Besmisleno insistirati na britanskoj rezoluciji

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je besmisleno i dalje insistirati na britanskoj rezoluciji o Srebrenici po svaku cijenu i ocijenio da bi bilo mnogo bolje da je odata pošta svim žrtvama.

Bosna i Hercegovina 04.07.2015 | 10:27
Besmisleno insistirati na britanskoj rezoluciji

On je istakao da je rezolucija do te mjere neprihvatljiva za Srbe u BiH da je potpuno jasno da bi njeno usvajanje donijelo nove i produbilo stare podjele. 

"Iz reakcija svih srpskih političara vidi se da se taj dokument doživljava kao antisrpski i besmisleno je dalje insistirati na njemu po svaku cijenu", rekao je Crnadak za "Večernje novosti". 

On je ocijenio da bi bio bolji efekat da su Britanci prethodno obavili neophodne razgovore u BiH, čime bi se, rekao je, sigurno došlo do boljeg teksta. 

"Ovako pristrasne i osuđujuće rezolucije zapravo uvijek donose nestabilnost jer čine da se neko osjeti ugroženim, refleksno reaguje braneći se, to prouzrokuje sljedeću reakciju i tako unedogled", naglasio je Crnadak. 

On je zaključio da bi bilo bolje da je, bez politizacije, svim nedužnim žrtvama odata počast, a da su nakon toga nastavljene reforme, popravljanje socijalno-ekonomskog stanja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. 

Crnadak je rekao da Predsjedništvo BiH ne može da postigne dogovor o rezoluciji i zato BiH nema jedinstven stav, pa je zbog toga Ministarstvo spoljnih poslova uputilo instrukciju da misija BiH pri UN ne može učestvovati u raspravama. 

"BiH će do samog kraja ostati bez zvaničnog stava, ali mislim da će poslije iznijetih stavova pojedinih članova Predsjedništva, Savjet bezbjednosti imati jasnu sliku o tome kakvo je političko raspoloženje o rezoluciji u BiH", naveo je Crnadak. 

Upitan da li je Bošnjacima u BiH od pomirenja bitniji bivši komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić, Crnadak je odgovorio da pomirenje u regionu, okretanje snažnijoj ekonomskoj i trgovinskoj saradnji, zajednička borba protiv nezaposlenosti i težnja boljem životu svih ljudi treba da budu u centru pažnje. 

"Nijedan pojedinac i nijedan dnevno-politički cilj ne smije biti iznad toga", rekao je Crnadak. 

Kada je riječ o odnosima BiH i Srbije, Crnadak je ocijenio da nije trebalo da dođe do odgađanja posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i ukazao da nije dobro da jedna osoba, "a posebno neko s tako teškim kontroverzama kao Naser Orić, uspori ili čak zaustavi uspon odnosa između dvije zemlje". 

Crnadak je i dodao da je teško reći da li će i kada dođi do realizacije ideje o zajedničkoj sjednici Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH.

Izvor: Novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

boki

04.07.2015 10:31

Ne treba se čuditi, zapad je odavno protiv Srba i Srbije. Ovo je samo dokaz da ne posustaju u svojoj namjeri da nas svedu na minimum.Naše je da se borimo i laktamo kako znamo i umijemo.

ODGOVORITE
Name

BiH

04.07.2015 22:17

A sto su Boki protiv vas?Vi tako fini momci a oni i pored te srpske cinjenice o finoci izuzetno losi.Brzo si 90-te zaboravio ako si tada imao dovoljno godina.

ODGOVORITE
Name

Zoran

04.07.2015 22:22

On je ocijenio, on je rekao, on je dao izjavu, znas li ti ministre ista osim kukati kao neka ucvijeljena stara cura

ODGOVORITE