Zašto nestaje Kineski zid?

Oko 30 odsto Kineskog zida, tačno 1962 kilometra građevine, nestalo je jer lokalno stanovništvo prodaje ukradenu građu sa zida ili je koristi za izgradnju kuća.

Putovanja 01.07.2015 | 07:53
Zašto nestaje Kineski zid?

Veliki Kineski zid čija je izgradnja trajala preko 2.000 godina izgubio je gotovo 30 odsto od svoje dužine i više nije vidljiv golim okom iz svemira, jer lokalno stanovništvo njegove cigle, kamenu građu i pločice koristi za izgradnju kuća, navodi su u zvaničnoj studiji objavljenoj u kineskoj štampi.

U studiji kineske agencije za državnu imovinu se navodi da je 1962 kilometra zida nestalo, a da je 1.200 kilometara ovog monumentalnog kulturno-istoriskog zdanja dugog oko 9.000 kilometara u veoma lošem stanju.

Veliki priliv turista takođe je doprineo razradnji ovog spomenika, dodaje se u izveštaju.

"Lokalno stanovništvo koje živi u okolini Velikog zida imalo je običaj da koristi cigle zida za gradnju sopstvenih kuća, dok su pojedini delovi srušeni ili urušeni usled širenja gradova i izgradnje puteva", izjavio je Čeng Dalin, ekspert Komisije za proučavanje Velikog zida.

Propisane kazne za krađu građe sa Velikog zida su velike, one mogu da dostignu vrednost i do 1000 evra (5.000 juana), preneo je list "Figaro".

"Ali nedostaje organizacija o primeni regulative o kažnjavanju", objašnjava jedan od čelnika kineske agencije za zaštitu državne imovine Đa Halin za "Global tajms".
Zbog odsustva kažnjavanja, pojedini stanovnici iz sela u pokrajini Hebej u blizini Zida prodaju pločice sa zida po ceni od 4,3 evra po komadu.

Veliki zid nije dovršen, a građen je u raznim periodima, počev od III veka pre nove ere.

Procenjuje se, ukoliko se računaju nestali delovi kao i forme od prirodnog reljefa, da je dužina Zida oko 21.000 kilometara.

Zid je vekovima uništavan izgradnjom saobraćajnica, fabrika i železničke pruge.

Kamen, cigla i ostala građa neprestano nestaje sa građevine, a posebno je to bilo očigledno tokom Kulturne revolucije (1966-1977).

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar