Istanbul za 24 sata

Istanbul je jedan od najlepših gradova i jedini koji se prostire na dva kontinenta. Orijentalni miris i evropski ukus ovaj grad čine neodoljivim.

Putovanja 25.05.2015 | 11:09
Istanbul za 24 sata

Istanbul je jedan od najlepših gradova i jedini koji se prostire na dva kontinenta. Orijentalni miris i evropski ukus ovaj grad čine neodoljivim.

9.00

Sveta Sofija i danas važi za arhitektonsko čudo. Godinama je restaurirana i sada mogu da se pod kupolom visokom 45 i širokom 65 metara vide prelepe freske sa zlatnim mozaikom. Ovde su krunisani vizantijski carevi.

10.00

Nedaleko od Svete Sofije nalazi se podzemna cisterna (Jerebatan). Ovde je akvaduktom stizala pitka voda za stanovništvo Carigrada, a danas se među 336 mramornih stubova održavaju koncerti. Najzanimljiviji je stub s Meduzinom glavom.

11.00

Plava džamija se nalazi preko puta Svete Sofije, ulaz je besplatan, a u njoj se nalaze prelepe plave pločice iz Nikeje.

Druga zanimljiva džamija je Sulejmanija koju je izgradio slavni Sinan, a u njoj su sahranjeni Hurem i sultan Sulejman.

12.00

Topkapija je bila dom turskih sultana, a posebno su zanimljivi zeleni paviljoni s prelepim pogledom na Bosfor kojima je šetala Hurem. Harem je pravo razočaranje, ali je sama palata prepuna zlatnih sablji, a tu je i presto optočen dijamantima.

13.00

Veliki bazar je najveća atrakcija, jer je star 500 godina i ima 12 džamija, 18 fontana, 60 restorana, 5.000 radnji, poštu i školu. Cenkanje s prodavcima je obavezno.

14.00

Preko mosta Galata prelazi se Zlatni rog i stiže u najevropskiji deo Istanbula. Galata kulu visoku 60 metara izgradili su Đenovljani, i s nje se pruža najlepši pogled na grad.

U blizini je i glavna ulica s kafićima, ambasadama, skupim hotelima i buticima, koja vodi do trga Taksim.

15.00

Palata Dolmabahče je bila dom poslednjih sultana i u njoj je umro Kemal Ataturk. Raskoš se može videti iz pozlaćenih svećnjaka, kristalnih gelendera i lustera teškog četiri i po tone.

17.00

Krstarenje Bosforom najlepše je uz zalazak sunca. Brod plovi do mosta koji spaja dva kontinenta i prolazi pored skupih vila. Staje se na azijskoj strani, gde turista ima dovoljno vremena da popije jogurt.

20.00

Turska kuhinja je nadaleko čuvena, a pored ponude u fantastičnim ribljim restoranima zanimljivo je probati i hranu koja odražava otomansku kulinarsku tradiciju. Istanbul je poznat i po noćnom provodu i preskupim klubovima na Ortakoju.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar