Saopštenje braće Mamić: Nismo uprljali ime Dinama!

Zdravko i Zoran Mamić, koji su predmet istrage nadležnih organa u Hrvatskoj, poslali saopštenje u kojem odbacuju bilo kakve nelegalne radnje u poslovanju zagrebačkog Dinama i svom radu. Mamić optužuje premijera.

Fudbal 04.07.2015 | 16:40
Saopštenje braće Mamić: Nismo uprljali ime Dinama!

Glavna tema u hrvatskim sportskim medijima (i šire) danas je iznenadna akcija policije koja je banula u prostorije zagrebačkog Dinama i kuće braće Mamić (Zdravka i Zorana) tražeći dokaze o nelegalnim radnjama u proteklim godinama, pre svega u vezi sa utajom poreza.

Zdravko Mamić je lider zagrebačkog Dinama godinama unazad i važi za jednog od najsposobnijih, ako ne i najsposobnijeg fudbalskog radnika u regionu. Njegov brat Zoran je takođe godinama u klubu, a sada je na poziciji trenera prvog tima.

Dinamo je pod njihovim vođstvom već deceniju neprikosnoven u hrvatskom fudbalu, a on prodaje igrače za velike sume novca koje ostali klubovi u regionu mogu samo da sanjaju.

Ali, Mamići imaju i opoziciju, pre svega u tvrdom jezgru navijača Dinama, koji optužuju (Zdravka) za krađe, odnosno prisvajanje novca koji je u klub dolazio prodajom igrača, kao i za niz drugih stvari.

Policija je danas na više lokacija u Zagrebu, koje imaju veze sa Mamićima, pretresala prostorije (kancelarije na stadionu "Maksimir", kuće Mamića...), a pojedini mediji navode da posebno tragaju za dokazima da je Zdravko Mamić utajio porez na ime novca koji je dobijao od prodaje Luke Modrića (sada igrača Real Madrida).

Mamići su trenutno sa ekipom na pripremama u Sloveniji, a poručuju da su spremni da se odmah vrate u Zagreb. U međuvremenu su poslali saopštenje u kojem odbacuju sve optužbe.

"Ono u šta mi imamo uvid i šta nam se stavlja na teret je apsolutno bespredmetno i iskonstruirano, i sigurni smo da ćemo dokazati zakonitost naših postupaka i odluka", glavna je poruka iz saopštenja braće Mamić.

U saopštenju su podsetili da nadležni organi već godinama vrše kontrolu i nadzor nad radom Dinama i pojedinaca u njemu i ističu da je ovo još jedna u nizu takvih provera. Oni izražavaju i čuđenje zbog trenutka u kojem se sve ovo dešava, pogotovo što se zna da su van zemlje.

"Naravno da ćemo kao klub i kao pojedinci sarađivati sa svim institucijama i organizacijama koje to od nas budu tražile. Ipak, moramo da izrazimo žaljenje što se to dešava u vrime i na način kada se mi nalazimo na svojim radnim mestima odnosno na priprema sa prvim timom Dinama u inostranstvu, a znajući šta nam se stavlja na teret ne možemo a da ne izrazimo čuđenje odabranim izborom, načinom i vremenom vođenja postupka", piše u saopštenju braće Mamić.

Oni su poručili navijačima Dinama da budu mirni.

"Sigurni smo da nismo i da nećemo okaljati sveto ime Dinamo, a ni sebe lično kao niti naše porodice. Nastavljamo sve sportske aktivnosti i uveravamo naše navijače da budu mirni i spokojni te da nam čuvanjem mira pomognu da ostvarimo snove svih nas - ostvarivanje velikih evropskih rezultata", naveli su u pisanoj izjavi Zdravko i Zoran Mamić.

Zdravko Mamić je oko 14 časova održao konferenciju za novinare, na kojoj je u oštrom tonu govorio o istrazi port njega i njegovog brata:

"To je jedna čista laž, neistina. Ne mogu je drugačije nazvati. Vreme će pokazati da se to nije dogodilo! Meni se gade i sa gnušanjem govorim o ljudima koji su spremni da varaju svoju državu tako što izbegavaju plaćanje poreza i računa koji im dolaze na naplatu. Nikada u svom životu, ni ja, ni moja porodica, nismo utajili porez i sve račune plaćamo".

Mamić kaže da u poslednjih 15 godina ne postoji nijedna firma u Hrvatskoj, bilo državna ili privatna, koja brže plaća od Dinama.

"To je u mom kodu. Ponosan sam na to što moja porodica nikada nije izbegavala porez ili namet. Utaje se gnušam i osuđujem je".

Mamić smatra da je ovo plod "političke nameštaljke" i optužuje hrvatskog premijera Zorana MIlanovića da je on ovo direktno naredio.

Komentari / 0

Ostavite komentar