Mladi u BiH prepušteni sami sebi

U Sarajevu je nedavno predstavljena "Studija o mladima u Bosni i Hercegovini". Ovaj istraživački projekat, koji je podrškom Fondacije Friedrich Ebert proveo tim profesora Fakulteta političkih nauka Sarajevo, donosi i odgovore na pitanja šta mladi misle o sebi, kakav je njihov sistem vrijednosti, te kako doživljavaju kvalitet svog života. Studija ukazuje i na neke zabrinjavajuće podatke.

Bosna i Hercegovina 26.05.2015 | 08:54
Mladi u BiH prepušteni sami sebi

Mladi u Bosni i Hercegovini ne samo da su zanemareni, oni su marginalizovani, te prepušteni sami sebi i kao takvi podložni manipulaciji.

Rezultati "Studije o mladima u BiH", provedene u drugoj polovini 2014. na uzorku od 1.004 ispitanika uzrasta od 15 do 27 godina, pokazuju da je država zaboravila na omladinu.

"Za razliku od sređenih društava u kojima se mladi cijene kao najdragocjeniji razvojni resurs, u zapuštenim društvima mladi ne samo da su zanemareni, već su u društvenom i statusnom smislu marginalizovani, čak ih se prepušta drugima iako to predstavlja nenadoknadiv gubitak za te zajednice.

Takav tip odnosa prema mladima je, na žalost, očigledan i u bosanskohercegovačkom društvu", ističe sociolog Jusuf Žiga, vođa istraživačkog tima.Studija, koja prva daje zaokruženu sliku položaja mladih u BiH, donosi detaljniji prikaz i socio-ekonomskih prilika.

"Ustanovljeno je da stopa nezaposlenosti mladih u BiH doseže čak 58 posto i ona je nekoliko puta veća nego u zemljama Evropske unije. Od toga je gotovo polovina onih koji prvi put traže posao i to je zastrašujući podatak.

Najčešće su nezaposlene osobe sa četvorogodišnjom srednjom školom - 50,4 posto, potom sa trogodišnjom srednjom školom - 29,2 posto.

Više nego poražavajuća činjenica je da svaki četvrti uposlenik sa srednjom školom radi na poslovima koji su potpuno različiti od onih znanja i vještina koja im se tokom formalnog obrazovanja nude", navodi Žiga.

U istraživanju tima profesora Fakulteta političkih nauka Sarajevo, ukazuje se i na manjak empatije omladine prema drugom i drugačijem.

"Da imam karijeru - to je prva stvar koju mladi ističu. Ako pogledate istraživanje vidjećete da najveći broj njih želi da pravi karijeru u državnim firmama i to je ozbiljan problem.

Sljedeći podatak govori da svi imaju internet, a 72 posto djece koja su odgovorila na ovo pitanje kazalo je da u svom domaćinstvu nema više od 30 knjiga", riječi su psihologa Srđana Puhala, promotora Studije.

Pored toga što se smatraju religioznim, mladi su i homofobičnih stavova - jedan je od rezultata "Studije o mladima u Bosni i Hercegovini".

"Iza te deklarativne religioznosti ne stoji ono što se zove 'ljubi bližnjeg svoga' ili ne kradi i slično. Mnogo opasnija je povezanost te njihove religioznosti sa dogmatizmom, autoritarnošću, nacionalizmom i sa odsustvom bilo kakvog humaniteta", kaže Puhalo.

Ovo istraživanje i publikacija predstavljaju najbolju prezentaciju stavova mladih u prethodnih desetak godina, a možda i u cjelokupom periodu poslijeratne Bosne i Hercegovine, tvrdi sociolog Ivan Šijaković.

"Kada je reč o institucijama u koje mladi imaju ili nemaju poverenje mene je začudilo da mladi na prvom mestu imaju poverenje prema policiji.

Naravno, visoko je poverenje u verske vođe i u medije, a vrlo je problematično i neprijatna vest da je, recimo, vrlo nisko poverenje u institucije Bosne i Hercegovine, entitetske premijere, Parlament Bosne i Hercegovine", kaže Šijaković.

U vrijednosnom smislu, bh. mladi u prvi plan stavljaju i dobar izgled, nezavisnost, brak, te nošenje markirane odjeće.

"Zabrinjavajuće je da je slobodoumnost svega 22,4 procenta, a za mene je najtužnija vest da su društveni prestiž mladi rangirali na dno lestvice vrednosti", navodi Ivan Šijaković.

Kada je riječ o politici, razvoju i demokratiji ustanovljeno je da mladi u Bosni i Hercegovini ne pokazuju veći interes za politiku.

"Oko 20 posto mladih stalno glasa na izborima i nikome ne vjeruju, niti vjeruju da se nešto može njihovim glasom promijeniti - što je veliki uspjeh domaćih političara, što su mlade sa 18 ili 20 godina 'ubili u pojam'.

Iako mladi kažu da su za EU u nekih 55 posto, vjerovatno će taj procenat sve više padati kad Bosna i Hercegovina bude sve bliže Evropskoj uniji", zaključuje Srđan Puhalo.

Promotori ističu da je "Studija o mladima u Bosni i Hercegovini" vrlo korisna, te da bi trebalo da ide i na adrese svih nivoa odlučivanja u BiH.

Izvor: Slobodna Evropa

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Serafim

26.05.2015 08:14

Neka mladi idu,neka samo idu pa neka saznaju sta ovde imaju. Kad se vrate ljubice zemlju koju su napustili. Ovde niko nece da radi njive i stale i obori su prazni nasa omladina trazi hleba bez motike imaju samo dve mogucnosti da budu gazde na svome ili pokorne sluge kojekude. Najkrivlji su roditelji koji su naucili kod Tita da nekaznjeno hapaju i pljackaju pravo ogledalo da je to tako je poslednji rat.

ODGOVORITE
Name

Gastarbajter

26.05.2015 09:57

Sta to mladi tu imaju, osim roditelja koji ih vole? Nista! Drzavu koju boli briga i za djecu, omladinu, porodicu. Zavrsis fakultet sa 9.5 prosjekom, na birou te skartira obicna sekretarica. Ako nisi SNSD ili SDS mozes da se ubijes, a nisi jer imas mozak.Posla nema, kad ga dobijes prijavi te na minimalac.Kad se zalis inspekciji, gazda "uleti" sa 100 e inspektorki i iko ne vidi nista, osim tebe, koji ostanes bez posla. O kojoj vi ljepoti i gazdovanju na svom pricate!? Dani prolaze, ako zelis da imas dijete, neko mora da ga nahrani. Tu se najesti nece. Ja sam otisao i samo zalim sto nisam i prije. Svako treba da ode. Zivot je jedan.

Name

re. Serafim

26.05.2015 08:27

Ako mislis na Bosnu ovdje od zemlje moze profitirati samo ko sije marihuanu, a sve ostale oblasti bolje je dzabe lezati nego dzabe raditi...

ODGOVORITE
Name

Ne tako mlad vise!

26.05.2015 09:15

Mladi u BiH a i regionu su ciljano zapostavljeni i umrtvljeni a sve u vezi bilo kakve mogucnosti pokretanja promjena. Da bi brinuli o omladini prvo moramo rigorozno sprovesti mjere ogranicenja prodaje alkohola svima ispod 21 godinu starosti..a onda slijedi dugi put "vadjenja" iz mamurluka!

ODGOVORITE