FIBA pokreće novo takmičenje, sa 100 klubova!

Počinje već na jesen i biće drugo po značaju. Savezima je rečeno da registruju ekipe. Nacrt nove FIBA Evrolige i dalje u razradi.

Košarka 01.07.2015 | 14:20
FIBA pokreće novo takmičenje, sa 100 klubova!

Nova Evroliga, u organizaciji FIBA, nekoliko je puta najavljena ovog proleća. Pored ostalih, o njenom pokretanju govorio je i predsednik KSS Dragan Đilas, dok je Dejan Bodiroga nekoliko puta istakao da je želja FIBA da sva takmičenja stavi pod svoje okrilje.

Dakle, ne samo Evroligu, već i Evrokup, na koji je FIBA "udarila" u utorak!

U prepodnevnim satima, stiglo je zvanično saopštenje o formiranju novog drugostepenog takmičenja, u realizaciji krovne košarkaške organizacije.

Počeće već u sezoni 2015/16!

"Učestvovaće svi klubovi koji ne učestvuju u najjačem klupskom takmičenju", objašnjeno je i tako razjašnjeno da se misli i na sve učesnike Evrokupa, u kojem Srbija neće imati predstavnika.

Kako će izgledati novo takmičenje?

"U različitim fazama, učestvovaće do 100 klubova iz više od 40 zemalja. Posle kvalifikacija, prvu grupnu fazu igraće 64 timova, podeljeni u 16 grupa".

"Plasman će obezbediti po najbolje dve ekipe iz svake grupe, koje će formirati novih osam grupa, takođe sastavljenih od po četiri tima. I tu će po dve najuspešnije obezbediti plasman, ovog puta u plej-of, koji će bitii organizovan u dve runde. Šampion će biti određen na Fajnal-foru", saopšteno je.

Uz tehničke detalje, krovna košarkaška organizacija najavila da će FIBA Evropa investirati u ovaj projekat značajna finansijska sredstva. Tome je posvećena najveća pažnja.

"Glavni cilj FIBA Evropa biće da klubovima smanji troškove učešća u ovom takmičenju i da im garantuje bonuse za plasman u narednu fazu, posle svake runde", poručeno je.

Na kraju, savezima je preporučeno da registruju timove za ovo takmičenje i da, tamo gde je potrebno, rade sa predstavnicima nacionalnih liga na tome da klubovi iz svih zemalja učestvuju.

Što se tiče nove FIBA Evrolige, njen koncept je i dalje u razradi.

"Bord je zaključio da su FIBA i FIBA Evropa spremne da pokrenu najjače evro-takmičenje, sa ogromnim potencijalom daljeg razvitka. To se posebno odnosi na obezbeđenu snažnu finansijsku podršku, kao i na želju FIBA Evrope da investira i sopstvene resurse u taj projekat. Bord je uskladio taj predlog sa Radnom grupom i predložio da se sa tim što pre izađe pred klubove i druge akcionare, kako bi nacrt bio popravljen, a projekat pokrenut što je pre moguće", poručila je FIBA.

Prema saopštenju FIBA, timovi će se plasirati u novo takmičenje na osnovu rezultata u svojim nacionalnim ligama i evropskim klupskim takmičenjima.

Komentari / 0

Ostavite komentar