Analiza i najava: Počinju kvalifikacije za LŠ i LE!

Muke s prevozom, trener na godišnjem, policajci, električari, pekari i - brat protiv brata! Večeras počinju kvalifikacije za Ligu šampiona, a svojih pet minuta slave imaće klubovi iz fudbalski egzotičnih zemalja...

Fudbal 30.06.2015 | 17:00
Analiza i najava: Počinju kvalifikacije za LŠ i LE!

Svega 24 dana prošla su od berlinskog finala Lige šampiona, u kojem je Barselona pobedom nad Juventusom (3:1), po peti puta osvojila evropski trofej. Već danas utakmicama prve runde kvalifikacija počinje nova sezona najelitnijeg klupskog takmičenja! Teško da će iko od njih dogurati do recimo trećeg kola, ali društvo društvo iz fudbalski egzotičnih zemalja večeras će uživati u svojih pet minuta slave. Na rasporedu su tri susreta, a četvrti i poslednji iz ove runde igra se sutra.

Najjače ime koje će danas biti u akciji jeste jermenski Pjunik, koji će na svom terenu dočekati Folgore. Reč je o klubu koji je prošle sezone po prvi put nakon 15 godina osvojio prvenstvo San Marina. Uzeo je i nacionalni kup, a sada ga čeka zaslužena nagrada – evropski dvomeč sa šampionom Jermenije.

Folgore Falčano je zlatnim slovima upisan u istoriju fudbala u San Marinu. Naime, 2000. godine postao je prvi klub iz male državice, potpuno okružene teritorijom Italije, koji je postigao gol u nekom UEFA takmičenju. U kvalifikacijama tadašnjeg Kupa UEFA poentirali su protiv Bazela, ali je ukupni rezultat u dve utakmice glasio 12:1 u korist Švajcaraca.

Na evrosceni ih nije bilo sve do prošlog leta, kada su ispali od Budućnosti iz Podgorice ukupnim rezultatom 5:1. Ne čudi što im organizacija nije na visokom nivo i što su imali pravih muka da stignu do Jerevana. Bilo je tu, doduše, i pehova... Najpre su na putu za Milano naleteli na veliku saobraćajnu nesreću kod Bolonje i tamo stajali satima. Zatim su nekako uhvatili let iz Atine za Jerevan, da bi po dolasku u jermensku prestonicu opet naišli na probleme. Njihov autobus bio je previsok za jedan most, ali to vozač to nije primetio i ponovo je zapelo. Da stvar bude još gora, na gostovanje su doputovali bez nekoliko igrača. Pjunik je veliki favorit i treba očekivati njegovu ubedljivu pobedu. U ekipi dominiraju Jermeni, ali jedan od dva stranca, Amerikanac Sesar Romero, prava je zvezda. Prošle sezone je dao 21 gol i bio prvi golgeter tamošnje Premijer lige!

Zanimljiv dvoboj igraće se na Gibraltaru, glavnom gradu istoimene prekomorske teritorije Velike Britanije. I to na jedinom stadionu u državi, pored kojeg se nalazi pista jedinog aerodroma! Tamošnji šampion Likoln Red Imps ugostiće Santa Kolomu, najbolju ekipu Andore.

Za Linkoln nastupaju lokalni carinik i policajac, zatim špediter, administrator i građevinski radnik. Pitanje je hoće li svi dobiti slobodne dane, s obzirom da je radna nedelja u toku. Zato će sigurno igrati Lijem Voker, jedini profesionalac, koji iza sebe ima iskustvo igranja u Portsmutu i izraelskoj Bnej Jehudi. U sastavu Linkolna ističu se i tri brata Kašaro – Rajan, Kajl i Li, ali će poslednji, ujedno i najstariji (33 godine) propustiće ovaj dvoboj. Inače upravo je on, gore pomenuti policajac, dao gol Škotskoj u martu na Hempden parku!

Kako god bilo, na Gibraltaru veruju da imaju šanse protiv Andoraca. Ipak, iza Santa Kolome je daleko više iskustva. Njima je ovo 12. izlazak u Evropu, a prošle godine su premijerno preskočili prvo kolo. Golovima u gostima (3:3) izbacili su Jermenski Banants i to pogotkom golmana Eloja Kasalsa iz kornera u 94. minuti!

Treći večerašnji par donosi i nešto ozbiljniji okršaj Krusejdersa iz Severne Irske i Levadije iz Estonije. Ali samo uslovno rečeno, jer će domaćin biti bez trenera na klupi. Verovali ili ne Stiven Bakster već je ranije dogovorio godišnji odmor! Ova utakmica mu remeti planove, a moguće da je svoje rekla i gospođa Bakster...

Krusejders je nakon 18 godina postao prvak Severne Irske. Interesantno, menadžer Bakster, koji se verovatno negde sunča na plaži i brčka u moru, 1997. godine učestvovao je i u njihovom poslednjem nastupu u Ligi šampiona. S ukupnih 8:2 izbacio ih je Dinamo Tbilisi, a Bakster je u prvoj utakmici postigao gol, dok je u drugoj dobio crveni karton.

Uz gradskog rivala Floru, Levadija Talin je najuspješniji estonski klub. Oba kluba imaju po devet državnih titula, ali Levadiji u Evropi nema ravnih. Iza njih su 54 utakmice u UEFA takmičenjima, a ne tako davno znali su da izbace i renomirane klubove poput Tventea (2006) i Visle (2009).

Njihov slovački defanzivac Ivan Peha može se pohvaliti da je u sezoni 2008/2009 bio član BATE Borisova, koji se senzacionalno plasirao u Ligu šampiona. Peha je bio u zapisniku na svim utakmicama, no samo je protiv Juventusa ušao u igru sa klupe, kao taktička izmena u 92. minutu. Danas je pak vrlo bitan za šarenu obranu Levadije, u kojoj su Finac Laitinen i Belorus Rahmanov. Međutim, večeras u Belfastu među golmanima neće biti iskusni Sergej Parejko, koji se vratio kući nakon 15 godina karijere u Rusiji i Poljskoj. UEFA mu nije zaboravila suspenziju zarađenu na golu Visle protiv Standarda 2012. godine, tako da je ostao u Estoniji.

Nesvakidašnju scenu mogli bismo da vidimo na sutrašnjem meču B36 Torshavna i TNS-a, gde će "udariti brat na brata"! Da stvar bude neverovatnija, radi se o dvoboju klubova s Farskih Ostvra i Velsa, a braća su – Poljaci!

Lukaš Česlevič vodeći je strelac B36 Torshavna, prvaka Farskih Ostrva, koji je i u aktuelnom prvenstvu vodeći. Ovaj 27-godišnjak u Torshavnu je od 2011, kada je stigao iz danskog niželigaša Hvidovrea. Njegov tri godine mlađi brat Adrijan Česlevič karijeru je gradio po engleskim amaterskim ligama, a prošle godine kratko je bio u B36 Toršavnu. Ne znamo zašto se nije snašao, ali dobrim potezom pokazao mu se prelazak u TNS, gdje je prošle godine postigao i deset golova.
"Majka nam je već kazala da neće doći na utakmicu. Jednostavno, ne zna za koju bi ekipu navijala", požalio se stariji Lukaš Česlevič.

Inače, na Farskim Ostrvima nema profesionalne ekipe, pa tako za B36 Torshavn igra vlasnik automehaničarske radnje Jakup Borg. Kod njega je zaposlen saigrač Hogni Ejsturoj, golman Tomsen školuje se za učitelja, štoper Faero je stolar, a vezista Jakobsen električar. Senegalski napadač Ibrahim Kamara radi u pekarni.

TNS s je najbolji klub Velsa, ali interesantno je da se njihov dom nalazi u Engleskoj! Zvanično su profesionalna ekipa, a pamtimo ih se po dva duela s Liverpoolom 2005. godine. Redsi su tada bili prvi aktuelni evropski prvak koji je morao da započne Ligu šampina prvom kolu kvalifikacija. Isprašili su TNS s lakoćom u dva susreta - 6:0. Velšani su svejedno trljali ruke, kako zbog pune kase, tako i zbog dresova Stevena Džerarda i društva...

Komentari / 0

Ostavite komentar