Rusija okrivila SAD za hapšenja u FIFA

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da sve ukazuje na to da je hapšenje višerangiranih zvaničnika iz Svjetske fudbalske federacije /Fifa/ nelegalan pokušaj SAD da nametnu svoje zakone drugim državama.

Svijet 27.05.2015 | 20:19
Rusija okrivila SAD za hapšenja u FIFA

"Bez ulaženja u detalje o iznesenim optužbama, ukazujemo na činjenicu da je ovo još jedan slučaj nelegalne vanteritorijske primjene američkih zakona", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju je izražena nada da hapšenja neće biti iskorištena za narušavanje imidža Fife i da neće "baciti sjenku na odluke koje je ta organizacija donijela, uključujući i lične".

"Ponovo od Vašingtona tražimo da prestane da pokušava da sebe postavi za sudiju daleko izvan svojih granica i da prati opšte prihvaćene pravne procedure", dodaje se u saopštenju.

Sedam zvaničnika svjetske kuće fudbala uhapšeno je jutros u akciji švajcarske policije u Cirihu. U toku je ispitivanje deset lica koja su učestvovala u procesu glasanja za domaćine takmičenja 2018. i 2022. godine, ali ni protiv koga nije podignuta optužnica.

Vlasti SAD optužile su devet visokih fudbalskih zvaničnika Fife i pet sportskih marketinških zvaničnika za reketiranje, novčanu prevaru i pranje novca u posljednjih 20 godina.

Optužnica u 47 tačaka otpečaćena je u NJujorku, prenio je "Gardijan" na svom veb sajtu.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dodano

27.05.2015 18:30

Dobro jr da se pokrenulo,neko tome treba stati u kraj pa ko god da je.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

28.05.2015 05:14

Fifa je veoma opasna mafijaska ustanova!

ODGOVORITE
Name

rocky

28.05.2015 05:52

Boje se Rusi da ce ostat bez Svjetskog Prvenstva. Muckali su, muckali

ODGOVORITE