Pitate li se - kakav je život skupljača loptica na Vimbldonu?

Visoke temperature, disciplina i padanje u nesvest! Nakon što je jedan od sakupljača loptica na Vimbldonu pao u nesvest zbog nesnosnih vrućina tokom jučerašnjeg meča na terenu 17, postavilo se pitanje kakav je zaista život dečaka i devojčica koji se svake godine do maksimuma posvećuju ovom poslu.

Tenis 05.07.2015 | 23:20
Pitate li se - kakav je život skupljača loptica na Vimbldonu?

Na hiljade tinejdžera se svake godine prijavi da bude sakupljač loptica tokom Vimbldona, ali samo njih 250 bude odabrano u poslednji krug, tokom šest meseci treniranja za ovaj događaj. Svi učesnici odluku dobijaju na svom nalogu, na oficijalnom sajtu teniske asocijacije.

U odabiru za skupljače loptica, poziva se 32 škole u blizini Vimbldona, koje dalje šalju učenike na audiciju za teniski turnir. Na testu poznavanja tenisa, moraju da osvoje makar 80 odsto da bi prošli u sledeći krug.

Potom, sva deca mogu da ispadnu u bilo kom trenutku, ukoliko izvode šale, ponašaju se nepristojno ili čak ne sede pravo!

Finalni krug počinje u novembru i vođen je od strane teniske asocijacije, a tinejdžeri treniraju po dva i po sata svakog vikenda u vojnom okruženju dok im nadređeni viču zadatke koji se sastoje od 30 sekundi trčanja u mestu, skakanja, čučnjeva i sklekova.

Oni takođe moraju da savladaju pravilno dodavanje loptica teniserima, iako ih većina voli da im budu spuštene na reket. Sakupljači loptica moraju da stoje potpuno mirni tokom vežbi, a upravo naglo stajanje između aktivnih vežbi dovodi do vrtoglavice. Njima je dozvoljeno da pokreću samo oči i prste.

To je posebno naporno kada su u pitanju dugi mečevi, poput onog između Đokovića i Federera koji je trajao skoro nestvarnih četiri sata.

Na kraju radne nedelje, svi volonteri dobijaju broj, pa na oficijalnom sajtu gledaju da li su prošli u sledeći krug.

Posebnu stvar na koju moraju da obrate pažnju pre svakog meča, su navike i sujeverja igrača za koje skupljaju loptice, kako im ne bi bacali loptice sa strane koja im ne odgovara.

Oni zarađuju 165 funti za četiri dana, iako je od njih nekada traženo da rade i po 14 sati, a tu su i nezaobilazne povrede nakon što ih pogodi brza lopta, od koje ne stignu da se sklone.

Uprkos svemu tome, svi učesnici Vimbldona smatraju rad na istom kao deo prestiža koji se ne dopušta svima i na koji će se redovno prijavljivati svake godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar