U Skupštini reformska agenda za EU?

Poslanici pozicije i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske nemaju ništa protiv održavanja posebne sjednice na kojoj bi se razgovaralo o reformskoj agendi, čije potpisivanje se zahtijeva od Republike Srpske.

Republika Srpska 16.06.2015 | 16:20
U Skupštini reformska agenda za EU?

Dok u opoziciji, ali i dijelu pozicije tvrde da je takva sjednica poželjna s obzirom na to da se radi o ozbiljnim stvarima, u najvećoj stranci u Republici Srpskoj, SNSD-u, kažu da nemaju ništa protiv toga, ali da bi bilo bolje napraviti bolju "konekciju" između Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara BiH.

"Nemamo ništa protiv održavanja posebne sjednice, ali ne znam kuda to sve vodi, ako ćemo za svaki problem sazivati posebnu sjednicu", rekao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS Republike Srpske.

Gotovo svi poslanici s kojima smo juče razgovarali kažu da su posebne sjednice sazivane i za mnogo manje stvari i da bi bilo dobro da se najviše zakonodavno tijelo na neki način izjasni o reformskoj agendi.

"Mi smo spremni, jer o svim bitnim pitanjima za Republiku Srpsku treba da raspravlja Skupština i da zauzme konačan stav", rekao je Branislav Borenović, šef Kluba poslanika PDP-a u NS Republike Srpske.

Slično misli i Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DNS-a, koja je naglasila da "ne bi bilo loše da NS Srpske da svoje mišljenje". "Na kraju krajeva bilo bi dobro da se svi detaljno upoznamo s reformskom agendom i šta piše u njoj", rekla je Stevanovićeva.

Inače reformska agenda govori o neophodnim reformama BiH na putu ka EU i o onome šta svi nivoi vlasti treba da ispune kako bi se stekli uslovi za povlačenje sredstava od međunarodnih kreditora. Jedan dio tog dokumenta govori i o izradi programa i pripremama za privatizaciju bh. elektroprivreda, što je osnovni razlog zbog čega Vlada Srpske nije dala svoju saglasnost na taj dokument, dok su to učinili Vlada FBiH i Savjet ministara BiH. Zbog nepotpisivanja agende od svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj, Johanes Han, komesar za proširenje EU, otkazao je svoju posjetu BiH najavljenu za 11. juna.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

izvrnuti sistem vrijednosti

16.06.2015 08:32

Ovaj debelokožac iz DNSa nije ni za šefa portira, što je nekad i bio u Rudi Čajavecu.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

16.06.2015 08:42

Zavrsnica meca, Republici Srpskoj sledi nakaut privatizacijom Elektroprivrednog sistema. A sve za dobrobit naroda zbog sake dolara koju budzetlije dobijaju.

ODGOVORITE
Name

tako je

16.06.2015 08:43

Napravili bi bolju konekciju al niste uapjeli da nafatate dovoljno papaka u drzavnom parlamentu. Sad kad su se ljudi s vama uozbiljili i love nema usvojili bi sta god da treba.

ODGOVORITE
Name

Mikajlo

16.06.2015 08:47

Ovaj, Narodna skupstina je jako bitna i trebala bi uskoro raspravljati i o globalnom zagrijavanju i promjeni klima, ako ova skupstina to pitanje ne rijesi ja ne znam ko ce...

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

16.06.2015 08:54

Prvo, Vlada RS, a time i SNSD, se konektovala na Vijeće ministara onda kad su oni čnili većinu na BiH nivou i kad im je odgovaralo da "uhljebe" svoje kadrove (Špirić,Zubac, i ostala kamarila); drugo, vladajuća koalicija na nivou RS ima dilemu da li da razmatra najvažniji politički dokument u ovom momentu koji se tiče "približavanja" EU. Smiješno. Treće, u tom dokumentu vjerovatno stoji nešto za privatizaciju Elektroprivrede (EP) i SNSD hoće, lukavo, da za prihvatanje tog dokumenta i navodnu privatizaciju EP kod naroda optuži opoziciju (na nivou RS), što je više nego providno i licemjerno ako se zna da su upravo oni (SNSD) prodali u bescijenje i važnije resurse od EP (Telekom, itd). Da ne kažemo za 10 godina vladavine opljačkali, ili omogućili da se opljačka, sve što je vrijedilo u RS (Rafinerije, Birač, prirodni resursi, itd.). Četvrto, Dodik&CO hoće da na sve moguće načine da pokažu i dokažu da BiH ne može funkcionisati bez njega koji je, eto, alfa i omega ili vladar naših život. A ne zna da je pušten niz vodu od strane relevantnih međunaronih faktora i da je samo pitanje koliko će ta voda brzo (ili sporije) da oteče. Uspio je on (Dodik) da se zarad' ličnih interesa,zavadi sa svima koji (sviđalo se to nama, ili ne) direktno utiču i određuju sudbinu svih malih umišljenih balkanskih naroda, i na taj način on lično najviše doprinese da status i uloga RS budu životno ugroženi. Na žalost, opirali se mi ili ne, BIĆE KAKO ONI KAŽU, a Dodika će, kao i one njegove "ratne senatore" koje forsira, svi zaboraviti za nekoliko godina.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

16.06.2015 08:58

Sta je sad tacno. Juce objavljeno da je Zeljka potpisala tajno dokument sad kao nije. Molim puzdane informacije da se ne talasa javnost.

ODGOVORITE
Name

DOSTA

16.06.2015 11:48

GLADAN SAM!

ODGOVORITE