Protiv imenovanja u parlamentima

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija ponovio je danas stav da se imenovanje sudija i tužilaca u BiH, u ovom trenutku, ne bi trebalo da obavlja u parlamentima, već da to i dalje treba da radi VSTV BiH.

Bosna i Hercegovina 27.05.2015 | 14:45
Protiv imenovanja u parlamentima

- Protiv smo izmjene nadležnosti za imenovanje sudija i tužilaca, jer smatramo da BiH u ovom trenutku i ne bi mogla da obezbijedi stepen nezavisnosti pravosuđa kakav se zahtijeva u evropskim zemljama, ukoliko bi se to dešavalo u parlamentima - istakao je Tegeltija.

U izjavi novinarima uoči dvodnevnog zasjedanja VSTV-a rekao je da je to mišljenje VSTV-a ranije navedeno i putem njihovog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u.

Osvrnuvši se na neke navode o političkom ili nekom drugom uticaju na pravosudne organe, Tegeltija je ponovio stav da je pravosuđe po zakonu u cijelosti odvojeno od politike, te su samostalan stub vlasti.

- Ne mogu da tvrdim da ne postoje u svakom segmentu društva neke devijacije, pa i u pravosudnom sistemu, ali to nije pravilo i nije osnov funkcionisanja - rekao je Tegeltija ističući da bi svaka takva pojava predstavljala disciplinski prekršaj.

Na sjednici u Banjaluci VSTV će, između ostalih, razmatrati godišnji izvještaji o radu Suda i Tužilaštva BiH, vrhovnih sudova RS i Federacije BiH, tužilaštava RS i FBiH te Apelacionog suda i Tužilaštva Brčko Distrikta u 2014. godini.

Naglasio je da ocjenu o izvještaju o radu ovih institucija daje VSTV.

U fokusu drugog dana zasjedanja su imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija u BiH i razmatranje zahtjeva za proširenje tužilačke sistematizacije u Tužilaštvu BiH.

Članovi VSTV BiH izjasniće se i o godišnjim izvještajima entitetskih centara za edukaciju sudija i tužilaca te Pravosudne komisije BDBiH.

Planirano je i razmatranje Memoranduma o razumijevanju i saradnji VSTV-a BiH, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i USAID-a u sklopu projekta pravosuđa u BiH.

Inače, sjednice VSTV-a su od sredine aprila otvorene za javnost, a nakon stupanja na snagu izmjena i dopune Poslovnika Vijeća.

(Fena)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Lapsus Linguae

27.05.2015 13:06

Najbolje da ih Dodik postavlja, tada ćete i ti i on biti zadovoljni.

ODGOVORITE
Name

Selman

27.05.2015 14:19

Misliš da ne postavlja?

Name

BOA

27.05.2015 13:30

Pa nije ovaj imao ovakvu pricu dok je bio na Bajinim jaslama.

ODGOVORITE
Name

r

27.05.2015 15:17

Pao Brane Kim,pa i ti sada o postenju...hahah

ODGOVORITE