Mijenja li Srbija svoju gasnu politiku?

Srbija će prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku, kaže Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Srbija 28.05.2015 | 20:40
Mijenja li Srbija svoju gasnu politiku?

Kako je kazao srpski premijer, riječ je o gasovodu koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu.

U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posjete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbjednosti spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe".

Kako navodi AP, SAD već izvjesno vrijeme rade na tome da podstaknu balkanske zemlje da se okrenu alternativnim izvorima gasa, prije nego da se nadaju izgradnji gasovoda koji bi preko Turske doveo ruski gas na Balkan.

Američka agencija, uz objavljivanje prvog citata iz intervjua s Vučićem, navela je da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije.
"Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja na zemlje koje su, poput Srbije, potpuno energetski zavisne od ruskog gasa", piše AP.

Vučić i američki potpredsjednik Džozef Bajden sastali su se početkom februara na marginama bezbjednosne konferencije u Minhenu, a gdje mu je, kako su pisali mediji, ponudio alternative za "Južni tok".

Riječ je, kako je tada navedeno, o dvije nove mogućnosti za snabdijevanje gasom - iz SAD ili Azerbejdžana.

U srpskoj javnosti se po objavi tih informacija polemisalo o potencijalnoj cijeni za takav gasni scenario.
Inače, Vučića očekuje zvanična posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će boraviti od 1. juna.
Vučić je za AP kazao da je strateški cilj Srbije put u Evropsku uniju, što, kako je naglasio, ne isključuje dobre odnose s Rusijom.

Na konstataciju američke agencije da se Srbija nije pridružila sankcijama zapadnih država protiv Rusije zbog politike koju vodi prema Ukrajini, a da neki zapadni zvaničnici insistiraju da se Srbija odluči kuda želi da ide - da li želi zbližavanje s Rusijom ili EU, srpski premijer ističe:

"Ne radi se o balansiranju. Naš strateški cilj je put u EU i veoma čvrsto smo na tom putu. Da, sa druge strane, želeli bismo da očuvamo dobre odose s Rusijom", rekao je Vučić za AP i upitao šta ima loše u tome.
"Šta je loše u tome? Ja ne vidim ništa. Ne govorimo o biranju strana, naša strana je naš put u EU, naša strana je Srbija i njen interes", rekao je Vučić u intervjuu.

Vučić je podsjetio da je to otvoreno rekao i pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na konferenciji za novinare. "Možete li da navedete nekog drugog ko je to rekao tako otvoreno kao ja pred Vladimirom Putinom", upitao je on, a prenosi B92.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dana Radman

30.05.2015 06:02

Svaka Čast!

ODGOVORITE