Video: NBA plej-of: Džejms odveo Klivlend u veliko finale!

Klivlend Kavalirsi osvojili su titulu Istočne konferencije i plasirali se u veliko finale NBA lige, prvi put posle osam godina.

Košarka 27.05.2015 | 12:20
Video: NBA plej-of: Džejms odveo Klivlend u veliko finale!

Kavsi su u Ohaju zabeležili i četvrtu uzastopnu pobedu protiv Atlanta Hoksa i maksimalnim rezultatom u seriji stigli do finala – 118:88.

Ponovo je u domaćem sastavu bio najbolji košarkaš današnjice Lebron Džejms – 23 poena, devet skokova i sedam asistencija – koji će imati novu priliku da ekipi iz svog rodnog grada donese prvu titulu u istoriji franšize, posle poraza 2007. godine.

Ekipa Dejvida Blata će u velikom finalu igrati sa boljim iz serije između Golden Stejt Voriorsa i Hjuston Rokitsa, gde Voriorsi imaju prednost od 3:1 u trijumfima, a naredni meč igraće se na njihovom parketu naredne noći (03.00).

Veliko finale najkvalitetnije lige sveta startuje u noći između četvrtog i petog juna.

Ohajo je Lebrona Džejmsa 2003. godine dočekao kao Mesiju, a on im je četiri godina kasnije doneo prvo finale u istoriji kluba. Međutim, u tom trenutku mlađani Lebron nije mogao sâm protiv prejakih San Antonio Sparsa, koji su slavili sa maksimalnih 4:0. Na ulasku u drugu deceniju XXI veka postao je izdajnik, pošto je odlučio da napusti Klivlend i ode u Majami Hit, sa kojim je kasnije dosanjao san i osvojio dve titule šampiona. Ipak, kada to gotovo niko nije očekivao, momak iz Akrona se vratio u rodnji grad da završi započeto – ponovo je samo na korak od svog cilja.

"Ja sam momak koji veruje u nezavršen posao. Razumem u potpunosti kroz šta ljudi iz Klivlenda prolaze... Ne samo iz Klivlenda, nego iz celog Severnog Ohaja i celog sveta – koji 'vole i krvare vino i zlato' (boje Kavsa). Naći se u svemu ovome večeras je veoma emotivan trenutak za mene", rekao je Džejms, koji će juriti svoju treću titulu u petom uzastopnom finalu!

'Kralj' je ponovo bio predvodnik svog tima sa 23 poena (8/14 za dva, 2/6 za tri), devet skokova i sedam asistencija, a najveću podršku imao je u sjajnom Tristanu Tompsonu, koji je završio meč sa novim dabl-dablom – 16 poena (6/8 iz igre) i 11 skokova. Dva poena više od Tompson ubacio je Džej Ar Smit (3/4 za dva, 4/10 za tri), uz deset skokova i tri asistencije, dok je Timofej Mozgov dodao 14 koševa (5/9 iz igre) i sedam uhvaćenih lopti.

Ipak, najveći plus za Kavse svakako je povratak Kajrija Irvinga, koji je propustio nekoliko mečeva zbog povrede kolene. 'Unce Drew' je izgledao veoma dobro na parketu, a za 22 minuta zabeležio je 16 poena (4/8 za dva, 2/3 za tri), četiri asistencije i tri skoka.

"Mi smo u Klivlendu, a ovde ništa nije lako", rekao je Dejvid Blat, bivši trener Makabija iz Tel Aviva, koji ima priliku da postane prvi trener na svetu sa trofejom Evrolige i NBA prstenom.

Za razliku od trećeg meča, kada su uspeli da izbore produžetak i šansu da vrate jedan brejk, gosti iz Džordžije nisu imali previše šansu u četvrtom duelu. Domaćin je prvu deonicu okončao sa 12 poena viška, da bi do poluvremena ta prednost iznosila 17 koševa plusa.

Ništa se značajnije nije promenilo ni u drugih 24 minuta, pošto su Kavsi samo uvećavali vođstvo – koje je na kraju susreta iznosila maksimalnih 30 poena.

Ipak, ne bi bilo fer ne spomenuti da je ekipa Majka Budenholzera igrala kompletan plej-of bez Taba Sefološe, zbog bizarnog incidenta u noćnom klubu, poslednja tri meča bez Kajla Korvera i sa rovitim Demarom Kerolom.

"Imamo sličan sistem kao Sparsi, a videli ste koliko su oni šampionata osvojili. Tako da, sve je moguće, a nisam saglasan da naš sistem može da funkcioniše samo u ligaškom delu takmičenja", rekao je Džef Tig.

Bolji od ostalih u gostujućem timu bio je Džef Tig sa 17 poena (7/8 za dva, 1/5 za tri), uz po skok i asistenciju, dok je Pol Milsap upisao 'pola' koša manje (5/13 za dva, 0/4 za tri), deset uhvaćenih lopti i pet uspešnih dodavanja. Kent Bejzmor upisao je 12 koševa (4/11 za dva, 0/4 za tri) i osam skokova, a dvocifeni su bili još samo Šelvin Mek i Majk Muskala sa po deset poena.

"U svlačionici, tokom sezone, povremeno smo pričali o plej-ofu. Fokusiraš se na doigravanje kada zaigraš u njemu, a vremenom ti raste i samopouzdanje. Tim je uradio mnogo toga u ovoj sezoni (najbolji skor na Istoku), i imam ogromno poverenje u njih", rekao je Budenholzer, zvanično najbolji trener NBA lige.

Komentari / 0

Ostavite komentar