Domaćinstva kod Doboja pod vodom

Zbog porasta rijeka i vodotoka u Bosni i Hercegovini, došlo je do plavljenja poljoprivrednog zemljišta i kuća na području sela Bušletić, na području Doboja, te oranica i putnih pravaca na području Prnjavora, Gračanice, Doboja i Ključa.

Republika Srpska 26.05.2015 | 20:50
Domaćinstva kod Doboja pod vodom

Mještani sela Bušletić, na području Doboja, zbog izlijevanja rijeke Lukavice, koja je pored poljoprivrednog zemljišta ugrozila i domaćinstva, uputili su apel vlastima da na vrijeme reaguju, spriječe veću štetu i konačno riješe problem s rijekom.

U Službi civilne zaštite u Doboj Istoku je saopšteno da je rijeka Spreča poplavila više od 100 hektara usjeva.
"U Klokotnici oborinske vode ugrožavaju tri kuće, a voda se pod kontrolom drži pumpama", kaže Sulejman Delić, pomoćnik opšinskog načelnika za poslove CZ u Doboj Istoku, te dodao da su potrebna dodatna ulaganja kako bi se uredio sistem odvoda oborinskih voda na ovom području.

"U maglajskom kraju rijeke Bosna i Jablanica su u koritima i za sada nema većih problema", potvrdio je Nijaz Delić iz maglajskog Štaba CZ.

Draško Despot, iz Odsjeka za hidrologiju Hidrometeorološkog zavoda RS, istakao je za "Nezavisne" da je tokom podneva u sjeverozapodnom dijelu RS došlo do porasta vodostaja rijeka, dok je rijeka Vrbas, na mjernom mjestu Delibašino selo, kod Banjaluke, bila iznad kote redovne odbrane od poplava, i iznosila je 304 centimetra.

"S prestankom padavina, došlo je i do pada vodostaja Vrbasa, tako da nema opasnosti od izlijevanja iz korita. Očekujemo pad vodostaja svih rijeka i vodotoka s prestankom padavina", rekao je Despot.

Tokom dana, s prestankom padavina, i iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najavili su stagnaciju i pad vodostaja.

Meteorolozi u narednim danima najavljuju vedrije i toplije vrijeme.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

26.05.2015 18:57

Rekao sam vam da će opet biti poplave. A vi ste mislili da sam ja kreten koji se sprda s tim. Vlast nije uradila ništa i neće jer su nasvim pozicijama pogani i podli ... Nesposobni i nepismeni su zauzeli sve. Oni ne znaju ni kako se zovu. I pomoći narodu ne mogu.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

26.05.2015 19:38

Bez namjere da povrijedim bilo koga , narod(i) nisu zasluzili nista bolje osim ovoga sto nam se sve lose desava !

Name

Majka Tereza

26.05.2015 21:01

...i slikali se sa vaučerima, koje smo mi platili, meni još 6 mjeseci odlučili odbijati od plate 1,5 posto za poplavljene , a niko me nije pitao da li ja to želim....

ODGOVORITE
Name

Geography

26.05.2015 21:14

ponavlja se prošlogodišnji scenario DRŽAVA PLIVA A VLASTI SE ČEŠLJAJU

ODGOVORITE
Name

vuk

26.05.2015 23:00

Koja vlada moze da zabrani kisi da pada

ODGOVORITE
Name

Poplave

27.05.2015 04:10

Poplave su Rezultat izbora prosle Godine sve se u izbore i promocije a bogami i u Satore ulagalo. Svi Politicari su zaboravili na korita Rijeka i zastitu Stanovnistva bez obzira u kom dijelu B i H nazalost po ovaj jadan Narod.

ODGOVORITE
Name

dodano

27.05.2015 04:41

Nema para da se ulazu za odbranu od poplava,potrosile se na sator i proslavu u cast donatora za proslogodisnje poplave.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

27.05.2015 05:10

Bogu hvala pa ne pada kao prosle godine!sto se tice smecara od politicara oni prizeljkuju poplave zbog donacija I ostalog muljanja!!!

ODGOVORITE