se novac uplaćivao.

Klaonica nije plaćala ni koncesionu naknadu pa je na taj način, osim države, direktno oštećena i opština Sokolac.

Međutim Komisiji za koncesije Republike Srpske sve to nije smetalo i čak su napravili zapisnik da je sve u skladu sa zakonom i Klaonici omogućili da koristi i objekte Farme krava u Sokocu.

Nakon žalbi opštine Sokolac, ovom kriminalu se konačno stalo u kraj, pa je resorni ministar Stevo Mirjanić početkom marta ove godine donio odluku o raskidanju koncesionog ugovora sa preduzećem Klaonica i prerada mesa, a opština je Klaonicu prodala na licitaciji.

Rezultata će možda biti jer je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske naložilo Pravobranilaštvu da pokrene tužbu protiv preduzeća Klaonica i prerada mesa Sokolac, a opštini Sokolac dalo saglasnost da počne sa izdavanjem poljoprivrednog zemljišta.

Odgovor na sve optužbe za malverzacije preduzeća Klaonica i prerada mesa Sokolac pokušali smo dobiti i od Mirka Čolovića, ali je on jedan od rijetkih funkcinera SNSD-a koji još uvijek poštuje naredbu stranačkog šefa i ne daje izjave za BN televiziju.

(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

ИНСАЈДЕР

04.07.2015 19:59

ЧОЛОВИЋА И ЊЕМУ СЛИЧНЕ ПОД ХИТНО ПОСЛАТИ ИЗА РЕШЕТАКА!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Bashka

04.07.2015 20:03

Da mu makar radi ta privatna firma gdje je prenio opremu iz državne firme pa da narod zaradi koju marku za život. To je jedini biznismen kome ne rade ni privatne fabrike.

ODGOVORITE
Name

paja patak

04.07.2015 21:03

Sve je opljackao i uzeo sebi, sve sto je ostalo od AD Klaonica i prerada mesa... Sada vozi ne registrovanog dzipa a policija nista... Sve u svemu varalica i prevarant kakvog Sokolac nije zapamtio... P.S. SEBE NAZIVA UGLEDNIM DOMACINOM I PRIVREDNIKOM...

ODGOVORITE
Name

kuku nama

04.07.2015 21:21

Kuku nama!O kriminalu i lopovluku pojedinih dodikovih kompanjonja ce se pricati godinama.Kralo se oduvijek ali ovo je prevrsilo svaku mjeru.

ODGOVORITE
Name

MICA VUCETIC

04.07.2015 22:31

POSLE COLOVICA PRVI ODGOVORNI JE I MICA VUCETIC PREDSJEDNIK UPRAVNOG ODBORA.COVJEK POKRIVA SAV KRIMINAL COLOVICA VEC NEKOLIKO GODINA.KADA SU USLI U DIL VUCETICU JE ODMAH OBEZBJEDJENO MJESTO SEFA FINANSIJA AGENCIJE ZA POSTANSKI SAOBRACAJ BIH.KADA SE KLUPKO POCNE ODMOTAVATI BICE SVASTA.LICNO SAM PRISUSTVOVAO KADA SE PRAVIO PAKLENI PLAN.POZDRAV COLOVICU OD KOMSIJE.

ODGOVORITE
Name

bodo j

05.07.2015 05:20

Mica dok je bio direktor u Romaniji sve sa njima pokrao i kupio tri stana u BG. Sad oda za Colovicima i kosi im sijeno

Name

Crni

05.07.2015 06:58

Lokalne zajednice stalno kukaju a vecini njih primanja zsposlenih su astronomska. Mnogi nacelnici imaju veca primanja od ministsra.

ODGOVORITE
Name

Patriota

05.07.2015 07:02

Svu politicku elitu, od rata do dana danasnjeg, treba pohapsiti jer su ovaj nas narod u crno zavili, ja neznam sta je narodu sve isti ljudi vec 30 god na vlasti samo se mjenjaju glavni ljudi! Od velikih komunista, u ratu veliki srbi ,koji neznaju ni sta znace tri prsta al bitno da se dizu I stalno uvijek iste greske nikako da dodje pravi patriota na celo drzave!!!

ODGOVORITE
Name

sokolac live

05.07.2015 08:04

Nemojte zaboraviti Budimira Zivanovica,predsjednika skupstine akcionara i Milomira Tomovica u cijeloj ovoj prici.Svi oni su zajedno sa Colovicem,Braticem i Tosicem napravili udruzeni zlocinacki poduhvat da hara i pustoši ionako siromasni Sokolac.Tomović je na ime raznim mahinacija zaposlio cerku u Geodetskoj upravi RS i to sve preko Oljače i Aškrabe iz Komisije za koncesije koje su lazirale koncesioni zapisnik.KO STITI OVU KRIMINALNU GRUP?????

ODGOVORITE
Name

iskrena

05.07.2015 10:03

Ovo je još jedan dokaz da ni jedna institucija na niovu RS ne funkcioniše, sve privatno i vlast jednog bahatog čovjeka u liku predsednika. Samo promjene što prije.

ODGOVORITE