Nova mapa rizika od terorističkih napada

Zapadne zemlje, uključujući Francusku, Nemačku i Australiju, danas su pod većom pretnjom ekstremnih islamista nego godinu dana pre, upozorilo je novo istraživanje jedne od vodećih svetskih kompanija koje se bave procenom bezbednosti u svetu Aon Risk Solutions.

Svijet 29.05.2015 | 21:53
Nova mapa rizika od terorističkih napada

Devet zemalja (uključujući Belgiju, Kanadu, Holandiju, Estoniju, Irsku i Norvešku) su takođe pod povećanim rizikom od terorističkih napada, posebno zbog uticaja Islamske države kao i Al Kaide, a za Estoniju prijetnja ne dolazi s Bliskog istoka.

Od devet spomenutih država, tri su nedavno bile na udaru terorista u napadima koji su šokirali svet i ostavili za sobom desetine mrtvih. U posljednjem izveštaju napominje se kako je rizik od terorizma globalno smanjen, ali da se situacija znatno pogoršava u manjem broju država.

Smanjen rizik od terorizma i političkog nasilja u odnosu na prošlu godinu zabeležen je u Albaniji, Hrvatskoj i Češkoj. I u Tunisu je stopa pretnji smanjena, što je dobra vest nakon što je u terorističkom napadu na muzej Bardo poginulo 21 turist.

Bosna i Hercegovina i Srbija, prema ovom istraživanju zadržale su 3. stepen opasnosti od terorističkih napada kao i prošle godine, a Slovenija i Crnu Goru 2. Hrvatska od zemalja u regionu ima najniži rizik od terorističkih napada.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 0

Ostavite komentar