Pritvor osumnjičenima u slučaju "Bosnalijek"

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za sedmoro osumnjičenih u slučaju "Bosnalijek", a za Edinom Arslanagićem i Bojanom Kebeom koji su nedostupni pravosudnim organima biće raspisana međunarodna potjernica.

Bosna i Hercegovina 30.05.2015 | 21:41
Pritvor osumnjičenima u slučaju "Bosnalijek"

Pritvor je određen za Šefika Handžića, Amara Arslanagića, Hasana Šepu, Izeta Arslanagića, Jasmina Šepu, Samira Telebečirovića i Aidu Selvić, prenose federalni mediji. 

Kantonalni sud im je odredio pritvor zbog mogućnosti njihovog uticaja na svjedoke, skrivanja dokaza i bijega iz BiH. 

Oni su osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlaštenja, poreska utaja, krivotvorenje službene isprave, te sklapanje štetnog ugovora. 

Osumnjičeni su da su kao organizovana grupa i zaposleni u firmi "Bosnalijek", "Brštanica" i "Karpe Dijem" od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela, te na taj način oštetili "Bosnalijek" i budžete Federacije BiH /FBiH/ i Kantona Sarajevo za višemilionske iznose. 

Osumnjičene su 27. maja na području Sarajeva uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH u akciji kodnog naziva "Bajer", tokom koje je pretreseno i više lokacija u vezi sa nezakonitim aktivnostima u preduzeću "Bosnalijek". 

Hapšenje je izvršeno po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo i Poreskom Upravom FBiH. 

Ovoj akciji prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi "Bosnalijek" Sarajevo.

Izvor: SRNA

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

SNOUDEN

30.05.2015 11:29

Neka provjere ko je od doktora najvise izdao ljekarske recepte u Mrkonjic Gradu, dr Jovan Raskovic..... Onaj ko je varalica i prevario vinersted osiguranje za 100, ooo evra.Onaj ko je pokrao drzavnu sumu i privatnu i prosao sa bagatelnom kaznom , gdje mu je izostavljeno krivicno djelo pustosenje sume, onaj koji je uznemiravao gradjane kao doktor porodicne medicine Pero Radic, e jadna nam je medicina ako je spala na ovakve.

ODGOVORITE
Name

Filth

30.05.2015 16:32

U današnjem štampanom izdanju “EuroBlica” za BiH, objavljen je članak o mogućim nezakonitostima u SIPA. Članak vam prenosimo u potpunosti. Predmeti u SIPA više nemaju oznaku tajno i zavedeni su kao interni, čime je pričinjena teška zloupotreba i prekršen zakon. Ovo tvrdi izvor “EuroBlica” blizak državnoj agenciji za istrage i zaštitu i objašnjava da je takva odluka donesena na zahtjev prvog čovjeka agencije Gorana Zupca, koji je u martu osuđen na uslovnu kaznu zatvora zbog nesavjesnog rada. – Nakon što je Zupcu još prošle godine zabranjen pristup tajnim podacima, on je ovome doskočio tako što je donesena odluka da su svi predmeti koje radi SIPA označeni kao interni. Sada imamo situaciju da je neki predmet u Tužilaštvu BiH pod oznakom tajno, a u SIPA ima sasvim drugačiju oznaku, što nije u skladu sa zakonom – objasnio je izvor “EuroBlica”. Dragan Mektić, ministar bezbijednosti BiH, kaže za “EuroBlic” da nije upoznat sa ovim slučajem, potvrdivši ujedno da bi tako nešto predstavljalo kršenje zakona. Mektić objašnjava da bi u narednom periodu trebalo da bude donijeta odluka o žalbi koju je direktor SIPA uputio nakon što mu je izrečena zabrana pristupa tajnim podacima. – Nije logično da na mjestu direktora SIPA imate čovjeka koji nema pristup tajnim podacima. Pa SIPA u više od 90 odsto slučajeva radi istrage povjerljivog karaktera iz oblasti terorizma, organizovanog kriminala, trgovine ljudima i slično. Kakvim onda to podacima ima pristup prvi čovjek SIPA, ukoliko nema zloupotreba, naravno – navodi ministar bezbijednosti BiH. KOMISIJA – Konačnu odluku o žalbi Gorana Zupca na zabranu pristupa tajnim podacima donijeće drugostepena KOMISIJA SAVJETA MINISTARA BIH. “EuroBlicu” je potvrđeno da bi ova odluka trebalo da bude donijeta do 5. juna. Na ovo sve, kako navodi naš izvor blizak SIPA, treba dodati i u poslednje vrijeme sve češće žalbe operativaca državne agencije da rade u katastrofalnim uslovima. – Dok se šefovi voze u novim luksuznim autima, operativci po regionalnim kancelarijama u BiH imaju u voznom stanju tek šest automobila, a svaki od njih prešao je pola miliona kilometara – navodi izvor “EuroBlica”. Kažu i da su svakodnevno na terenu, ali zelenog svjetla za konkretne akcije još nema.

ODGOVORITE
Name

revizor

30.05.2015 16:45

korupcija

ODGOVORITE