Ovo je najgori rođendan Borca!

Fudbalski klub Borac iz Banjaluke visi na ivici provalije na svoj 89. rođendan jer "Velikanu iz Platonove" prijeti najgori mogući scenario - nestanak sa sportske mape Bosne i Hercegovine.

Fudbal 04.07.2015 | 21:00
Ovo je najgori rođendan Borca!

Banjalučani su u svojoj bogatoj istoriji osvojili Kup Maršala Tita trijumfom nad Crvenom zvezdom 1988. godine kada je Senad Lupić prevario Stevana "Diku" Stojanovića u finalnom susretu koji će ljubiteljima fudbala ostati upamćen i po neuspješnoj "panenki" Dragana Stojkovića Piksija.

Osim tog trofeja, Borac je bio i šampion Bosne i Hercegovine, kao i osvajač Kupa BiH, ali će po svemu sudeći morati da bude likvidiran, ukoliko se u narednih nekoliko dana ne dogodi čudo!

Crveno-plavi klub, simbol Banjaluke, dužan je "i Bogu i narodu" odnosno premašio je iznos dugovanja povjeriocima od 13 miliona maraka, a ukoliko do žrijebanja nove sezone Premijer lige BiH ne uspije da pronađe u rasponu od 200 do 300 hiljada maraka, kuglica sa imenom Borca neće ni biti, niti će igrati u predstojećoj sezoni.

Riječ je o dugovima i reprogramima prema bivšem treneru Bogdanu Petkoviću, Milanu Vukelji, te igračima Marku Maksimoviću, Nemanji Bilbiji, Bojanu Markoviću, Ognjenu Raduloviću, Darku Đajiću, Vuletu Trivunoviću, Borisu Raspudiću i Darku Maletiću.

Predsjednik banjalučkog kluba u ostavci Draško Ilić predložio je dvije opcije za rješavanje problema: Stečaj odnosno gašenje kluba i(li) fuzija sa FK Krupom.

Treba napomenuti da problem Borca i dugovanja postoje odavno i da ova garnitura vlasti u Platonovoj nije doprinijela ovako lošoj finansijskoj situaciji, ali nije pretjerano ni pomogla u rješavanju nagomilanih teškoća niti je realno, to mogla.

Posljednja šansa za uopšte igranje sljedeće sezone je zajednički sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem, koji su predočili premijerki Republike Srpske Željki Cvijanović i ministrima u Vladi RS situaciju i za nekoliko dana se očekuje odgovor iz najvišeg izvršnog organa.

Nerijetko je Ilić na konferencijama za štampu "prozivao" Banjalučane tvrdnjama da "ne vole Borac" jer je na domaćim mečevima u PL BiH, ako izuzmemo najvjernije "Lešinare", posjeta bila blago rečeno katastrofalna.

Organizovao je klub i prijateljski dvoboj sa novosadskom Vojvodinom u cilju spasenja Borca na kojem je prodato samo 900 ulaznica!? A čak je i trojac iz "Državnog posla" iz Novog Sada posvetio jednu epizodu posrnulom banjalučkom velikanu. Doduše, tog dana padala je jaka kiša...

"Nije problem kiša, već nedostatak ljubavi Banjalučana prema Borcu! Kako drugačije da tumačimo recimo posjetu na utakmici protiv Zvijezde iz Gradačca, nakon koje je prihod iznosio 174 KM. Jedini stvarni prijatelji Borca su navijači, koji u vlastitoj režiji idu na gostovanja i pomažu klub u svemu", rekao je tada Ilić.

Njegov prijedlog fuzija sa FK Krupom, pa igranje u Prvoj ligi Republike Srpske, pojedini pravnici i ekonomisti u Banjaluci smatraju nemogućim jer ukoliko Borac ode u stečaj, ne može se preimenovati i ne mogu mu biti oprošteni dugovi.

"Pripajanje jednog kluba drugom klubu koji je u stečaju je nemoguće. Sve te gimnastike koje se prave sa novim subjektima nemaju za cilj da se očisti klub nego da neko drugi uđe u priču sa Borcem. FK Borac je korisnik društvenih sredstava, a zašto je neko u Gradskoj upravi, na državnom nivou ili rukovodstvu kluba dozvolio da se uprave ponašaju neracionalno i da prave dugove, nije jasno. Taj neko, ili više njih, kriv je i mora da odgovara! Ako neki drugi klub želi da uđe u tu priču, onda mora da isplati sve dugove jer je to put da se uđe u klub koji je u problemu, ali onda to više ne bi bio Borac nego Krupa", rekao je ranije Zoran Pavlović, ekonomista iz Banjaluke.

Osim ovih kritika za ideju, ne možemo da ne pomenemo i činjenicu da je na čelu FK Krupa rođeni brat Draška Ilića, Dragomir pa i to kod Banjalučana i navijača crveno-plavih izaziva podozrenje da je riječ o nekakvom prevođenju "žednih preko vode".

Što se tiče igračkog kadra, ekipa Vlade Jagodića je podmlađena i nalazi se na pripremama u Sloveniji osluškujući šta će se desiti i hoće li uopšte dobiti priliku da pokažu šta znaju na premijerligaškim terenima.

Sigurno je jedno, ovo je najgori rođendan u 89. godina postojanja Borca!

Podsjetite se pobjede nad Zvezdom: 

kao i proslave osvajanja titule u šampionatu BiH prije 4 godine:

te osvajanja pehara u Kupu BiH na "Grbavici".

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

laktaai

04.07.2015 19:52

89 godina, pa vrijeme je za pocinak.

ODGOVORITE
Name

Lesinr

04.07.2015 20:33

Od Dudukovog Laktasanina nisam ni ocekivao nesto pametno! FKB 1926

Name

re ¨laktasi`¨

04.07.2015 22:21

Sta ti znas, neznas ni to jadno laktase da napises , kasabo jedna... Kad cujes Borac, i ti i Dodik i svi novokomponovani banjalucani treba da stanete mirno...

Name

Banjaluka

04.07.2015 23:36

Naš je Borac nama sve na svijetu. Ne daj se Borče

ODGOVORITE
Name

Procvjetala bjela lala , uzeli smo kup Marsala

05.07.2015 06:42

Kad se vrate sjecanje, kako ih je Suljo slao po cevape, a golmana i luk jer ga zaboravio... Zlatna generacija naseg Borca. A kad je utakmica cjela Novoselija, Seher , Hiseta, pa ko Vrbas tece masa ljudi prema Gradskom, i ako se ko sjeca , svi nosili kisobrane , za ako zapada...

ODGOVORITE
Name

pop

05.07.2015 07:32

Kako vam nije jasno. Dosao taj kriminalac Ilic da sahrani nas Borac. Da bandit pravi zgradu. Ne znas ti seljacino na sta si udario. Imamo mo plan "b". Sta mislis sto dajes koju marku nekim lesinarima da ces uspjeti u tome. Lesinare ti ne mozes nahraniti . Svi smo mi Borac,a ne njih dvojica trojica. Nismo naivni.

ODGOVORITE
Name

STOP KRIMINALCIMA IZ KRUPE!

05.07.2015 20:54

STOP KRIMINALCIMA IZ KRUPE!

ODGOVORITE
Name

LESINAR

05.07.2015 20:55

STOP KRIMINALCIMA IZ KRUPE!!!

ODGOVORITE
Name

LESINAR

05.07.2015 20:56

FUZIJA JE PREVARA BRACE ILIC!

ODGOVORITE