Na udaru štrajkači i u vladinom preduzeću

Jedanaest radnica bilećke Fabrike tekstila "Nikola Tesla" je suspendovano i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede radne discipline jer su više puta obustavljale proces proizvodnje u pogonu i pokretale štrajk, tvrde u rukovodstvu ove firme.

Republika Srpska 04.07.2015 | 17:10
Na udaru štrajkači i u vladinom preduzeću

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Dušana Vještice, radnice su pokretale nelegalan štrajk čiji je cilj zadovoljavanje nečijih ličnih i političkih ciljeva, a ne zbog neisplaćenih plata, kako one tvrde! On kaže da su radnice prekršile Zakon o radu, opšti kolektivni ugovor i brojne interne akte ovog preduzeća.

Akontacija iz oktobra

- Radnicama koje su u sastav firme "Nikola Tesla" ušle u septembru prošle godine izmirene su sve plate zaključno s aprilskom, a majska će tek biti isplaćena. Junska plata biće izmirena krajem ovog mjeseca u skladu s ostvarenim prihodima - tvrdi Vještica i ističe da je radnicama isplaćen i topli obrok za sve mjesece do juna 2015. godine.

On kaže da većina od 187 zaposlenih radnika želi da radi, ali da među njima ima i onih sa političkim motivima zbog kojih ne ispunjavaju normu, već se bave organizovanjem nelegalnih štrajkova.

- Dio njih ne pokazuje nikakvu namjeru da nastavi sa radom i ispunjava norme. Umjesto toga, prekidaju rad, prijete da će napraviti kvarove na mašinama, a ucjenjuju i druge radnice da im pristupe i podrže njihov nelegalni štrajk - tvrdi Vještica.

Radnice nisu željele da komentarišu ove navode zbog, kako kažu, ogromnog straha od poslodavca, ali je jedna od njih ustvrdila da "aprilska plata nije isplaćena i da se poslodavac poziva na akontaciju koja im je data u oktobru prošle godine, po osnovu dugovanja nastalog u saradnji sa firmom 'Imeks'". Ova firma je, dodaje ona, "od 'Nikole Tesle' iznajmljivala i prostorije i radnike ranijih godina, a onda im ostala dužna nekoliko plata. Rukovodstvo 'Nikole Tesle' ne priznaje ova dugovanja", navodi ova radnica.

Prije desetak dana radnice bilećke fabrike stupile su u štrajk upozorenja i počele proces sindikalnog organizovanja. Iako im je već prvog dana zaprijećeno otkazima, one su ostale pri svojim zahtjevima i od poslodavca zahtijevaju plate i doprinose koji im nisu uplaćeni od januara ove godine.

- Osnovali smo sindikat, a poštuje se minimum rada. Predstavnici sindikata pregovaraće sa poslodavcem i boriće se za naša prava. Stupićemo u generalni štrajk ukoliko nam do 10. jula ne isplate aprilsku i majsku platu. Strašno je šta uprava radi, prijete nam otkazima i izmišljaju kako ugrožavamo firmu, a to nije istina. Ne možemo da preživimo bez plata. Želimo da radimo i da firma napreduje, ali ne možemo bez osnovnih uslova - rekla je jedna radnica.

Goli opstanak

U više navrata radnice su za medije isticale da im ne smeta ni prekovremeni rad ni žrtvovanje za opstanak preduzeća, da nemaju nikakve posebne zahtjeve, ali da insistiraju na minimumu da bi svojim porodicama i sebi obezbijedile goli opstanak. Smeta im što rade, a ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice jer im doprinosi nisu uplaćivani.

U Fabrici tekstila "Nikola Tesla" rad je bio obustavljen i krajem maja. Direktor Dušan Vještica tvrdio je tada da se sve obaveze prema radnicama redovno izmiruju, a da je do zastoja došlo jer su dobavljači kasno dostavili sirovine za proizvodnju.

Danko Ružičić: Radnice strahuju od otkaza!

Danko Ružičić, predsjednik Granskog sindikata tekstilne industrije RS, kaže da je ovo jedino državno preduzeće u kojem se grubo krše radnička prava. On smatra da je osnovni problem koji muči ovu firmu loša organizacija, a da su radnice izmanipulisane i strahuju od otkaza. Ružičić kaže da bi u srijedu trebalo da se sastane sa direktorom Dušanom Vješticom u Bileći i da pregovaraju o daljnjim koracima.

- Radnice nisu dobile aprilsku platu nego je nekadašnja akontacija na ime duga iz ranijeg perioda, a nije ni u visini minimalca, danas proglašena platom. To je u najmanju ruku smiješno! Radnice su toliko susretljive da mole poslodavca da im javi hoće li biti ispoštovani njihovi zahtjevi do 10. jula jer bi se odmah sada vratile na posao da kupac iz Njemačke ne bi čekao ili odustao od saradnje sa njima. Na kraju, zašto se u priču ne bi umiješala i država, koja je njen vlasnik - rekao je Ružičić.

(Press)

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

vss

04.07.2015 15:21

Glasajte opet za Milorada dodika.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

04.07.2015 16:15

Opet glas Dodiku dajte.

ODGOVORITE
Name

realno

04.07.2015 16:23

Svi samo pametuju a nista ne rade. Okrenite se oko sebe i zavrnite rukave uvijek je bilo tesko prezivljeti.Od filozofiranja nema hljeba.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

04.07.2015 17:44

Ovaj Dodikov BOT izdaje drzavu za sendvic i sok pa je umislio da drugima moze drzati banku.Pa znas li koji si ti paramecijum.

Name

Gentleman

04.07.2015 17:32

Žene, udjite kod tog šljama od direktora i dobro ga namlatite. Biće plata odma' i tri unaprijed.

ODGOVORITE
Name

Ja

04.07.2015 20:21

re.Realno Koji si Ti djubretar kad pises gluposti na ovom portalu.Koliko ti dobijes za botovanje gnjido?

ODGOVORITE
Name

Bilećanin

04.07.2015 20:38

Podrška za radnice tekstila u Bileći-borba za goli život,One su mške hrabrosti,a vatrogasci kojima opština duguje više isplata,od prilike po radniku u proseku oko 3000 km po kolektivnom ugovoru o lokalnoj upravi i samoupravi,a tu je još buđžetlija osim opštinara i ćute,jer su kukavice i uvlačiguzi.Trebaju obući suknje,a pantalone dati ženama iz Nikole Tesla,Dok načelnik opštine troši sa Kusturicom Emirom narodne pare,Bileča i njen narod tone sve dublje.Ničija do zore nije gorela...

ODGOVORITE
Name

brle

04.07.2015 20:40

Koji vam je djavo, budite svi za jednog, jedan za sve. Nemojte se brukati.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

04.07.2015 22:57

Pljuvali ste Vuka Draskovica koji vam je govorio protiv Udbasa i Milosevica,protiv tih ratnih-profitera,crnokosuljasa i lazova...... mada je cjelo ratno rukovodstvo RS na celu sa Mladicem i Karadzicem bilo protiv Milosevica i njegove Udbe vi ste vjerovali Milosevicevoj Udbi. Kad je Udba pohapsila cjelo ratno rukovodstvo RS i poslala ih u Hag,kad su uz pomoc stranaca, tenkova i ludih baba Plavsic i Olbrajt doveli ustasu Dodika vi ste glasali za njega i vjerovale mu. Sad i dalje glasajte za njega i Udbase i neka vam ti ratni-profiteri daju posao......nemojte ni slucajno da pomislite da radite kod Draskovica u Swisslion Trebinje.

ODGOVORITE