Video sjećanja: 26. 5. 1999.: Rezerve koje su ušle u istoriju!

Crveni đavoli su gubili do 91. minuta, ali su golovima Tedija Šeringema i Ole Gunar Solskjera po drugi put postali šampioni Evrope, dok je Bajern svoj četvrti trofej morao da sačeka još dve godine.

Fudbal 27.05.2015 | 00:00
Video sjećanja: 26. 5. 1999.: Rezerve koje su ušle u istoriju!

Mnogim fudbalerima je suđeno da budu rezerve. Nekima to postane navika, dok neki uspeju da iskoriste šansu i donesu sebi promociju u prvu postavu. određeni srećnici uspeju da učine i više od toga. Ugrabe životnu šansu i upišu svoje ime u istoriji fudbala. Upravo se to dogodilo 26. maja 1999. godine u finalu Lige šampiona na meču između Mančester junajteda i Bajerna iz Minhena.

Bio je to tek treći duel dva evropska velikana, a prethodna dva odigrali su iste godine u okviru grupne faze takmičenja. U oba meča nije bilo pobednika. I jedni i drugi imali su priliku da osvoje triplu krunu jer su ranije već obezbedili šampionsku titulu i trofej Kupa.

Finale se igralo na Nou Kampu pred više od 90.000 ljudi, dok je pravdu delio ko drugi nego najbolji evropski sudija Pjerluiđi Kolina. Bavarci su poveli već u šestom minutu susreta golom Marija Baslera. U nastavku meča ređale su se šanse na oba dela terena, a igrači nemačkog šampiona dva puta su pogađali. Kada se takve šanse propuste skoro uvek sledi kazna.

Presudni momenat utakmice bile su izmene koje je izvršio Aleks Ferguson. Prvo je u 67. minutu u igru ubacio Tedija Šeringema, da bi nakon deset minuta i Ole Gunar Solskjer dobio svoju priliku. Napadački dvojac mu se odužio na najbolji mogući način, golovima u 91. i 94. minutu.

Crveni đavoli su tako osvojili trostruku titulu, a Ferguson je stao rame uz rame za Mat Bezbijem koji je sa Mančesterom bio šampion Evrope 1968. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar