Analiza: I da - to je ta čuvena Seviljina ''radionica''!

Juče Alves, Ramos, Navas, Rakitić, danas Baka, Vidal, Riko, a sutra izgleda još svetlije! Klub iz Andaluzije svake sezone ostane bez makar jednog vrhunskog igrača, ali se to ne oseti na rezultatima.

Fudbal 30.05.2015 | 13:20
Analiza: I da - to je ta čuvena Seviljina ''radionica''!

Svake godine moraju da se pomire sa gubitkom nekog od najboljih igrača i svake godine uspevaju da lepo zarade, a da se to se ne oseti na rezultatima. Sevilja je čudo evropskog fudbala. Poslovanje kluba sa juga Španije je ideal kako bi trebalo da rade klubovi koji nisu globalni brendovi poput Reala, Mančestera ili Bajerna i koji nemaju milionske armije navijača.

Sevilja živi od sebe i svog rada. Niko joj ništa ne poklanja, ništa joj ne pada sa neba. Čudesne rezultate su napravili u prethodnih deset godina iako su u tom periodu ostali bez praktično celog jednog tima sastavljenog od vrhunskih igrača. Kupovali su jeftino, prodavali skupo, a na rezultatima se to uglavnom nije osetilo. Četiri puta su osvajali Ligu Evrope, dva puta španski Kup kralja, jedan Superkup Španije, jedan Superkup Evrope...

Sve je to zasluga klupskog rukovodstva. Nemaju glomazan upravljački aparat i zna se šta je čija odgovornost. Najzaslužniji za procvat Sevilje u 21. veku je bivši predsednik Hose Marija del Nido koji od 2013. godine leži u zatvoru i služu kaznu od 13 godina zbog malverzacija u korupcijskom skandalu u Marbelji pre desetak godina kada je bio advokat kontroverznog Hesusa Hila.

Za to što je radio u Marbelji je kažnjen, ali za ono što je uradio u Sevilji zaslužuje ogromno poštovanje. Sevilja je 2000. godine ušla u Primeru, da bi dve godine kasnije Del Nido postao predsednik i uneo u klub svojih 40.000.000 evra. Za sportskog direktora je postavio nekadašnjeg golmana Monkija, koji će se u narednih desetak godina pokazati kao ključna figura velikog uspona Anadlužana.

Monkijev neverovatan osećaj da prepozna talente i da anonimuse lansira u zvezde uz maestralan smisao za biznis su od Sevilje napravili ovo što ona jeste danas. Monki je najzaslužniji što klub svake godine nalazi način da nadoknadi odlaske nosilaca igre, a da rezultati ne trpe. Samo u poslednjih deset godina (ranije je bio i transfer Rejesa), Sevilja je prodala petanestak igrača vrhunske klase u transferima većim od 10.000.000 evra.

Čitav jedan idealan tim može da se sastavi od asova koji su otišli sa Sančez Pishuana u protekloj deceniji. Na golu bi mogao da bude Dijego Lopez koji je prešao u Real. Desni bek je bez sumnje Danijel Aves čiji je prelazak u Barselonu za 35.000.000 najveći transfer u istoriji Sevilje. Na štoperskim pozicijama možemo da stavimo Argentinca Facija koji je letos otišao u Totenhem i dete kluba Serhija Ramosa čiji prelazak u Real je koštao 27.000.000 evra. U konkurenciji levih bekova su tu Adrijano koji je pre nekoliko godina otišao u Barselonu, ali zbog veće cene mesto u idelanom tmu ide Albertu Morenu za kojeg je Liverpul iskeširao 18.000.000 evra.

U veznom redu su Kondogbija, Rakitić, Navas, a može i Žulio Baptista koji je znao da igra iza napadača. Samo je Rakitić prodat za manje od 20.000.000 evra. I konačno u napadu su mesta rezervisana za Alvara Negreda i Luisa Fabijana čiji transfer u Sao Paulo je iznosio samo 8.000.000 evra, ali je Sevilji mnogo toga doneo na terenu. Keržakov je bio skuplji, ali se njegov doprinos ne može meriti sa Fabijanovim. Na pomenutih 11 igrača, Sevilja je inkasirala od obeštećenja ukupno 204.000.000 evra. Pomenimo još i prodaje Sejdua Keite (Barselona), Garija Medela (Kardif), Martina Kaseresa (Juventus), Sebastijana Skilaćija (Arsenal), Didijea Zokore (Trabzon), Luisa Alberta (Liverpul), Kristijana Poulsena (Juventus)...

Kada je prošle godine osvojila Ligu Evrope i potom prodala Rakitića, Morena i Facija mnogi su mislili da nema šanse da Sevilja odbrani trofej. Ova sezona je pokazala sa Monki i Andalužani uvek imaju plan B koji funkcioniše. Mudro su sačuvali Karlosa Baku kojeg su letos mogli da prodaju za nekih petnaestak miliona evra, a sada mu je cena sigurno veća za nekoliko miliona. On je sledeća velika prodaja i videćemo ko će kupiti sjajnog Kolumbijca.

Već u januaru se može očekivati i prodaja Aleksa Vidala, otkrića sezone u dresu Sevilje. Momak koji je došao kao anonimus iz Almerije za samo 3.000.000 evra sada vredi makar pet puta više i glavni je kandidat da u janaru pojača Barselonu i zauzme mesto koje će ostati upražnjeno odlaskom Danija Alvesa.

Vidal je nedavno nagrađen i pozivom u reprezentaciju Španije, a na spisku Del Boskea se našao i Seviljin mladi golman Serhio Riko. Počeo je sezonu kao treći golman, ali je iskoristio povrede Beta i Barbose i zasijao na fudbalskom nebu iznad Pirineja. On je sledeća zlatna koka Sevilje, ali će se čekati idealan tajming za prodaju.

Pored Vidala i Rika, Sevilja je u ovoj sezoni afirmisala još nekolicinu igrača. Novajlije u timu su i francuski defanzivci Kolodiejčak i Tremulinas, poljski vezista Krihovjak, a šta tek reći za Evera Banegu. U Valensiji je etiketiran kao jedan od najvećih promašaja u istoriji, a sinoć je bio igrač utakmice u finalu Lige Evrope! Banega je posle Luisa Fabijana ili Ivana Rakitića najnoviji primer kako fudbaler ume da procveta u Sevilji. Ko ne prođe u Sevilji, taj i nije za velike domete.

Sa budžetom daleko manjim od Reala, Barselone, Atletika i Valensije, Sevilja uspeva da ostane u vrhu, a ove sezone je stigla i zaslužna nagrada u vidu plasman u Ligu šampiona. Novac od elitnog takmičenja će značajno popraviti budžet Andalužana, a onda možemo očekivati i da zadrže nekog od najboljih igrača.

Komentari / 0

Ostavite komentar