Platini: Blateru, odlazi! Blater: Neću!

Predsednik UEFA Mišel Platini, britanski premijer Dejvid Kameron, legendarni Dijego Maradona - svi oni traže od predsednika FIFA Sepa Blatera da se povuče posle novog skandala u toj organizaciji. Putin podržao Blatera za peti mandat.

Fudbal 29.05.2015 | 09:20
Platini: Blateru, odlazi! Blater: Neću!

Dva najuticajnija čoveka u svetu fudbala - Sep Blater i Mišel Platini - sastali su se jutros posle nove korupcionaške afere i hapšenja visokih zvaničnika FIFA.

Predsednik Evropske kuće fudbala (UEFA) Mišel Platini otkrio je javnosti da je na sastanku tražio od Blatera da se povuče i da ne učestvuje u izborima za predsednika FIFA, koji su zakazani za petak, ali da ga je Švajcarac odbio.

"Seo sam u kola i otišao do Blatera. Rekao sam mu: 'Sep, gledam te u oči, pričamo kao muškarac s muškarcem... napusti FIFA. Idi, jer daješ loš imidž FIFA. Bilo je previše skandala'. Nije lako reći prijatelju da mora da se povuče... Govorim vam sve ovo sa velikim žaljenjem, sa suzama u očima... Dobio sam ovakav odgovor od njega: 'Ne mogu sad iznenada da odem, kasno je sad. Kongres FIFA počinje danas'".
Platini je, takođe, saopštio da će "većina članica UEFA" na izborima za predsednika FIFA podržati Blaterovog protivkandidata princa Jordana, Ali Bin al Husein.

Englski mediji navode i da će UEFA, u slučaju da Blater dobije novi mandat, preispitati svoj odnos prema FIFA, a biće razmotreno čak i UČEŠĆE pojedinih evropskih reprezentacija na Mundijalu u Rusiji 2018. godine! Mediji na Ostrvu, naravno, u prvi plan ističu reprezentaciju Engleske u ovom kontekstu.

To znači da je UEFA odustala od prethodne najave da će bojkotovati izbore za predsednika FIFA posle novog skandala.

Husein je danas dobio podršku i od britanskog premijera Dejvida Makerona, koji je takođe pozvao 79-godišnjeg Blatera da se povuče.

I najveći sponzori FIFA i Svetskog prvenstva 2018. godine prete da će razmotriti sponzorske ugovore, a možda se i poptuno povući.

Jedan od onih koji je dao nedvosmislenu podršku Blateru je predsednik Rusije Vladimir Putin koji je optužio SAD da stoje iza ove kampanje protiv čelnika FIFA, a sve sa ciljem da se Rusiji oduzme Mundijal 2018. godine.

Oglasio se i legendarni Dijego Maradona koji je bez ograda izjavio da je "uživao" dok je gledao hapšenje funkcionera FIFA i "prognozirao" da će "Blater biti sledeći" sa lisicima na rukama.

"Kada sam vam pričao o FIFA i korupciji prethodnih godina svi ste me gledali kao ludaka. Evo, lepo sam vam rekao", rekao je Maradona, koji je posebno kivan na Blatera i FIFA za to što novac ne daju nikome, pogotovo ne siromašnim zemljama.

"FIFA ima milijarde dolara, a imate fudbalere na svetu koji godišnje ne zarade ni 150.000 dolara. Sav taj novac koji FIFA ima trebalo bi da da deci Afrike i da im napravi fudbalske terene", poručio je legendarni Dijego.

Komentari / 0

Ostavite komentar