Vjetar u lice ili leđa vlastima BiH?

Rezultati posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Bosni i Hercegovini 9. jula uveliko će zavisiti od toga da li će do tog datuma predsjedavajući Savjeta ministara BiH i entitetski premijeri uspjeti usaglasiti reformsku agendu.

Bosna i Hercegovina 04.07.2015 | 11:00
Vjetar u lice ili leđa vlastima BiH?

Ovo je za "Nezavisne" izjavio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji će kao šef izvršne vlasti u državi predvoditi ovaj kolektivni organ na sastanku s Merkelovom.

"Ukoliko agenda bude usaglašena, time će biti i ojačana britansko-njemačka inicijativa. Istovremeno ćemo imati još snažniju njemačku podršku, političku i finansijsku, a potpuno druga priča je ako toga ne bude. Onda možemo očekivati vrlo oštre poruke njemačke kancelarke", poručio je Ivanić.

Na veliki značaj njemačkog prijateljstva, koje ova ključna članica EU već godinama pruža našoj zemlji, ukazuje i Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predstavničkog vijeća parlamenta BiH.

Džaferović, kao aktuelni šef zakonodavne vlasti u BiH, smatra da bi posjeta njemačke kancelarke umnogome trebalo da pomogne da se odblokira evropski put BiH.

"Deblokada je već počela britansko-njemačkom inicijativom i zajedničkom izjavom, koja je dobila podršku i u parlamentu BiH. Očekujem da se BiH da snažan vjetar u leđa. Bilo bi jako dobro da se usaglasi i usvoji reformska agenda, jer je to u interesu svih u BiH", ističe Džaferović.

Ipak, postoje i oprezna mišljenja zvaničnika koji na ovu posjetu gledaju i u obrnutom smjeru.

Tako Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a i državni poslanik, smatra da pitanje šta treba da očekujemo od dolaska Merkelove "nije pravo".

"Logično je pitanje šta ona očekuje od nas? A to ćemo vidjeti kada dođe", zaključuje Špirić.

Lidija Bradara, predsjedavajuća Vijeća naroda Parlamenta FBiH i član Predsjedništva HDZ-a BiH, takođe naglašava da su Njemačka i kancelarka Merkel "dokazani prijatelji BiH".

"Njen dolazak je prilika da se porazgovara o njemačko-britanskoj inicijativi, ali i o evropskoj budućnosti BiH. Ona će, vjerujem, kao i uvijek iznijeti neki svoj stav, koji će se vjerovatno nekima svidjeti, a nekima ne", kaže Bradara te poručuje da bi dolasku Merkelove svi u BiH trebalo da se raduju.

I Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Vijeću naroda parlamenta BiH, smatra da je dolazak njemačke kancelarke "jedna od najznačajnijih posjeta BiH".

"Ovo je korak koji pokazuje da su Njemačka, kroz svoje liderstvo u EU, ali i sama Evropa opredijeljene da BiH bude integrisana u taj dio stabilne evropske budućnosti. Njemačka pokazuje koliko joj je zapravo stalo do britansko-njemačke inicijative", zaključuje Raguž.

Gotovo identičan stav ima i Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS-a i šef Kluba poslanika ove stranke u parlamentu BiH. Ona je uvjerena da je Njemačka zemlja "koja definitivno želi da BiH uspije".

"Njemačka i sada ulaže veliki trud da dođemo do agende, ima iskren i prijateljski odnos prema BiH i pomaže da se ovdje spuste tenzije. To je zemlja koja nam je jasno rekla da želi BiH u EU", ističe Pandurevićeva.

Jasmin Imamović, potpredsjednik SDP-a, na dolazak Merkelove gleda u kontekstu toga "da će se vlast u BiH uozbiljiti", pogotovo u kontekstu usvajanja i sprovođenja reformske agende.

"Dakle, britansko-njemačka inicijativa podrazumijeva i novi socio-ekonomski početak, a radi se o neophodnim reformama s ciljem rasta zapošljavanja. Ovo nam je zadnja prilika za brži rast i zapošljavanje", zaključuje Imamović.

Kako je to ranije najavljeno, Merkelova će, osim BiH, posjetiti i Albaniju te Srbiju, a glavne teme će biti bilateralni odnosi, te ekonomska i energetska pitanja.

Iz njenog kabineta je saopšteno da će se tokom posjete BiH susresti s predsjedavajućim Savjeta ministara i članovima Predsjedništva BiH, kao i sa srebreničkim majkama.

Izvor: Nezavisne

 

 

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ферид

04.07.2015 09:12

Добро је да се неће сусрести са Српским мајкама.Оне нису битне.Злотвори њемачки ,увијек исто.Увијек иду на подјелу народа а глуме неке добротворе.Нек се сретне мало на кафи са Орићем имају о чему причат.

ODGOVORITE
Name

xx

04.07.2015 09:20

Nisu mogli "ceterest" druge nista, zato ce nam sada sve da vrate.

ODGOVORITE
Name

citaoc

04.07.2015 10:25

Ma Spirketov komentar je najjaci. Kao i obicno, mlati praznu slamu. Sta ce ocekivati od vas nego da postujete zakone, da hapsite kriminalce, da svoje pajtase koji su u bjekstvu uhapsite i sprovedete u zatvor na odsluzenje zatvorske kazne.. Ukratko ocekuje se da radite svoj posao. I Merkelova i narod. Sta palamudis tu bezveze?

ODGOVORITE
Name

007

04.07.2015 13:53

Nikad NJemačka nije bila prijatelj Srba.Bole porazi od 1914 te 1945.

ODGOVORITE
Name

virus

04.07.2015 18:01

Jel ovo ona pozdravlja haj hitler, ah da ovo mu je unuka.

ODGOVORITE
Name

brle

04.07.2015 21:15

Prasinu u oci.

ODGOVORITE
Name

bosanac

05.07.2015 20:42

Andzy je bog

ODGOVORITE