Lijenjost vodi u bolest

Naučnici sa univerziteta u Bristolu ustanovili su da su lenje osobe sklonije depresiji i drugim psihičkim oboljenjima. Pasivan način života i lenjost vremenom iscrpljuju organizam.

Zdravlje 30.05.2015 | 11:20
Lijenjost vodi u bolest

Lenje osobe su sklone depresiji i drugim psihičkim oboljenjima, tvrde naučnici sa univerziteta u Bristolu. Paralelna istraživanja rađena kod odraslih i dece pokazala su poražavajuće rezultate kod onih koji vole da lenčare. Ustanovljeno je da u proseku samo 35 odsto muškaraca i 24 posto žena redovno upražnjava fizičke aktivnosti, bilo da se radi o vežbama, šetnjama ili kućnim poslovima.

Od 3.500 učenika samo polovina hoda do obližnje škole, a minimalan broj učestvuje u sportskim takmičenjima. Osim što sede, vreme provode nekvalitetno, u proseku više od četiri sata pred televizorom i kompjuterom, igrajući razne igrice.

Tako pasivan način života uz nepravilnu ishranu, glavni su uzročnici gojaznosti kod dece, a lenjost vremenom iscrpljuje organizam u psihičkom smislu i dovodi do niza ozbiljnih bolesti i poremećaja. Kada lenja deca odrastu, nastave tako da žive i kasnije, zbog čega često imaju probleme na poslovnom i emotivnom planu. Lekari su ustanovili i da dokoličari češće imaju Alchajmerovu bolest.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar