Analiza - Srpska košarka: Zbog Jadrana visi učešće u Evroligi?!

ULEB gubi saveznike, FIBA sve jača, a klubovi iz Srbije mogli bi da se suoče sa posledicama nesagledivih razmera...

Košarka 30.05.2015 | 13:40
Analiza - Srpska košarka: Zbog Jadrana visi učešće u Evroligi?!

FIBA se ne šali - uskoro izlazi sa konačnim predlogom nove Evrolige, a Srbiji preti da ostane bez učešća u elitnom takmičenju!

Na poslednjem zvaničnom sastanku koji je FIBA organizovala u četvrtak u Ženevi pričalo se dosta o promenama u novom kalendaru takmičenja, koji će na snagu stupiti od 2017. godine. A kako Sportski žurnal saznaje, jedna od ključnih tema okupljanja zvaničnika iz 15 nacionalnih Saveza (Austrija, Belgija, Češka, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Grčka, Izrael, Italija, Litvanija, Holandija, Poljska, Rusija, Španija, Švajcarska prim. aut.) bila su i pisma koje su lige okupljenje oko prvog čoveka ULEB-a Đordija Bertomeua slale (među njima i ABA liga), ali i izgled nove Evrolige. Sastanku nisu prisustvovali čelnici ULEB-a, uprkos tome što su dobili zvanični poziv.

Prema prvim najavama FIBA je već napravila finansijsku konstrukciju i obezbedila sredstva za stvaranje novog evropskog takmičenja, a to znači da je Svetska kuća košarke prikupila podršku koja joj je bila potrebna u realizaciji ovog plana.

Ključni detalj u ovoj priči jeste da su brojni savezi promenili ploču i priklonili se carstvu FIBA košarke, a svemu tome prethodilo je zvanično izvinjenje zbog podrške koju su davali Bertomeuu. Tako je postalo jasno da je FIBA uspela u svojoj nameri - „ucenom“ da će reprezentativna košarka snositi posledice privolela je najjače da promene stranu, posle čega bi Srbija mogla mnogo toga da izgubi.

Pre svega to se odnosi na klupsku košarku, jer je politika da se i dalje igra ABA liga potez koji bi kao oštrica noža mogla da se zarije u srce. Posledica - neigranje nove Evrolige, ni Evrokupa, čiji se plan još razrađuje. Ovakav scenario preti i Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, odnosno svim članicama ABA društva, s obzirom na to da su donedavno svi imali ponudu FIBA da šampion nove Jadranske lige ide direktno u Evroligu, a pobednici nacionalnih takmičenja u kvalifikacije. Sada ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ova opcija više nema važenje, pa bi nepromišljenost klubova mogla skupo da ih košta.

To sa sobom povlači dalju problematiku, odnosno time bi se produbio jedan od gorućih problema srpske košarke, o kojoj je i sam selektor Srbije Saša Đorđević nedavno pričao - odlasku mladih igrača u daleko razvijenije sredine.

Ako se kompletna situacija sagleda iz jednog razumnog ugla, vreme je da se srpska košarka ujedini i da se spasi ono što se spasiti može, inače...

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dejanpd

30.05.2015 13:55

Ne bih to tako gledao, vjerujem da su trebali sačekati sa bilo kakvom odlukom, ali dobiće oni mjesto ako budu tražili, interes je i FIBA, kao i svih u svijetu košarke da imaju bivše jugoslovenske države unutra, zamislite samo kolika je posjeta i ko drži rekorde evrolige po tom osnovu.

ODGOVORITE