Ljepota od koje zastaje dah

Smeštena na čuvenom Likijskom putu, Dolina leptira proteže se na 86.000 kvadratnih metara, a do nje je moguće doći jedino čamcem ili brodom.

Putovanja 30.06.2015 | 10:20
Ljepota od koje zastaje dah

Turska vlada dodelila je lokaciji ovaj naziv 1987. godine, kada je odlučeno da se lokalna flora i fauna stave pod zaštitu države.

Reč je o prirodnom staništu više od 100 različitih vrsta leptira, koje je moguće videti samo u određeno vreme, između juna i septembra. Jedna od najistaknutijih svakako je narandžasto-crno-bela Euplagia quadripunctaria. Osim leptirova, naučnici su zabeležili i prisustvo 147 biljnih vrsta.

Posetioci danas mogu da prenoće isključivo u šatorima ili trošnim kućicama, a osim u kampovanju, mogu uživati brojnim aktivnostima poput pešačenja, vožnje kanua, ronjenja itd.

U periodu od 8 meseci godišnje, između aprila i novembra, plažu naseljavaju grupe modernih hipika i praktikanata joge. Jednom kada sunce zađe, oni koji su se odrekli luksuza obližnje plaže Oludeniz mogu noć provesti pod otvorenim zvezdanim nebom.

Za neke, Dolina leptira je mesto na kojem rado provode godišnji odmor, bežeći od gradske gužve i buke, dok je drugi smatraju idealnom prilikom za jednodnevni odmor. Koju god opciju odabrali, jedno je sigurno - zbog odluke da posetite ovo mesto svakako nećete zažaliti.

B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

gordon

30.06.2015 09:24

Kakva je situacija u nasoj republici bolje uslikajte krisku bahatoga hljeba i napisite nevidjena ljepota rijetko vidjena

ODGOVORITE
Name

re gordon

30.06.2015 14:15

Pored te kriške valjda bajatog hljeba,vrlo često se može vidjeti i najnoviji mob. telefon, kutija skupih cigareta i čaša skupocjenog pića.

ODGOVORITE