Može li ovaj prijedlog za srpske klubove - cijela sezona u jednoj godini?

Prvenstvo od februara do decembra? Neobično, ali ima svoje prednosti...

Fudbal 04.07.2015 | 23:40
Može li ovaj prijedlog za srpske klubove - cijela sezona u jednoj godini?

Ulazak Srbije u Evropsku uniju prolongira se već duže od 15 godina. Ulazak u Ligu Evrope ili Ligu šampiona za Crvenu zvezdu, pa i sve druge srpske klubove izuzev donekle Partizana, polako se pretvorio u podjednako nedostižan cilj. Razloga je puno – finansije svakako izbijaju u prvi plan – ali ima ih i u nekim objektivnim okolnostima. Recimo u kalendaru takmičenja zbog kojeg superligaši u evropsku sezonu ulaze mnogo pre nego što se zakotrlja lopta u Srbiji. A u tim uvodnim izazovima najveće nagazne mine predstavljaju upravo rivali koji su uveliko zagazili u prvenstvenu trku. Stoga Politika u autorskom tekstu kolege Ivana Cvetkovića predlaže radikalnu promenu – sezonu u kalendarskoj godini.

Logika je prosta - Kairat, tim koji je Zvezdu na startu evropskih kvalifikacija usred Beograda savladao sa 2:0, već je odigrao 18 ligaških utakmica. Da su izabranici Miodraga Božovića na istom nivou možda bi sve izgledalo drugačije? Cvetković piše...
"Nesreća naših klubova je što u evropsko nadmetanje ulaze s nepripremljenim sastavima. Čak da su stvarno bolji od suparnika, kao pre nekoliko godina Partizan u odnosu na Šamrok iz Irske, u trenutku kad se igra prednost je na strani slabijeg tima, jer je u neuporedivo boljoj formi. I umesto da potražimo način da taj svoj nedostatak popravimo mi se pomirimo s tim da je to tako i da ništa ne može da se promeni?!"

Narod naravno ne voli radikalne rezove. Ali nijednu ideju ne treba unapred odbaciti. Posebno imajući u vidu sve manji kvalitet sve goreg srpskog klupskog fudbala.
"Ipak, o takvoj promeni kod nas niko ne razmišlja. Držimo se kolotečine, čak i kad tlo sve više tone pod našim nogama", navodi Cvetković u tekstu u kome poslednju promena sistema u Superligi i uvođenje plej-ofa i plej-auta naziva "prilikom da neki cvrčak ušićari na račun nekog mrava".

Pored takmičarskih, Politika kao prednosti sezone u kalendarskoj godina navodi i sezonu po boljim terenima u toplije vreme (uostalom i ove sezone će se igrati po julskoj žegi, tako da vrućine zaista nisu prepreka), manje troškovove za klubove (jedne pripreme), pretpostavlja da bi i poseta bila veća u letnjim mesecima...
"Velike evropske fudbalske zemlje su sistem takmičenja u Uefi, a one odlučuju u njoj, prilagodile sebi. Zašto mi ne bismo svoj sistem takmičenja prilagodili sebi?"

A ovde nam kažite, ali tek pošto dobro razmislite, kako vam se čini ova ideja?

Komentari / 0

Ostavite komentar