Vlada poslodavac – radnice u štrajku

Radnici bilećke fabrike tekstila „Nikola Tesla“ stupili su u generalni štrajk zbog neisplaćenih plata, a kako kažu neće odustati od svojih zahtjeva, niti će ih uplašti rukovodstvo koje im je zbog toga što traže svoja prava počelo uručivati disciplinske prijave, ali i prijetiti otkazima i Tužilaštvom Republike Srpske.

Republika Srpska 02.07.2015 | 22:36
Vlada poslodavac – radnice u štrajku

Radnice vladine fabrike tekstila „Nikola Tesla“ nakon štrajka upozorenja stupile su i generalni štrajk. Ovaj put sindikalno organizovani radnici nisu htjeli da se vrate za mašine, bez obzira što je 11 njih dobilo prvo odluku o suspenziji i pokretanju disciplinskog postupka, a potom i obavještenje da će biti prijavljni Tužilaštvu Republike Srpske.

„Jutros sam ja dobila suspenziju u čumu se ja apsolutno, niti ovo prihvatam za pravo niti se pronalazim ovdje. Nit sam neradnik, niti samo svoju firmu oštetila na bilo koji način. Samo sam tražila svoju platu, ništa više. Prisiljavaju nas da radimo“, kaže Gordana Puhalo, radnica „Nikole Tesle“.

„Pravo nemamo nikakva. Evo piše 30 odsto da će mi tri mjeseca odbijati. Od čega će mi odbijati ja ne znam. Ja stvarno ne znam plate nemam, od čega će mi odbijati“, pita se Ljiljana Milidragović.

Mira Nešković je 26. maja poslata na čekanje jer je tražila svoja prava. Ona tvrdi da je i tada bio štrajk, a ne zastoj zbog kašnjenja dobavljačao kao što je to tada izjavljivao direktor Dušan Vještica.

„26. maja štrajk je bio. Gospodin Vještica je izjavljivao da nije bio štrajk, da je nedsotatak materijala, ali je bio štrajk. Žene su štrajkovale radi plata. Vazda ucjenjuju, te pred teleiviziju, te otkaz će dobiti ovaj, onaj. Vazda u nekom strahu“, tvrdi jedna od radnica Mira Nešković.

Pokušali smo dobiti izjavu i od rukovodstva koje se nalazi u bilećkoj fabrici, ali niko nije želio da stane pred kamere. Kada će biti plata radnice nisu dobile odgovor, ali im je zato uručeno Obavještenje od Dušana Vještice. Direktor „Nikole Tesle“ suspendovane radnice prijaveće Tužilaštvu Republike Srpske, a one koje žele da rade „nagradiće“ zaštitom MUP-a i Tužilaštva i izmirenjem obaveza.

(BN TV)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Slučajni prolaznik

02.07.2015 20:45

Imate li nokte žene?! Čemu vam služe osim lakiranju?! Uhvatite i oderite proporcionalno, tako da koliko dana duguje platu, toliko ne može sjesti na zadnjicu.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

02.07.2015 20:45

Aleksic snima film sa Kusturicom ... se njemu sto je zavrnuo ljude. On je doveo kriminalce i Dodika u Bilecu, dogovarali su kako da opljackaju opstinski budzet, da dizu kredite bez pokrica a narodu obecavao poslove. Sad vide kome su vjerovali i koga su birali 2 puta na izborima.

ODGOVORITE
Name

Naopakih li Hercegovki

02.07.2015 21:08

Ma dajte kakava plata, znate li vi pošto su felne za prešednikovu mečku, pa tu su i dva aviona, pa ona armija glasača, treba to sve izdržavati..ajte žene dodjite sebi, izderite se na muževe kad dodjete kući i poljubite sliku dodikovu. On je vaš prešednik, nisu ga izabrali Francuzi

ODGOVORITE
Name

Brod

02.07.2015 21:38

Možda ove prevarene žene budu imale jedine M... da krenu i povedu protestE na ulicama gradova širom RS.

ODGOVORITE
Name

Batan

02.07.2015 22:16

Curo draga, uzeli su ti davno sve što su mogli.

ODGOVORITE
Name

Trebonje

03.07.2015 04:20

Ko ce da izadje pred kamere od sramote,radio sam u toj firmi 2 godine sve plate su morale sa strajkom da dodju .

Name

klimava manjina

03.07.2015 04:55

E ovo ste trebali rijesiti na izborma pa ne bi Dodik dobio klimavu ili neklimavu ali vecinu.Bar da mozga bude u glasaca kad lokalni budu.

ODGOVORITE
Name

zoro

03.07.2015 05:04

Svi u London kod Dragoljupce ltd!

ODGOVORITE
Name

Trebinje

03.07.2015 05:35

Radio sam tu 2 godine stanje je katastrofalno,nijedna plata nije uplacrna bez strajka,nece niko pred kamere od sramote a unutra stoje iznad glave gledaju ko u wc izlazi i zapisuju,uzas jedan.

ODGOVORITE
Name

Osvrt

03.07.2015 06:34

Da žene, dok vi radite vaši muževi idu glasati za Dodika.

ODGOVORITE
Name

klo

03.07.2015 08:30

Na ovakvim vestima nema Serafima,Milojka ...

ODGOVORITE