Demobilisani borci prave haos u Zagrebu

Demobilisani borci koji su juče cijeli dan protestovali na Markovom trgu u Zagrebu tražeći razgovor sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i dalje ne odustaju od svojih namjera.

Region 29.05.2015 | 11:30
 Demobilisani borci prave haos u Zagrebu

U jednom momentu sinoć je reagovala i interventna policija natjeraviši veterame da se povuku u Crkvu Svetog Marka gdje se pojedini i dalje nalaze. Grupa huligana takođe se priključila protestu vređajući policiju i uzvikujući fašističku parolu "Za dom spremni".

U četvrtak se u Zagrebu okupio dio hrvatskih veterama i ratnih invalida koji već mjesecima protestuju ispred resornog ministarstva. Grupa demonstranata okupila se ispred sjedišta vlade gdje su poručili da sa Markovog trga neće otići dok ih ne primi premijer Zoran Milanović.

Po hrvatskom zakonu nakon 22 sata zabranjeno je okupljanje na Markovom trgu te je policija natjerala borce da se povuku u Crkvu Svetog Marka gdje su prenoćili.

Ispred ulaza u crkvu je postavljena metalna barijera koja sprečava bilo kakav ulaz ili izlaz iz crkve, a policija je jutros naglasila da svako ko izađe iz crkve više neće smjeti da se vrati unutra.

Policija takođe ne dozvoljava da se veteramima u crkvu dostave hrana i piće.

Dvojica boraca jutros su napustila crkvu oko 8 sati, ali nisu uhapšeni iako bi prema hrvatskom zakonu morali biti privedeni.

Sinoć je u jednom momentu intervesnisala i Hitna pomoć budući da je jednom od predvodinika veterama Đuri Golgoškom pozlilo. Ipak, on je jutros dobro i napominje da neće napustiti crkvu dok im se uslovi ne ispune.

U pitanju su veterami koji više od 220 dana protestuju u šatoru ispred resornog ministartva u Savskoj ulici ultimativno tražeći ostavku ministra veterama Predraga Matića i njegovih saradnika, jer smatraju da ne štite dovoljno njihova prava.

Demobilisani borci rekli su juče na konferenciji za novinare da ne postavljaju ultimatume, već samo žele razgovor sa premijerom, prenose hrvatski mediji.

Branitelji su prije povlačenja u crkvu mahali hrvatskim zastavama i glasno vikali: "Hrvatska, Hrvatska!" i "U boj, u boj, za narod svoj!"

Nakon isteka roka policajci sa šljemovima počeli su formirati kordon uz postavljenu ogradu na Markovom trgu. Dio veterama počeo je da vređa policajce.

Do Markovog je trga sinoć je stigla i grupa mlađih muškaraca, koji su vređali policiju i uzvikivali "Za dom spremni". Policajci su pokušali da i smire ali huligani su počeli da trče natjeravši interventne brigade da stave šljemove na glave.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

333

29.05.2015 09:35

Udbasko-ustaska posla.

ODGOVORITE