Analiza: Jasno ime - PRIMERA (prva)! Englezi i ostali gutaju knedle!

Najbolji fudbal, najbolji igrači i najbolji klubovi stanuju na Pirinejima!

Fudbal 29.05.2015 | 23:40
Analiza: Jasno ime - PRIMERA (prva)! Englezi i ostali gutaju knedle!

Samo ime joj govori! Primera. Jednostavno prva. U Evropi i svetu. Najbolji fudbal, najbolji igrači i najbolji klubovi stanuju na Pirinejima. Seviljin trijumf u Ligi Evrope je samo još jedan pečat na status španske Primere kao najbolje i najjače lige u Evropi.

Možda su Englezi glamurozniji i medijski popularniji, možda su Nemci organizovaniji, možda Italijani imaju veći broj atraktivnijih klubova, ali kada na red dođe ono najvažnije - tu nema dileme. Najbolji fudbal se igra u Španiji i najviše evropskih trofeja je stiglo u Španiju. Primera dominira Starim kontinentom kao niko nikada pre nje.

Večeras se zasluženo ispisala posebna stranica istorije u evropskom fudbalu. Primera je postala prva liga koja će u Ligi šampiona imati direktno četiri predstavnika i vrlo verovatno petog ako Valensija prođe kvalifikacije. Englezi su 2005. mogli da naprave sličan podvig, ali je Everton ispao u kvalifikacijama i propustio šansu da bude peti premijerligaš u elitnom takmičenju.

Dominacija španskog fudbala se ogleda gotovo u svim najvažnijim fudbalskim segmentima. Primera ima dva najmoćnija kluba planete koji mogu da dovedu igrača kojeg požele i odakle požele. Neka zvezda može da završi u Engleskoj (Fabgeras, Di Marija, Sančez…) ili ostalim ligama tek ako nije dovoljno dobra za njih. Uostalom, od 10 najskupljih transfera u istoriji, čak osam su kupovine španskih klubova, a na listu su se jedva ugurali Di Marija i Kavani. Međutim, osim što su imaju kupovno moće velikane, Španci imaju i klubove koji stvaraju igrače. Kupuju ih jeftino i prodaju ih skupo. Sevilja je najbolji primer za to. Dok se klubovi poput Totenhema, Šalkea ili Napolija rasipaju, Sevilja sa mnogo manje uloženog novca uporedo pravi uspehe i igrače.

Na Pirinejima stanuju i dvojica najboljih igrača sveta. Poslednjih šest Zlatnih lopti je završilo u rukama Lea Mesija i Kristijana Ronalda koji su nedodriljivi za ostale klubove.

Dominacija se ogleda i u broju titula. U poslednjih deset sezona, četiri titule prvaka Evrope osvojili su španski klubovi, a velike su šanse da će Barsa u Berlinu dodati i petu za Primeru u jednoj deceniji. Možda smo mogli ove sezone da gledamo i tri španska kluba u polufinalu Lige šampiona da žreb nije odlučio da se Real i Atletiko sastanu u četvrtfinalu.

Priče da Primera ima samo dva jaka kluba padaju u vodu i na primeru prošlogodišnjeg španskog finala u Ligi šampiona i pogotovo na primeru Lige Evrope. Teorije da ovo “drugorazredno” takmičenje nije bitno Englezima ili nekim drugima nemaju realno uporište jer se Čelsi svim silama borio da osvoji Ligu Evrope pre dve godine, a UEFA koeficijenti su odavno mnogo bitna stvar za sve klubove. Pored Španaca, put do trofeja u Ligi Evrope je gotovo neprohodan. U poslednjih deset izdanja, čak šest puta su trijumfovali (Sevilja četiri trofeja, Atletiko dva), a u dva navrata su pobeđivali zemljake u finalima: Espanjol 2007. i Atletik Bilbao 2012.

Uz Sevilju, Primera se ponosi i plejadom klubova “srednje klase” poput Valensije, Viljareala ili Real Sosijedada koji nemaju kupovnu moć nekog Njukasla, Evertona ili Sautemptona, ali bi sigurno mogli da im održe besplatne časove fudbala. Posebna priča je Atletik Bilbao. Zamislite bilo kojeg engelskog premijerligaša koji bi resurse crpeo iz tako uskog kruga mogućnosti oslanjajući se uglavnom na svoju omladinsku školu?

Dok Englezi od nekog Arona Lenona ili “kikireza” Sterlinga prave mega zvezde, a tabloidi stavljaju Hariju Kejnu etiketu od 100.000.000 evra, Španci imaju na desetine boljih i talentovanijih fudbalera. Pomenimo Kokea, Iska, Pedra, Munijaina ili Alkasera…

Naravno, tu je i reprezentacija. Crvena furija je obeležila proteklu deceniju u svetskom fudbalu sa tri trijumfa na prethodna četiri velika takmičenja. Da i ne govorimo o žetvi zlatnih medalja u gotovo svim mlađim kategorijama.

Na klupskoj UEFA rang listi, Primera trenutno ima 99,713 bodova, Englezi su drugi sa 80,391, Nemci imaju 79,415… Teško da osim marketinga i infrastrukture postoji bilo kakav bitan fudbalski argument u kojem španska Primera nije lider.

Primeri ime sve govori. Prva!

Komentari / 0

Ostavite komentar