Stiže novi zakon o električnoj energiji?

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je da će Srpska donijeti novi zakon o električnoj energiji, čime će sveobuhvatno riješiti pitanje potrebe za liberalizacijom tržišta koja se postavlja pred BiH u okviru obaveza prema Evropskoj energetskoj zajednici.

Republika Srpska 28.05.2015 | 21:08
Stiže novi zakon o električnoj energiji?

"Predstavnici Evropske energetske zajednice znaju da ovdje postoji struktura koja nije ista kao u drugim evropskim zemljama, ali da postoji spremnost da usaglasimo pristup pitanjima od zajedničkog interesa, a tamo gdje postoji različit interes razgovaraćemo i kroz stručne timove tražiti najbolja rješenja", rekao je Đokić novinarima u Sarajevu nakon susreta sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Reufom Bajrovićem.

Kada je riječ o gasu i gasnoj politici, Đokić kaže da će s obzirom da se priprema značajan promet ovog energenta na području cijele BiH, Republika Srpska do kraja godine donijeti zakon o gasu.

"Mi imamo Zakon o gasu, ali ono što u ovom trenutku treba da prihvatimo od zahtjeva Evropske energetske zajednice podrazumijeva veći obim promjena postojećeg zakona, pa to onda mora biti novi zakon", pojasnio je Đokić.

On je rekao da je današnji sastanak bio posvećen primjeni Trećeg energetskog paketa Evropske energetske zajednice i zahtjevima prema državama članicama koje su dio ukupne evropske energetske politike.

"BiH i oba njena entiteta su od 2002. godine u ovom programu i pripadaju ovoj zajednici, te na taj način participiraju u njenim aktivnostima u smislu izrvršavanja određenih obaveza i provođenja određenih politika", podsjetio je Đokić.

Sastanak u Sarajevu organizovao je ministar Šarović da bi se sagledala aktuelna pitanja u energetskom sektoru koja proizilaze iz međunarodnih obaveza BiH, posebno kada je riječ o obavezama iz Trećeg energetskog paketa EU.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

nix

28.05.2015 19:16

Garant neki .. trofazni zakon.

ODGOVORITE
Name

r

28.05.2015 19:24

Dokad će nam ovaj pinokio'donositi zakone

ODGOVORITE
Name

XXL

28.05.2015 19:41

Da li je moguće da u jednoj državi poskupljuje električna energija a ta država izvozi električnu energiju, e to vam je kod nas slučaj. Ovaj resor svagdje u svijetu vodi čovjek od struke, tj. onaj koji poznaje probleme u toj oblasti, a šta je kod nas.

ODGOVORITE
Name

Milos

28.05.2015 19:45

E, još je ostalo i elektroprivredu da unište do kraja i možemo se seliti. Pinokijev kadar u "Elektro-Bijeljini", Dragan Perić, lopovija i pravi milionske štete preduzeću, a sad kao oni će donijeti nekakve zakone. Narode ludi, budi se i na ulicu.

ODGOVORITE
Name

mg

28.05.2015 20:53

KAKVA LAKRDIJA PINOKIO I ZAKON . BOZE IMA LI TE?

ODGOVORITE
Name

Pitanje

28.05.2015 21:06

Kad ces izaci pred javnost sa kriminalnim dosijeima svog prethodnika i njegovog pomocnika sa energiju. Naravno nikad, jer vrana vrani oci ne vadi. Jedni druge stitite, al necete dugo.

ODGOVORITE
Name

đorđe

28.05.2015 22:05

Hahahahaha....milicioner našao pričati o energetici, pa taj ne zna ni definiciju struje...

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

28.05.2015 22:24

PINOKIO JE VIDIO DA TEGELTIJA PIŠE DIVLJE ZAKONE KAKO SE TO NJEMU SVIDJA I TO ISKLJUČIVO U LIČNOM INTERESU SEBE I SVOJIH KOMPANJONA IZ ORGANIZACIJE, VIDIO JE DA JE BOGDANIĆ NAPISAO ZAKON KOJI ODGOVORA NJEMU I NJEGOVOJ BANJI U TESLIĆU, E SADA MISLI PINOKIO - MOGAO BI I ON DA VIDI DA SE ZAKONOM O ELEKTRIČNOJ ENERGIJI RIJEŠI STANJE NA NEKOM NJEGOVOM RAČUNU, JER ČOVJEK NEMA NI JAHTE NI AVIONA, A I SA VILAMA LOŠE STOJI, PUKA SIROTINJA TAJ DJOKIĆ

ODGOVORITE
Name

Nešo

28.05.2015 22:24

Zakon o povečanju cijene struje od 8%

ODGOVORITE