Vimbldon - Novak: O ptičici i "rat" srpskih i engleskih novinara!

Burna konferencija za medije posle prvog meča Novaka Đokovića na Vimbldonu.

Tenis 30.06.2015 | 22:20
Vimbldon - Novak: O ptičici i "rat" srpskih i engleskih novinara!

Bez ikakve namere da od toga pravimo "teoriju zavere", ne možemo da ne primetimo da su se Englezi bukvalno okomili na Novaka Đokovića insistirajući na priči da – vara!

Dva puta, svetski "Broj 1" ljubazno je (iako mu sigurno nije bilo pravo) govorio o tome da je kontakt očima između tenisera i njihovih trenera, u njegovom slučaju Borisa Bekera ili Marjana Vajde, sasvim normalna stvar i da to nije varanje.

Dva puta, zvanični šampion Vimbldona pokušao je engleskim medijima, koji su zajahali na tekst tabloida "Mirror" objavljen uoči početka gren slem turnira, da objasni da to što Beker ne krije da postoji komunikacija između njih dvojice nije ništa novo, ni različito od onoga što rade ostali.

Treći put, promenio je retoriku, ali ne i ton, o čemu svedoče i tvitovi pojedinih novinara iz inostranstva koji "nisu kupili" ovaj engleski "hype", već realno sagledali stvari i primetili da se stvara dodatni pritisak na našeg asa. Ne samo prema rečima naših novinara iz Londona, već i nekolicine stranih, Đoković je danas prilično učtivo, mirnim tonom, pitao Engleze...

"Šta pokušavate da dokažete? Da varam? Šta stoji iza ovoga?"

Usledila je pomalo neprijatna tišina.

"Razumem ja sve, ali ovo pitanje mi postavljate već drugi dan zaredom. Šta da vam kažem što već nisam rekao? Postoji određeni nivo komunikacije, koji predstavlja ohrabrenje, podršku, aplauz u pravom trenutku, podignutu pesnicu, nešto što mi daje energiju i motivaciju... Ali, to je sve u okviru pravila", ponovio je i pitao:

"Zašto mi se čini da samo mene ovo pitate?"

Kasnije, u razgovoru sa srpskim reporterima iz Londona, Novak je rekao da se nada da će se na ovome završiti.

"Nema razloga da se tome pridaje pažnja i stvara dodatni pritisak, ne samo na mene, nego i na sudije i sve okolo... Imam osećaj kao da će se pojaviti tajni agenti i sudski tumači koji će sedeti pored Borisa i analizirati njegove pokrete".

S obzirom na to da se, sasvim slučajno, na Novakovoj premijeri na "Centralnom stadionu" pojavio i jedan neočekivani gost, ptičica koja je sletela na teren i s kojom je Đoković, na opšte odobravanje publike, kratko "porazgovarao", srpski novinari iskoristili su trenutak i pitali Novaka:

"Da li očekujete da će kolege sada okriviti ptičicu da vam je donela skrivene poruke na teren?"

Usledio je smeh u sali, a kada je prevodilac preveo pitanje na engleski, mnogi novinari iz ostatka sveta prasnuli su u smeh. Ne i nekolicina...

Kada je tenzija splasnula, Đoković je zamoljen da kaže šta je rekao ptičici...

"Pitao sam je da li se plaši, rekao sam joj da se oseća prijatno, da bude moj gost na meču i da ostane tu", rekao je Novak sa osmehom.

"Verovatno su je poslali čak iz Srbije da mi prenese podršku", dodao je.

Đoković je u ponedeljak, s početkom u 14 časova, "otvorio" odbranu krune pobedom nad Filipom Kolšrajberom u tri seta.

"Naravno da mi je drago što sam se vratio ovde. Ovo je vrh u nameš sportu, 'Centralni teren'... Ne postoji veća privilegija nego otvoriti ovogodišnji Vimbldon na tom mestu. Ovde se veoma obraća pažnja na tradiciju i istoriju, a ona kaže da branilac titule otvara program na 'Centralnom stadionu', što je uvek izazov, a pored toga imao sam i veoma neugodnog protivnika, koji naročito dobro igra na travi", pohvalio je Đoković borbenog Nemca, koji je prošle nedelje umalo izbacio Rodžera Federera u prvom kolu Halea.

"Naravno da su mi se vratila najlepša sećanja kad sam izašao na teren. Uvek se jave 'leptirići u stomaku' kada se vratiš na mesto na kom si osvajao titule".

Komentari / 0

Ostavite komentar