Vimbldon: Jelena srušila šampionku Kvitovu!!!

Jelena Janković je napravila veliki podvig i pobedila šampionku Vimbldona Petru Kvitovu sa 3:6, 7:5, 6:4 za plasman u osminu finala posle dva sata velike borbe.

Tenis 04.07.2015 | 19:15
Vimbldon: Jelena srušila šampionku Kvitovu!!!

Petra Kvitova je dvostruka osvajačica Vimbldona, bila je najbolja 2011. i 2014. godine, dok na ostalim grend slem turnirima nije dolazila do trofeja, a odbranu ovog završila je u trećem kolu.

Naša teniserka je do sada eliminisala Vesninu i Rodinu, izgubila prvi set od Kvitove, gubila sa 2:4 u drugom, ali je uspela da napravi istinski podvig, podseti na neke fantastične partije i velikim preokretom zakaže duel u osmini finala sa Agnješkom Radvanskom, 13. nosiocem.

JJ i poljska teniserka se na travi nikada pre nisu sastale, a Jelena gubi sa 2:5 u međusobnim susretima.

Prvi set: Jelena nije iskoristila brejk šansu u prvom gemu, kazna stigla ubrzo
Čehinja je bila prva pri servisu, a uz brojne greške, Jeleni je lako omogućila da dođe do brejk lopte. Nažalost, nije iskorišćena, a na poslednji oštar servis Kvitove nije bilo moguće odgovoriti zbog visokog odskakanja loptice.

Uz ofanzivnu igru Jelena je izjednačila bez izgubljenog poena, a malo je nedostajalo da istom merom uzvrati Kvitova, pošto je imala 40:0. Uz prvu neiznuđenu greške Jelene krenuo je i veliki pad, Kvitova je prvu šansu za brejk iskoristila, i potvrdila je zatim za 4:1, napravivši pritom niz od šest poena.

Mnogo bolja pri drugom servisu bila je Kvitova, lakše je dolazila do vinera i nijednom nije dozvolila Jeleni da priđe prilici za brejk, pa je sa 6:3 okončala prvi set za nepunih 30 minuta igre.

Drugi set: Brejk i veliki niz Kvitove, pa odgovor Jelene za izjednačenje
Samo je prvi gem uzela Jelena, a onda je Kvitova nanizala osam poena i preokrenula uz oduzimanje servisa. Čak i kada je Jelena napadala, Kvitova je vraćala iz nepovoljnih situacija, zatim došla do petog asa, pa je zatim Jeleninu grešku dočekala za 12. uzastopni poen i 3:1.

Nikako Jelena nije uspevala da parira sve bolje raspoloženoj Kvitovoj, a povrh svega, na početku petog gema proklizala je i izvrnula desni zglob. Na sreću, nije se povredila, brzo se pridigla i nastavila duel.

Smogla je snage da spreči novi brejk posle prekida niza od 13 poena, i to dva puta, pa se održala u igri do vođstva Kvitove od 4:3. Naredni gem bio je veliki ispit za Jelenu, i konačno je položen. Posle 40:15, drugu šansu za oduzimanje servisa pretvorila je u dugo čekano izjednačenje niskim riternom (4:4), što je uzdrmalo samopouzdanje šampionki Vimbldona.

Strpljenje bilo saveznik Jankovićevoj u završnici, bez izgubljenog poena povela je sa 6:5, dočekala je konačno i servis greške Čehinje, pa je zatim treću set loptu pretvorila u izjednačenje.

Treći set: Bez brejka do dramatičnog finiša, Jelena srušila šampionku

Napravila je kraću pauzu Kvitova po okončanju drugog seta, dok se Jelena zagrevala za nastavak duela ne skidajući sa osmeh lica. Po izlasku protivnice iz svlačionice, Jelena je ostala u starom ritmu, prva je servirala, bez greške došla do 40:0 i gema.

Pri servisu se igralo sigurno do četvrtog gema, tada je uzdrmala Jelena dvostruku londonsku šampionku brejk šansom, koja ipak nije iskorišćena.

To je bila jedina prilika da se ugrozi češka teniserka, ubrzo su obe uzele gem bez izgubljenog poena, a JJ je povela sa 5:4 i naterala protivnicu da servira za opstanak u meču.

Ona to nije uspela, poslala je bekhend u aut za 30:30, uvukla se nervoza u ruke šampionke, potom je loptica završila u mreži nakon udarca Kvitove za Jelenin pad na travu od sreće i veliki trijumf.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

hercegovina

04.07.2015 17:35

Jelena za razliku od Ane uvjek igra za Srbiju.

ODGOVORITE
Name

cccc

05.07.2015 10:09

Bravo Jeco

ODGOVORITE