Nestao čovjek koji je otkrio istinu

Autor i novinar srpskog porekla Aleksander Dorin, poznat po brojnim studijama koje pobijaju zvaničnu verziju o događajima u Srebrenici iz 1995. godine - da je Vojska RS ubila 7.000 civila, odveden je iz svog stana u Bazelu 17. juna pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Svijet 02.07.2015 | 09:39
Nestao čovjek koji je otkrio istinu

Naime, izdavačka kuća „Ahriman pablišing haus“, koja je objavila Dorinovu knjigu „Srebrenica - kako se zaista zbilo“, postavila je na svoj internet sajt obaveštenje da su švajcarske vlasti uhapsile ovog autora i da se on i dalje nalazi u pritvoru, ali ne znaju gde i ne mogu da stupe u kontakt s njim.

- Saznali smo nedavno da su našeg autora Aleksandera Dorina švajcarske vlasti uhapsile pre deset dana i da se on od tada nalazi u zatvorskoj jedinici u Bazelu.

Uhapsila ga vlada

Vlasti nisu dale nikakve informacije u vezi sa Dorinovim hapšenjem, a mi do sada nismo uspeli da stupimo u kontakt s njim. Jedino što znamo jeste da je Aleksandar Dorin odbio pomoć advokata kog mu je dodelio sud - naveli su u ovoj izdavačkoj kući i dodali da su priče koje su se pojavile u medijima, da su Dorina kidnapovale tajne službe, u stvari samo fantazije čija je uloga da zaštite prave krivce - „pristalice potpuno zavisne, vazalne vlade“.

Inače, pravo ime Aleksandera Dorina, koji živi u Bazelu i poseduje švajcarsko državljanstvo, jeste Boris Krljić. On je poznat po tome što je u svojoj knjizi negirao masakr u Srebrenici, tvrdeći da nije tačno da je ubijeno između 7.000 i 8.000 ljudi, već da je stradalo oko 2.000 vojnika armije BiH. Ubistva civila, kako tvrdi, nije bilo.

Dorin je u januaru 2014. izjavio i da je Zoran Jovanović, koautor njegove poslednje knjige o Srebrenici, umro 13. jula 2013, samo desetak časova pošto mu je javio da je uspeo da otkupi dva snimka koja u znatnoj meri ruše mit o Srebrenici.

Potpuni haos

Prema nekim navodima, u Dorinovu kuću je upala grupa od šest policajaca, izvršen je detaljan pretres, izvađen parket, rastureni su štokovi od vrata, demoliran nameštaj. Dorin je uhapšen i odveden na nepoznatu lokaciju.

U švajcarskom saveznom ministarstvu pravde i policije juče nismo dobili potvrdu da je Dorin uhapšen, ali u toj instituciji nisu ni isključili tu mogućnost.

- Možemo vam samo reći da Dorin nije uhapšen po nalogu saveznog ministarstva pravde (na osnovu međunarodnog zahteva za praćenje i hapšenje). Ne znamo da li je možda uhapšen u vezi sa švajcarskom kriminalnom istragom - poručili su u švajcarskom ministarstvu pravde, dok su u PR službi švajcarske vlade poručili da su pitanja prosledili nadležnima.

NE MOŽEMO DA GA NAĐEMO

Aleksandar Pavić iz Fonda strateške kulture je u kontaktu sa Dorinom bio do 15. juna, a onda je neočekivano prekinuta svaka komunikacija.

- Sa Dorinom smo bili u kontaktu povodom konferencije o Srebrenici koju Fond i državni Muzej žrtava genocida organizuju u subotu. Bilo je reči da se Dorin putem video-snimka oglasi na konferenciji i razmenili smo više mejlova, a onda je svaka komunikacija prestala - navodi Pavić.

ALEKSANDER DORIN

Švajcarac srpskog porekla

pisao o stravičnim stradanjima Srba u selima oko Srebrenice

govorio o manipulacijama sa brojevima poginulih na muslimanskoj strani

njegov stav je da su Srebrenicu izmislili Klinton i Izetbegović

događaje u Srebrenici istraživao punih 14 godina

muslimani iz Bazela pretili mu sačekušom

TAJNI SPORAZUM SAD, VB I FRANCUSKE O SREBRENICI

SAD, Francuska i Veliku Britanija su u leto 1995. tajnim sporazumom uskratile obećanu vazdušnu podršku holandskom bataljonu Unprofora u enklavi, piše holandski dnevnik Alhemajne dahblad ističući da je posle 20 godina otkrivena najveća misterija o padu Srebrenice:

- Amerikanci, Francuzi i Britanci odlučili su da više ne šalju avijaciju kako bi sprečili da britanski i francuski „plavi šlemovi“, koje su kao taoce držali bosanski Srbi, budu streljani.

Izvor: Kurir

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Nebojsa

02.07.2015 07:48

Samo istinu o Srebrenici.

ODGOVORITE
Name

Re.Nebojsa

02.07.2015 08:00

Vec ranije poznato da je Kurir jedan od najveci portala u Srbiji koji objave bomasticne naslove pa posle sami sebe demantuju.

Name

mk

02.07.2015 08:07

Nebojša ako znaš istinu napiši koliko je pobijeno,ko je pobio i prijavi se za svedoka !

Name

Tito

02.07.2015 08:23

Vecinom vojnici pobijeni... Ja bih da svjedocim ali to je ravno sa tim da sam mrtav...

Name

snouden

02.07.2015 08:00

Jedina prava istina jeste da je mozda.???,stradalo od dvije do dvije ipo hiljade vojnika armije BiH.Civili nisu ubijani pusteni su da napuste Srebrenicu.Ali strane zle sile su stvorile propagandni mit o svemu kako bi jedan narod koji se vjekovima branio a ne napadao.To svjedoci Jasenovac ,Jadovno ,KNINSKA KRAJINA,Kosovo i Metohija bobmardovanje suverene drzave Srbije i njenih civila i gradova,ljudi na spavanju, dece po skolama.Sve ovo govori samo jedno da je citav svijet u najezdi na pravoslavlje.Ali nas je bilo i bit ce jer Isus je sa nama.Bog ce pomoci ako ima kome.

ODGOVORITE
Name

Jarane

02.07.2015 09:00

Procitaj pravosnazna presude, pa tek tada nagadaj. Licitiranje sa brojem zrtava, na svim stranama je veliki grijeh.

Name

Re :snouden

02.07.2015 09:38

Koloko je stradalo civila a koliko vojnika u srpskim mjestima oko Srebrenice. Hajde snoudene ti izgleda znas.

Name

Micko

02.07.2015 10:24

I tebe nije sramota pisati ovakve gluposti?

Name

Tuzla

02.07.2015 22:20

Idiot!!! Svakome ko opravdava, brani ili se igra sa istinom nek je na čast. Zapitaj se kako je to izgledalo. I nije samo Srebrenica u pitanju!

Name

VRS RVI

03.07.2015 11:26

Niko ne bježi od istine ali morate vi što ste tako sigurni da odgovorite koliki je broj potvrđen DNK analizom. Koliko je boraca poginulo? Oni nisu civilne žrtve. Zvornički korpus je jedva izdržao napad. A ti iz Tuzle provjeri koliko se mrtvih Srebreničana šeta tvojim gradom i redovno izlazi na izbore a njihova imena su uklesana u srebrenički mermer.Jesi li možda slušao izjavu zaštićenog svjedoka koji je bio Orićev vojnik. Znao je razrezati stomak trudnice i ostaviti je da tako umire. Uostalom pročitaj knjigu Ibrana Mustafića "Planirani haos" pa ćeš progledati ako hoćeš, ako nećeš to je već tvoj problem. Baš ste vi neke cvjećke.

Name

zavjere

02.07.2015 08:01

Ima li jos koja teorija zavjere? Sva sreca pa ovakve tekstove ne cita vecina populacije... E zasto narod toliki izginu u ovoj prokletoj Bosni...

ODGOVORITE
Name

Лија

02.07.2015 08:02

Истину и само истину, било каква да је. Али некима није до истине, већ на све могуће начине настоје да ''неку истину''одрже у животу. И декларација је у сврху ''очвршћавања'' садашњег стања. Послије декларације ће домаће правосуђе у КЗ уградити кривично дјело негирања геноцида и на тај начин затворити уста свакоме ко покуша ''чачкати''по прошлости Сребренице. Коначан резултат је стегнута омча око врата Републике Српске.

ODGOVORITE
Name

re lija

02.07.2015 12:01

Lija nešto si na brzinu naucio cirilicu ali providan si!

Name

marko samardzic

02.07.2015 08:06

Zelim svu srecu zemljaku I muceniku za istinu!!!

ODGOVORITE
Name

ado

02.07.2015 08:19

za lija: Nije istina care ono sto bi mi zeljeli ili sto nam se svidja nego ono sto nezavisni sud utvrdi...ne mozes mi reci da sud favorizuje Bosnjake(MUSLIMANE) u ovoj situaciji koja vlada Evropom i svijetom radi onih budala u Siriji i Iraku...samo bolje razmisli,izbaci iz glave nacionalizam i gledaces svijet drugacije....vidis sud BIH oslobodio je ALEKSANDRA CVJETKOVICA KRIVICE ZA SREBRENICU,jer nema dokaza da je kriv za nedjela koja su tamo radjena...pravda je mozda spora ,ali je ima...SUD JE TAJ KOJI UTVRDJUJE KRIVICU ,A NE ULICA,I DOBRO JE DA JE TAKO...INACE BI ALESANDAR MOZDA BIO NA ROBIJI...

ODGOVORITE
Name

za adu

02.07.2015 09:44

Na kom dijelu zemaljske kugle postoji nezavisni sud.

Name

Lija za Ada

02.07.2015 12:53

Nije mi jasno gdje si u mom komentaru pronašao nacionalizam u mojoj glavi. Jedino ako nije to što sam pisao ćirilicom. Misliti drugačije je, nadam se dozvoljeno svima nama. Ibran Mustafić je pisao drugačiju istinu od one koju je u svojoj presudi navedeo ''objektivni'' sud, a nije nacionalista, nadam se. Šef policije u Srebrenici, g-din Meholjić je, takođe pričao i izjavljivao drugačiju istinu, a i on nije nacionalista, nadam se. Zabrinjavajuće je, što svaka priča, bilo čija, koja nije u skladu sa ''istinom objektivnog suda'', je za većinu Bošnjaka,priozvod teorije zavjere ili priča neuračunljivog svjedoka. I na kraju, ja lično osuđujem svaki zločin učinjen prema nevinim ljudima, sa bilo koje strane dolazio. Takođe, osuđujem politizaciju žrtava, a toga je i previše u slučaju Srebrenice. Nesrećni rat nije počeo 11.7 a završio se 12.07.1995. Bilo ga je i prije toga.

Name

ratko

02.07.2015 20:16

E jesi nasao dobar primjer

Name

Karamarko

02.07.2015 08:37

Pa kad je ratni načelnik Srebrenice otvoreno rekao šta se radilo, da je sve izdaja, da ga je Alija zvao na razgovor u Sarajevo i tražio od njega saradnju u muslimanskoj izdaji Srebrenice, da je Naser ubijao i svoj narod i još puno toga, a njegova svjedočenja se mogu naći i na Youtube, da je sve zarad bombardovanja Srba od strane NATO-a, o čemu više pričamo...ali istina uvijek boli...da nije bilo rata i Srebrenice oko čega bi sad Muslimani u BiH mlatarali i zbog čega bi kukali...morbidno i nastrano uživaju u svojoj nametnutoji i isforsiranoj ulozi "žrtve"...ex Srbi...

ODGOVORITE
Name

Dijasporac

02.07.2015 08:46

Istina je da Kurir ponekad objavi i neke članke bez provere istinitosti. Ali ovaj članak je sasvim istinit. Već neko vreme srpska udruženja u Švajcarskoj pokušavaju od tamošnjih vlasti dobiti informacije o Aleksanderu. Pokrenuto je i potpisivanje peticije koja bi se uputila vladi Švajcarske. Na žalost u savremenom svetu istina je davno ubijena.

ODGOVORITE
Name

snouden

02.07.2015 08:56

Re za Ado DRUGAR OK NEKA BUDE DA JE TAKO PA KO POBI CIVILE U MRKONJIC GRADU DVJESTA PEDESET CIVILA KO POBI CIVILE U PODRINJU KRAVICE BRATUNAC.ZNAS LI KAD SU NAPADNUTI I POBIJENI.EVO RECI CU TI JA NA BOZIC PRIJATELJU NAJVECI SRPSKI PRAZNIK.KAO ODMAZDU ZBOG TOG DOBILI STE PROIZVOD SREBRENICE.MORATE BITI REALNI DRUZE A DA ZA TO VI SLAVITE ORICA KAO HEROJA A PRICAS O NEKOM NENACIONALIZMU.

ODGOVORITE
Name

Bratunac

02.07.2015 09:26

Zaboravio si OS VUK KARADZIC,Hrancu,Glogovu,Suhu,Stadion sve u Bratuncu maja '92 -ge.

Name

Sandra

02.07.2015 09:32

E naku si mu... A Sijekovac?

Name

nota bene

02.07.2015 09:27

Ako je ratni načelnik Srebrenice objavio istinu o Srebrenici zašto ostali stanovnici Srebrenice takodje ne svjedoče! Jesu li oni svjesni šta rade prije svega sebi ako ne govore istinu odnosno naduvavaju tu stvar. Ne može se država dobiti na taj način da nekog lažno optužiš za genocid. Dozovite se pameti. Odustanite od islamske deklaracije Alije Izetbegoviša. Ni vi ni Alah nemate ništa s tom deklaracijom. S tom deklaracijom ima veze samo "Islamska država" koja radi ono što radi u U Siriji a i šire. Da li je to to što vi hoćete. RAzmislite pa odgovorite.

ODGOVORITE
Name

Djogo

02.07.2015 09:39

Ma Tarabici su zakon!

ODGOVORITE
Name

Serafim

02.07.2015 09:48

EVO jos jednog dokaza da se istina zabranjuje hapsenjem ovog autora istinite knjige ili knjige o istini, po nalogu stranih sila koje sotonizuju Srbe do te mere kao da smo svi neke krvolocne zivotinje a muslimani nase zrtve. Ja VAS sve pitam samo jedno ko je doveo crne mudzahedine i ko je odsekao kiome glave i nosao po ulicama. Ja sam gledao na snimku da muslimani i mudzahedini pod komandom Nasera Orica ili uporednom komandom Oric domsacim a arapin stranim saborcima su SJEKLI SRBSKE GLAVE NOSALI IH PO KASABAM I POKAZIVALI LOKALNIM MUSLIMANIMA KOJI IM APLAUDIRAJU I ODUSEVLJENO IH POZDRAVLJAJU sa alakanjem Alahu ekber, Alahu ekber, Alahu ekber.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

02.07.2015 09:55

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon poručio je jučer na komemorativnoj sjednici održanoj u sjedištu UN-a u New Yorku da je zvjersko ubistvo Bošnjaka, muškaraca i dječaka u Srebrenici kolektivna mrlja na savjesti međunarodne zajednice i pozvao na jedinstvo protiv zločina. - Ovdje smo da se sjetimo hiljada koji su izgubili živote u genocidu u Srebrenici prije 20 godina. Ovdje smo i da poručimo porodicama i prijateljima žrtava da dijelimo njihovu žalost, rekao je Ban. Generalni sekretar UN govorio je i o svojoj posjeti Srebrenici 2012. godine, dodajući da će se toga sjećati do kraja života. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/185134/ban-ki-moon-pamticu-srebrenicu-dok-sam-ziv#sthash.z2hGZNRi.dpuf

ODGOVORITE
Name

MD

02.07.2015 10:24

Za Adu..ti vasi sudovi u BiH su...kadija te tuzi kadija ti sudi...Sa Cvjetkovicem zele samo malo da zamazu oci.

ODGOVORITE
Name

Za Sarajevo

02.07.2015 10:29

Je li Ban Kin Mun pomenuo zvjersko ubijanje Srba???On je zlikovac kao i ovi sto ga placaju.

ODGOVORITE
Name

komso

02.07.2015 10:33

Malo zagonetki pred rasplet.

ODGOVORITE
Name

PCkrajina

02.07.2015 10:55

Срби, опаметимо се једном, немојмо насједати на паушалне изјаве, које какве резолуције, сумњиве свједоке, жуту штампу и многе друге ниспитане чињенице.. Па има у нашем роду учених и паметних људи, ајмо сагледати чињенице онакве какве јесу, узети "спискове" Жртава Сребренице па провјерити сваког понаособ, све је то нажалост трагедија на своју руку, али то се мора кад тад урадити, именом и презименом набројати ЖРТВЕ и мјесто страдања.... и још једно питање које ја постављам многима, а нико не зна одговор.. Колико је у Сребреници убијено жена???

ODGOVORITE
Name

za sarajevo

02.07.2015 14:44

Gdje bijo Ban Kin Muon prije 20god tj cita sto mu je napisano. Ti vjerujes vise njemu neg ratnom nacelniku opstine Srebrenica.Ko je od njih dvojice bijo prisutan na licu mjesta? Ali ja razumijem tebe i sjetih se NJEGOSEVA Gorskog Vijenca.

ODGOVORITE
Name

džoni

03.07.2015 05:22

Nebojša nemoj zaboraviti i broj lične karte da mk bude zadovoljan.

ODGOVORITE
Name

za jarane

03.07.2015 16:18

Ti ... da imas imalo karaktera nebi se vezo za presude kad sam znas da je sve izmisljeno i slavis Orica heroja - on je zlocinac i najveca fukara kad je trebao da bude sa tim narodom izdao ga je i pobjegao razmisli jesam li u pravu

ODGOVORITE
Name

soko

03.07.2015 16:30

Pa ljudi daj boze da nije istina pa i Camil i Oric su tada boravili u Svajcarskoj nisu oni isli na rucak tamo to ima veze

ODGOVORITE
Name

snouden

03.07.2015 19:33

Znam sokole za ovog sto pita koliki broj je stradao vojnika oko srebrenice.Prvo to ni sami bosnjaci neznaju jer prvo su bile cifre 9000, pa svaki put manje.Objavili ste preko 2500 silovanih zena a znamo da nije ni trecina .Niste gledali da je to radip Naser.Pogledajte svjedocenje djevojcice petnaest godina bosnjacke nacionalnosti.Ne opravdam zlocin ni jedan niko nema pravo da drugog lisi zivota ali dali ste se zapitali ikada sta je uzrok Srebrenice .To sudite Naseru Oricu i Aliji Izetbegovicu,napadali ste srpska sela i civile poredajte sve datume zlocina hronoloskim redom od 1992 gpdine i dobi ce te formulu srebrenice.

ODGOVORITE