Ni četvrta rezolucija ne vidi srpske žrtve

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za Srbiju neprihvatljiva i najnovija četvrta verzija nacrta rezolucije o Srebrenici jer se u tekstu i dalje ne odustaje od genocida i zato što neće doprineti miru u regionu.

Region 03.07.2015 | 08:25
Ni četvrta rezolucija ne vidi srpske žrtve

Dačić navodi da se i dalje nameće stav da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i dodaje da je najnovija britanska rezolucija kontraproduktivna i "nipošto neće doprineti miru u regionu".

"Mi je zbog toga nikako ne možemo prihvatiti", istakao je Dačić za "Informer".

"Čini mi se da London pokušava da ubedi Moskvu da prihvati njihovu verziju nacrta rezolucije o Srebrenici", rekao je ministar i podsetio da je Moskva uspela da utiče na London da u svojoj rezoluciji umesto "genocida" pominje "zločine sa svih strana".

London osuđuje sve zločine, ali i dalje ne odustaje od genocida, kaže ministar i navodi da je cilj rezolucije da se "izvuče pouka i osude zločini" i da Beogard pruža "ruku pomirenja i saradnje svima, ali da je za rukovanje nephodan i stisak ruke s druge strane".

"Ali, oni (Zapad) ovom rezolucijom priznaju i poštuju žrtve samo s jedne strane. Zbog toga to jeste pristrasna politika koja podseća na onu koju je Zapad prema Srbiji vodio 90-tih godine"; rekao je ministar.

Dačić konstatuje da je Zapad "jednostavno zamrzao sliku o Srbiji".

"Običan čovek misli da velike sile dobro prate situaciju na Balkanu, a meni se čini da oni Srbiju i dan-danas posmatraju kroz one iste naočare sa istom dioptrijom kao pre 20 godina. Jednostavno su zamrzli sliku", primetio je ministar.

Dačić nije mogao da odgovori hoće li se na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. jula glasati o tom dokumentu.

"To niko ne zna. Postoje tri scenarija. Može se dogoditi da SB UN potpuno odustane od rezolucije ili da stavi na glasanje samo verziju Velike Britanije. Treći scenario je da 15 zemalja članica glasa i o ruskoj i o britanskoj verziji", objasnio je Dačić i dodao da Srbija nije dobila poziv za tu sednicu.

Na pitanje hoće li Rusija uložiti veto na rezoluciju Velike Britanija, Dačić je naveo da je Srbija svoje mišljenje iznela i da mu se čini da London na sve načine pokušava da spreči ruski veto.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Serafim

03.07.2015 06:46

Svaka rezolucija o Srebrenici je zlo nad zlim, vece od vecega i Ruska nije dobra, zato sto ce postati Srebrenicka i sto ce generacije Bosnjaka- i drugih muslimana to dopunjavati i vremenom stvoriti mit kao da je to bio Jasenovac, Srebrenicu treba precrtati jer se radi o jednom dogadjaju i nekoliko dana a pet godina se ratovalo sta je sa drugim mnogobrojnijim zrtvama od Srebrenickih????? Dok se ne ispitaju-priznaju od Nasera Orica zlocini i dok Bosanki muslimani ne dobiju kao i Srbi 1500 godina robije za zlocine nad Srbima, nema nikakvih deklaracija ni dogovora to jeste suzivota spremaju se za sledeci rat na ovakav nacin i TO je TO.

ODGOVORITE
Name

Serafime,

03.07.2015 09:11

Ti si neki veliki glavonja, a li šta je u njoj ne znam.

Name

Malik

03.07.2015 09:18

Serafime ti ludji od ludog Milojka.

Name

nego

03.07.2015 06:53

Nisu "zamrzli" , već zamrzili i tome ima dva , tri vijeka . Kod njih je po onoj poslovici : " Kad čovek hoće da mlati ženu , on nađe razlog za to . "

ODGOVORITE
Name

Mango

03.07.2015 07:26

A zasto se pita Srbija kao da smo mi Srbi u BiH maloumni. A komentari su porazavajuci. Kao kad bi rekli da dok se ne ispitaju zlocini cetnika ne moze se priznati zlocin u Jasenovcu. Ne budite debili.

ODGOVORITE
Name

gradiška

03.07.2015 07:31

Za sva dešavanja ne samo na teritoriji BiH, nego i NDH,Srbije, glavni krivci Engleska, Njemačka, SA, pa to je svima jasno, a i sada im odgovara ovakvo stanje, najsretniji bi bili da se opet pokoljemo, a što je najgore oni su oružje već pripremili, zato i živimo ovako bijedno, jer oni to tako hoć!Boli njih briga i za Muslimane, Srbe, Hrvate i druge, za njih smo svi INDIJANCI

ODGOVORITE
Name

Za Serafima

03.07.2015 08:29

Idi leči se dok nije kasno !

ODGOVORITE
Name

Za BN

03.07.2015 10:14

Ovog serafima treba blokirati jer covjek zivi u pitaj Boga kom vremenu.

ODGOVORITE
Name

dasa

03.07.2015 10:24

Ma ajde dok smo ratovali i proslavljali nisu nas interesovale nikakve rezolucije bila je važna pobjeda , a sad nam smeta sve gdje nas prozivaju.I tu treba da nam je svedno jer mi smo pobjednici.

ODGOVORITE
Name

Md

03.07.2015 15:17

Pa i ti si zasluzan sto se ne vide Srpske zrtve,Srpske zrtve se nevide od prvog svjetskog rata zahvaljujuci kralju i u drugom svjetskom ratu zahvaljujuci Jozi i u ovom ratu se nevide od Milosevica,Dacica,Tadica,Vucica,Nikolica i ostalih izdajnika

ODGOVORITE