Turci siju suncokret u Bijeljini i Gradišci

Preduzeće "Family-Farm", koje je početkom ove godine u Bijeljini osnovala grupa turskih privrednika, već je organizovala da se u Republici Srpskoj zasije oko 700 hektara bijelog suncokreta, koji će se izvoziti u Tursku i EU, kaže zastupnik firme Gordana Vasić, diplomirani inženjer poljoprivrede i agronom.

Republika Srpska 25.05.2015 | 22:27
Turci siju suncokret u Bijeljini i Gradišci

„Na području Gradiške zasijano je oko 200 hektara, koliko je zasijano i na području Posavine. Nešto veće količine bijelog suncokreta zasijane su na području Semberije, tako da ukupno imamo zasijanih oko 700 hektara“, kaže Vasić.

Ona ističe da je ovo prva godina otkako se na ovom području ugovara proizvodnja bijelog suncokreta za grickanje i konzumiranje, koji se razlikuje od crnog suncokreta, namijenjenog za proizvodnju ulja, po tome što sadrži 50 odsto masnoće u sjemenci.

Proizvođači bijelog suncokreta, koji su potpisali ugovore o proizvodnji, dobili su besplatno sjeme i vještačko đubrivo. Oni mogu računati i na minimalnu otkupnu cjenu od 0,50 evra po kilogramu sjemena, ukoliko postignu dogovoreni standard kvaliteta, koji podrazumijeva odgovarajuću krupnoću i ispunjenost zrna.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Posteno

25.05.2015 20:33

Bravo Gradiska Turci barem ulazu novac u BiH a ne pricaju uzalud. To ce nadam se otvoriti nesto radnih mijesta. Pa zbog cega je onda problem sto je Doboj prihvatio 6 miliona od Turske i pomoc posle poplava? Ja to stvarno ne razumijem.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

25.05.2015 21:02

Prije 30 godina, Arapi nisu ništa radili a naše firme su kod njih dobijale poslove. Danas mi niti znamo niti hoćemo bilo šta da radimo. Imamo menadžera više nego mrava. Budućnost je zagarantovana.

ODGOVORITE
Name

turcin

26.05.2015 05:00

Bravo Turci,ja sam Srbin,evo vam sedamdeset dunuma u Karaizovcima kod Gradiske sijte sta hocete.

ODGOVORITE
Name

e ludi narod

26.05.2015 07:21

Tako su Srbi na Kosovu radili, davali svoju zemlju Siptarima pa se ovi nakotise i istjerase ih sa Kosova, pa sad drece kad postadise manjina a Siptari ih tuku kao stoku. Taman tako ce i vasoj djeci biti sa Turcima i vasim potomcima koji ce vas sve proklinjati. Mislite bar na svoju djecu i unuke sta ce oni od tih Turaka dozivjeti u buducnosti. Koliko vidim RS ce biti Kosovo br. 2.

ODGOVORITE
Name

re ludi narod

26.05.2015 20:56

Ne bih ja rekao da je ovdje narod lud prije ce biti da su ludi takvi bolesnici kao ti sto neprestano truju omladinu.Nisu ljudi prodali svoju zemlju ni Turcima niti bilo kome nego im prodaju svoj proizvod.

Name

Jovo

26.05.2015 10:10

Ovo je vrlo dobra stvar. Naši seljaci siju, dobijaju besplatno sjeme, đubrivo, dogovoren otkup, znaju unaprijed otkupnu cijenu. Bar ih ne ucjenjuju ovi naši domaći šverceri i nakupci, koji se bogate na muci gladnog seljaka i izigravaju nam lažne patriote.

ODGOVORITE
Name

Julio

27.05.2015 20:51

Vrlo dobro,pozdravljam svaku podrsku ljudima koji rade,a i Turskoj koja ce otkupiti........samo naprijed.

ODGOVORITE