Studenti bježe od privatnih fakulteta

Jasno je da „fakulteti na eks“ gube svoju poziciju u našem društvu i da se era „brzih i jeftinih diploma“ napokon bliži kraju.

Republika Srpska 30.05.2015 | 21:44
Studenti bježe od privatnih fakulteta

Statistike potvrđuju da se u posljednjih nekoliko godina broj studenata koji žele da studiraju na privatnim fakultetima konstantno smanjuje.

Pri tome se ne zna da li je povjerenje narušeno zbog diploma koje su nepriznate ili nisu potvrda da iza njih stoji znanje, da li su presudne skupe školarine ili je u pitanju skup više faktora zbog kojih studenti bježe od privatnih fakulteta.

Problemi

Privatni fakulteti se uvijek pozivaju na proces akreditacije koji prolaze, što znači da su ispunili formalne uslove koji se pred njih postavljaju.

Međutim, profesor Simo Jokanović sa Univerziteta u Banjaluci, ističe da studijski programi nisu problem jer se svaki program može prepisati, ali je neprirodno da se u tako malom vremenskom roku pokrene tako veliki broj raznovrsnih studija, kao što je bio slučaj u BiH.

Nemoguće je da za godinu-dvije stvorite kapacitete koji mogu zaista zadovoljiti sve potrebe studijskih programa, navodi Jokanović, dodajući da su privatni fakulteti morali angažovati veliki broj profesora sa strane, a takav pristup nije dobar jer se sa studentima mora raditi stalno i u kontinuitetu.

Predstavnici privatnih univerziteta u Republici Srpskoj se ne slažu da je smanjenje broja studenata posljedica krize povjerenja, i pravdaju se lošim demografskim stanjem, i drugim faktorima.

U Srpskoj imamo generalni problem sa manjkom svršenih srednjoškolaca, što znači i manje studenata, i na to ukazuje statistika. Za nas je problem i cijena školarine, jer redovni studenti na javnim univerzitetima plaćaju godišnje 440 KM, dok je školarina kod nas dosta veća.

Treći problem je veliki broj studenata koji odlaze u inostranstvo na studije, posebno u Austriju. Ti studenti se kod nas upisuju samo formalno, da bi dobili uvjerenje, a onda sa tim uvjerenjem odlaze na studije u Beč, Grac ili negdje dalje. Sve ovo utiče na smanjenje broja naših studenata, pojašnjava Predrag Tošić sa Univerziteta „Sinergija“.

Važno je studentima prenijeti znanje koje će u budućnosti moći primjeniti. Nema više sistema u kojem se čovjek školuje u jednoj oblasti i tu ga odmah čeka posao koji radi do penzije.

To je prošlo vrijeme i mi moramo promijeniti svoj stav o tome, ističe Goran Kalinić, direktor Nezavisnog univerziteta Banja Luka (NUBL), ističući da je broj obrazovnih ustanova u Srpskoj koje nisu uspješno prošle proces akreditacije veliki i da to zaista predstavlja problem.

Hiperprodukcija

Sa ovakvom tvrdnjom se slaže i Ilija Džombić, direktor PIM Univerziteta, ističući da se na privatne fakultete u Republici Srpskoj godišnje upiše do 2.000 studenata, dok se na javnim univerzitetima godišnje upiše 7.000 do 7.500 studenata, što je po njemu pokazatelj da privatni fakulteti nisu krivi za hiperprodukciju visokoobrazovanog kadra.

Džombić napominje da studenti moraju biti obazrivi kada upisuju fakultet i da se dobro raspitaju koji univerziteti su uspješno završavali proces akreditacije.

Izvor: Magazin ISTINA

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Rajko BL

30.05.2015 12:50

Kao prvo, ne bjezi niko nego su drzavni postali "prohodni" kao i privatni uvodjenjem tzv. Bolonje, a jeftinije je.Sto se tice priznatosti meni se cini da je vise budzetskih sa privatnih.A kvalitet drzavnih je prica za sebe, pogotovo kada su u pitanju ovi na silu univerziteti kao Istocno Sarajevo.

ODGOVORITE
Name

is

30.05.2015 14:46

Nek je banjalucki bolji od univerziteta u I.S. pa kud puklo da puklo.

Name

marko

30.05.2015 20:43

Samo u BL fakultet jer su svi ostali van nje debili,nama ne trebaju diplome nego motike... ojjj boze

Name

divlja jabuka

30.05.2015 12:53

Ostade bagra bez unosnog biznisa.

ODGOVORITE
Name

koki

11.04.2016 15:36

Kad bih upisao dijete na privatnih fakultet pojeo bih i svoju diplomu.Znao bih da su mi djeca glupa.

Name

BN

30.05.2015 13:01

2000€ u Bijeljini na komad pa biraj.

ODGOVORITE
Name

Realno

30.05.2015 13:07

Svuda u normalnom svijetu privatni fakulteti daju bolje obrazovanje, osim naravno kod nas. A kako i ne bi. Tošić sa Sinergije je upropastio Šipad Export Import, a da ne upropasti školstvo. Cicko vlasnik fakulteta, hej ljudi, opasuljite se! Drugo, Bolonjski proces uništava obrazovanje, toga se moramo riješiti što prije to bolje!

ODGOVORITE
Name

Sanja

30.05.2015 13:10

Nazalost ni jedni ni drugi ne daju kvalitet,konkretne vjestine s kojima mozes nesto,nude samo papir.Kad vidis kako se studira vani, kakve su lab.,prakticna nastava, profesori...Kad zavrsis izades sa prakticnim znanjem da odmah mozes da radis svoj posao.Naravno,nasa djeca su vrijedna I pametna I znaju da je to jedini nacin da opstanu vani

ODGOVORITE
Name

Загор

30.05.2015 13:26

Више се не зову приватни, него ,,куповни'' факултети!

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

30.05.2015 13:56

Privatni fakulteti predstavljaju legalnu kupovinu diploma, za one koji ne mogu zavrsiti drzavni fakultet.

ODGOVORITE
Name

Saška

30.05.2015 14:18

Ovo je za diskusiju. naime, na državnim fakultetima predaju "profesori" koji su preko noći stekli akademske titule, a kriterijum kao da predaju i ispituju profesori sa Oksforda. Na privatnim fakultetima kriterijum i obim znanja nizak, ali u principu sve se svodi na praksu. Tek kad počneš da radiš, stičeš znanje.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

30.05.2015 14:50

Treba pozatvarati i jedne i druge univezitete i fakultete. Od poslednjeg rata pa na ovamo nisu isškolovali niti jednog stručnjaka. I jedni i drugi su postali šetalište. Platite, prošetate se o eto diploma. Znanje, ma ko te pita za znanje. A i narod prolupo. Svi bi na fakultete. Za koju godinu neće biti ni jednog zanatlije.

ODGOVORITE
Name

Uraaa

30.05.2015 14:52

Bjeze sada kada su dobili diplome. Ma pustite vise price.

ODGOVORITE
Name

Stranac

30.05.2015 15:07

Sa tim diplomama ne mogu ni goveda čuvati a kamoli ovamo da rade.

Name

Student

30.05.2015 15:51

Privatni fakulteti su postali izuzetno teški. kao prvo izuzetno su skupi a drugo non stop su na udaru inspekcije pa profesori traže znanje čak više nego na državnim. Državni fakulteti su se srozali, jeftiniji su i to privlači studente.

ODGOVORITE
Name

Prefesor

30.05.2015 16:38

Hahahaha, lepo se ismejah. :D Imao sam priliku da držim privatne časove matematike studentima sa već pomenutog privatnog univerziteta, neću da imenujem, i garantujem da prosečan srednjoškolac može lagano dobiti 10 na svim tim ispitima. Oblasti se svode na 20-30 slajdova i zadačiće koji se na nekim drugim univerzitetima rešavaju u sklopu teorijskog dela predmeta, znači oni najlakši. Još su mi ti isti studenti priznali da dobijaju neke zadatke koje rade kod kuće i za to dobijaju poene. Ona dođu na časove da im to rešavam i samo nižu desetke. Predajem u srednjoj školi i znam da takve zadatke dajem za trojku ili četvorku. Ajde i neka su laki, ali to što oni ni to neće naučiti, to je tek poražavajuća činjenica.

Name

marko samardzic

30.05.2015 16:41

Sve je,to bagra drzavni I privatni,cast rjetkim izuzecima!!!

ODGOVORITE
Name

vjeciti student

30.05.2015 19:00

Upisao fakultet 1990. Nisam ga zavrsio kao ni masa iz tih generacija. Odustajali ljudi a do danas je vecina njih diplomirala za manje od dvije godine na privatnim faksovima iako nisu prije mogli za 4 godine dati jednu. E posto su svi ti stari studendi diplomirali i masterisali se sad vise nema ko da upise te studije gdje cak znam i slucajeve da pismene ispite za djevojku polaze momak.

ODGOVORITE
Name

Ja

30.05.2015 19:20

Nije vreme znanja vec zvanja, nazalost.

ODGOVORITE
Name

tigar

30.05.2015 20:22

Nema to veze sa kvalitetom skolovalja, drustvo u kojem zivimo sve manje ima para pa se upisuju drzavni jeftiniji su a student itako po zavrsetku bilo kojeg fakulteta ide na biro do pemzije...

ODGOVORITE
Name

r

31.05.2015 10:10

Sit sam tebe ko nepecena hljeba

ODGOVORITE
Name

dayla

18.06.2017 14:44

Drzavni fakulteti nude znanje,a ostali samo zvanje

Name

boss

31.05.2015 12:04

Nemojte ponizavati privatne fakultete kad ne znate kako i na cemu se zasniva rad na privatnim fakultetima. Koja su eminentna imena za katedrama privatnih fakulteta sve bi vam bilo jasno. U svijetu se najvise cijene privatni fakulteti tako ce i kod nas morati da se cijeni...

ODGOVORITE
Name

laž

01.06.2015 05:44

Kako bježe a sve više privatnih fakulteta, kakva laž, to se tješe ovi sa državnih ahahahhaa.

ODGOVORITE
Name

IRB

25.04.2020 17:58

Da ali privatne upisuju duduci koji ne srednju nisu mogli završiti

ODGOVORITE