Gdje će teroristi ove godine da ljetuju

Terorističke grupe napravile su nove planove i sveže ciljeve, a istraživanjem njihovih foruma, došlo se do saznanja da su im meta turistička mesta.

Svijet 04.07.2015 | 08:35
Gdje će teroristi ove godine da ljetuju

Pristalice terorističke grupe Islamska država u Tunisu napravile su novu listu cilljeva nakon dva uspešna napada ove godine u ovoj afričkoj zemlji.

Istraživanjem foruma o džihadu i profila ekstremista i njihovih pristalica na društvenim mrežama, otkriveno je da su planirani napadi na radnje i lokale koji prodaju alkohol, aerodrom i turističko ostrvo Djerba.

U dva napada ove godine, ID je ubila 60 ljudi. Prvi napad na muzej Bardo u prestonici dogodio se 18. marta i tada je usmrćeno 22 ljudi, i većina njih su bili zapadni turisti.

Drugi napad, 26. juna, bio je u turističkom mestu Sus, prošlog petka, kada je ubijeno 38 osoba, od kojih je 30 bilo britanske nacionalnosti.

Lokacije koje posećuju turisti sa Zapada glavna su meta džihadista, a sve u cilju da se “osakati” turistička industrija Tunisa, koja čini 15 odsto prihoda države.

Hiljade turista je već napustilo Tunis nakon napada u Susu, i očekuje se drastično smanjenje broja ljudi koji će doći na odmor u ovu zemlju do kraja godine. Finansijski gubitak Tunisa do sad procenjen je na 320 miliona funti, kao posledica terorističkih napada. Ono što je najveća briga za državu je da bi svaki sledeći napad izazvao pravu katastrofu za turističku industriju, a samim tim Tunis bi zaradio reputaciju zemlje u kojoj su uobičajeni teroristički akti.

List “Independent” je preneo da su bezbednosni visoki zvaničnici Tunisa zabrinuti da bi do novog napada moglo doći uskoro, pogotovo nakon saznanja da su zajedno obučavani ekstremisti koji su ubili ljude u muzeju Bardo u martu i u Susu, prošlog meseca.

Tuniska policija saopštila je da je uhapsila 12 džihadista koji su osumnjičeni da su učestvovali u napadu na hotel sa stranim turistima i ubijanju kupača na plaži u Susu. Traga se za još dvojicom napadača koji su prošli obuku u libijskom kampu džihadista.

Preko 3.000 Tunišana se pridružilo ID u Iraku i Siriji, i oni čine daleko najveći broj stranih ekstremista koji se bore za ovu terorističku grupu na Bliskom istoku. Deo njih je otišao u susednu Libiju, gde je sukob između dve rivalske vlade dopustio da “zavladaju” delom njihove zemlje.

(Telegraf.rs )

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

007

04.07.2015 06:40

Visinske pripreme u Bočinji i Maoči.

ODGOVORITE
Name

Rekao

04.07.2015 07:29

Baja!!!!

ODGOVORITE
Name

Muka mi je

05.07.2015 06:30

Sve se unapred navodno zna a nema se pojma ni o cemu.

ODGOVORITE
Name

Putin

05.07.2015 13:08

Izdajem apartman po povoljnoj cijeni sa pogledom na Moskvu...šifra"dođite u što većem broju"

ODGOVORITE