Banke profitiraju na patnji grčkog naroda

Bilo da Grčka napusti evrozonu ili da prihvati da i dalje slijedi diktate "trojke" posljedice po grčki narod biće gorke, kaže za "Politiku" Noam Čomski, najčuveniji intelektualac svijeta, lingvista, filozof i politički aktivista.

Svijet 04.07.2015 | 07:52
Banke profitiraju na patnji grčkog naroda

Na pitanje šta će se desiti sa Grčkom i šta misli o zahtjevima evropske "trojke" (Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Evropske centralne banke) prema ovoj članici EU, Čomski odgovara:

"Politika stezanja kaiša koja je nametnuta Grčkoj sa ekonomske tačke gledišta je apsurdna i prava je katastrofa za Grčku. Ponašanje 'trojke' je sramotno. Nema sumnje da je njihov cilj da svima daju na znanje da otpor sjevernim bankama i briselskoj birokratiji neće biti tolerisan i da težnje ka demokratiji i poštovanju narodne volje moraju biti napuštene. Sem demonstriranja moći, nema drugog razloga da se nastavi sa sramotnom farsom u kojoj francuske i njemačke banke profitiraju na patnji grčkog naroda."

Upitan šta je trebalo uraditi prije nego što je raspisan referendum o nametnutim mjerama štednje, Noam Čomski kaže da je trebalo da dug bude radikalno restrukturiran ili proglašen nelegitimnim i ukinut. Prema njegovom mišljenju, Grcima se sada nudi "bijedan izbor između dvije bolne alternative", piše Politika.


"Možemo se samo nadati da će hrabri otpor Grka podstaći globalnu solidarnost, koja će spasiti i njih i druge od okrutne sudbine koju diktiraju trenutni gospodari", kaže on.

Kampanja za referendumsko "NE", odnosno za odbijanje nametnutih mjera štednje, vodi se pod sloganom "ohi". Naime, kada je u osvit Drugog svjetskog rata Benito Musolini tražio da italijanske trupe okupiraju dijelove grčke teritorije, tadašnji premijer Joanis Metaksas je ultimatum odbio kratkim "ohi".

Svakog 28. oktobra u Grčkoj se obilježava "Ohi" dan kao dan ulaska u borbu protiv nacizma, a Siriza svoju politiku naslanja upravo na ovu tradiciju grčkog naroda, često iznalazeći paralele između nacističke okupacije Grčke i današnje njemačke ekonomske politike.

Najzanimljiviji prijedlog međunarodne solidarnosti sa Grčkom došao je od kurdske Narodne demokratske partije, koja je u turskom parlamentu predložila da Turska u znak solidarnosti otplati 1,6 milijardi evra grčkog duga ili Grčkoj dodijeli beskamatni kredit u tom iznosu, što bi poboljšalo odnose između ove dvije susjedne zemlje i spriječilo ekonomske turbulencije koje bi naštetile i samoj Turskoj.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vaskrsija

04.07.2015 08:37

Ne vrijedi vam mnogo, a ni nama, sto mislite i govorite istinu... Svakako, vjerujemo da ce jednog dana ipak vrijediti...

ODGOVORITE
Name

Logika...

04.07.2015 08:45

Elem prije par dana uzeh od komsije obicna KOLICA gradjevinska,.. ( 3 komada u dvoristu) nesto sitno da odradim. Kaze : " Vrati mi do veceri".. Vratio sam mada nisam zavrsio posao i prislonio uz uz dvoja kolica koja su tu bila ostala. Tudje je tudje... makar imao i VISKA kolica.

ODGOVORITE
Name

Cezar

04.07.2015 09:58

Uveden je takav sistem, da banke zaradjuju a onom ko stvara novi vrijednost da ne ostane ništa. Tako da se opet mora obratiti banci. Banda zna svoj posao.

ODGOVORITE