Partizan i Zvezda izgurali svoju ideju - 6 stranaca?!

Inicijativa je, prema saznanjima MONDA, prošla u Zajednici. Sada se čeka IO FSS. Igrači sa teritorije SFRJ uskoro će imati isti status kao i – domaći fudbaleri?

Fudbal 30.06.2015 | 22:40
Partizan i Zvezda izgurali svoju ideju - 6 stranaca?!

Ne događa se često da se FK Crvena zvezda i FK Partizan oko nečega slože, ali u ovom slučaju imali su identičan lični interes – povećanje broja stranaca u Superligi!

Za sada, inicijativa "večitih", koji su uvereni da im to prolazi do kraja uveliko angažovali veliki broj stranaca, prošla je Zajednicu Superlige, ali poslednju reč ima FSS, koji će ovu odluku morati da potvrdi na očekivanom sastanku Izvršnog odbora.

O čemu se radi?

U sezoni 2015/16, srpski superligaši, najverovatnije, moći će da uvrste u protokol čak ŠESTORICU stranaca!

Sportski direktor Crvene zvezde Blažo Raosavljević, ispostaviće se, izlanuo se u ponedeljak tokom predstavljanja dvojice novih fudbalera, Izraelca Idana Vereda i Brazilca Bruna Matosa, rekavši da će fudbaleri sa prostora SFRJ u sezoni koja se bliži igrati kao domaći igrači!

MONDO je, tragom vesti, pokušao da ovo proveri i – potvrđeno nam je direktno u kancelariji Superlige.

Prema našim saznanjima, u Zajednici je prošao predlog da se fudbalerima sa prostora SFRJ ukine status stranaca, tačnije uvede novi status – manje od stranca, više od domaćeg igrača. Prema našim saznanjima, pred IO FSS biće dostavljen predlog izmene Pravilnika o takmičenju u kom će stajati da će klubovi moći da koriste četvoricu "pravih" stranaca i još dvojicu igrača sa prostora SFRJ.

I to nije sve...

U tu dvojicu možda neće morati da se računaju igrači sa područja Crne Gore, koji su i ranije imali razne povlastice kada je registracija u pitanju, međutim u toj ideji postoji i jedan problem a tiče se fudbalera sa prostora Hrvatske i Slovenije, zemalja članica EU.

I FSS i Zajednica će, ukoliko žele da do kraja izguraju ovu zamisao, tu morati da budu obazrivi i konsultuju UEFA. Nije nemoguće da, na kraju, "otpadnu" Hrvatska i Slovenija, ali prema saznanjima MONDA "večiti" forsiraju da i igrači iz te dve zemlje budu računati kao "naši".

Partizan u svojim redovima ima Slovence, Zvezda je na korak od potpisivanja ugovora sa Luisom Ibanjezom, koji je tokom šest sezona igranja za Dinamo stekao hrvatsko državljanstvo.

Ne mali broj igrača u Humskoj i Ljutice Bogdana čine momci iz Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a od ovog leta tu su i Bugari, Brazilci, Kamerunci, Izraelci, Portugalci, Izraelci, itd.

Jedno je sigurno – prema aktuelnim propisima, Crvena zvezda i Partizan ne bi mogli da iskoriste ni trećinu igrača koje imaju pod ugovorima i nemaju srpski pasoš, a znajući kakav je hronično popustljiv stav fudbalska organizacija imala prema beogradskim klubovima – za očekivati je da i ova inicijativa bude usvojena.

Na stranu što se ona kosi sa inicijativom Tomislava Karadžića starom svega par sezona, koja je za cilj imala forsiranje mladih srpskih igrača...

Biće zanimljivo videti šta će biti konačan ishod nečega što će konkurencija Crvene zvezde i Partizana, verovatno, nazvati usko klupskim interesima, ali će svakako biti i onih koji će podići glas i reći – probali smo onako, od Evrope skoro da nije bilo ništa, hajde sad da vidimo može li se ovako nešto uraditi.

Od leta, do leta...

Koliko će ih smeti na teren?

Ako budete pitali "večite", reći će vam: "Ne šest u protokolu, šest na terenu", ali pitanje je da li će ovo pravilo "4+2" biti primenjeno na 18 igrača, računajući i rezerve, ili na onih 11 s kojima treneri planiraju da počnu utakmicu.

Komentari / 0

Ostavite komentar