Kormak: 4. juli važan datum za cijeli svijet

Povodom 4.jula,Dana nezavisnosti Sjedinjenih američkih država,večeras je u Sarajevu ambasador SAD u BiH Morin Kormak organizovala prijem za predstavnike političkog i javnog života.

Bosna i Hercegovina 01.07.2015 | 21:50
Kormak: 4. juli važan datum za cijeli svijet

Obraćajući se prisutnim zvanicama Kormak je izjavila da je 4.juli značajan datum ne samo za Ameriku već i za cijeli svijet.

,,Toga dana utemeljivači Amerike proglasili su nezavisnost od Velike Britanije,zemlje koja je danas naš veliki prijatelj i saveznik.Oni su tada odučili da definišu naciju ne po etnicitetu,ideologiji ili krvnom srodstvu,već su je definisali posvećenošću univerzalnim idealima'', istakla je Kormak i dodala:

,,Ovdje u BiH vidim kako taj put,koji je definisao istoriju Amerike,nije samo naš put.Madlen Olbrajt je prije dvije decenije ovdje u Sarajevu rekla da su Bosanci i Hercegovci i Amerikanci narodi dvije zemlje ujedinjeni u ubjeđenju da ljudi svih rasa,uvjerenja i etniciteta mogu živjeti zajedno u blagostanju,slobodi i miru. I zaista to smo mi u najboljem izdanju,narodi dvije zemlje koje čine mnogi narodi koji poštuju i njeguju istoriju i različitosti tradicija,ali odbijaju da im robuju.Raditi zajedno u društvu punom različitosti,osloboditi se tereta prošlosti,osigurati da riječi demokratija i šansa znače nešto za sve građane.Sve su to veliki izazovi,naši zajednički izazovi'',naglasila je Kormak.

Američki ambasador Morin Kormak dodala je da njenu zemlju i BiH povezuju zajednička iskustva iz kojih crpimo snagu. Snagu koju nam daju raznolikost,talenat i energija naših naroda. Podsjetila je da američka Deklaracija nezavisnosti počinje jednostavnim riječima `mi,narod''.

(BN TV)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

evo ...

01.07.2015 20:06

...nešto ne mogu progutat' ni ovu vodu što pijem...

ODGOVORITE
Name

Slučajni prolaznik

01.07.2015 20:07

Jeste gđo Kormak! Sve vam "puca" ta država od definisanja nacije ne po etnicitetu,ideologiji ili krvnom srodstvu,već po posvećenošću univerzalnim idealima! Maltene kao i naša, samo što se mi malo duže bakćemo s tom problematikom od vas... Mene ako pitate, tog dana je "Dan borca" i gotovo... Šta ja imam s vašom nezavisnošću??? Samo probleme...

ODGOVORITE
Name

pionir

01.07.2015 20:39

"DAN BORCA" - bio i ostao.

ODGOVORITE
Name

libero

01.07.2015 21:05

Odavno nema te Amerike. Otkako je izmišljen parni stroj.

ODGOVORITE
Name

rs

01.07.2015 22:07

Gospoja draga, je li ti to mjenjas "Dje ba zapelo" u "Koga ti foliras" pa u "Daj sta das"

ODGOVORITE
Name

loli

01.07.2015 22:07

Mi I vi nemamo nista zajednicko , niti smo slicni mentalitetom ! Mi smo za vas niko I nista,ako nismo usputna steta I korist vasa . Onu babetinu Olbrajtovu pominjati u vezi bilo kog datuma je kao reci...samo da prespavam taj dan ! Inace taj datum pamtim jer sam sa jednom ljepoticom, crnkom imao prelijepe trenutke koje ste vi konjokradice sa dalekog Zapada...unistili ! Sikter bagro...

ODGOVORITE
Name

Fuck USA

01.07.2015 22:22

Fu.k Amerika!

ODGOVORITE
Name

hercegovina

01.07.2015 22:52

Kad dodjete kod nas onda nam govorite da su Ameri ujedinjeni sa nama,kad dodjete kod Ustasa isto pricate,kod Turaka isto.....pa dokle vise.Nismo ni mi od juce.

ODGOVORITE
Name

Sjedinjene

02.07.2015 03:47

Bilo bi bolje da su vam ostali Kauboji i Indijanci posto se tako i ponasate kao sa Indijancima uvijek udarate po slabijima i sve hocete da sebi uzmete sva bogatstva ostalih zemalja tako ste i Indijancima oduzeli Zemlju i unistili njihovu Kulturu. O ostalome netreba se ni pricati Kuvajt,Irak,Avganistan,Kosovo,Surija jedino Vietnam i Japan su vas malo zeznuli. Ali sve ce to doci po svoje imate i vi vase crne Amerikance i ostale manjine cuce se kako ce vam biti.

ODGOVORITE
Name

Ja

02.07.2015 05:28

Zivili smo i mi i borili se 50 godina protiv nacionalizma i fasizma, sada su nam je nacionalizam i fasizam univerzalne vrijednosti. Tako mozemo svojoj djeci pricati da je nas borac ubijao iz pravog razloga i da je nasa nacija bolja od druge dvije! Divota

ODGOVORITE
Name

Salihu

02.07.2015 07:18

I ova ... forsira Bosance i Hercegovce! More...

ODGOVORITE
Name

ratko

02.07.2015 20:24

Ukoliko stvarno bude cio svijet radio sto su Amerikanci: Istrijebili indijance, Hapse muslimane, stihijski se smanjuje broj garavih. Smak svijeta sto prije to bolje.

ODGOVORITE