Dug za podsticaje iz prošle godine 12,5 miliona maraka

Iako se bliži kraj petog mjeseca 2015., poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj nisu isplaćeni svi podsticaji ni iz prošle godine.

Republika Srpska 25.05.2015 | 11:01
Dug za podsticaje iz prošle godine 12,5 miliona maraka

Priznao je to i resorni ministar Stevo Mirjanović, precizirajući da je za 2014. isplaćeno 47, 5 miliona KM podsticaja, a da se poljoprivrednicima duguje još 12,5 miliona KM po tom osnovu.

-Tačno je da je veliki problem to što dosad nisu isplaćeni podsticaji, imajući u vidu potrebu naših poljoprivrednih proizvođača da zanavljaju ciklus i da spremnije uđu u zanavljanje proizvodnje - rekao je Mirjanić, odgovarajući na poslanička pitanja na prošloj sjednici Narodne skupštine RS.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić upozorio je da su ratari u RS-u u katastrofalnoj situaciji zbog neredovne isplate podsticaja u poljoprivredi te pozvao Vladu da prizna, kako kaže, bankrot.

-Odnos prema poljoprivredi i poljoprivrednicima govori o teškoj situaciji u Vladi i budžetu RS-a i red je da to priznate. Nalazite se pred bankrotom i pozivamo vas da priznate bankrot i da svi zajedno nađimo snage da se popravi situacija u RS, a ne da se ovako ponašate - kazao je Stanić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, međutim, ističe da entitetska vlada čini velike napore da u što kraćem roku isplati 12,5 miliona koje duguje poljoprivrednicima i nada se da će to biti realizirano, kako je naveo, za nekoliko sedmica.

-Vlada RS preduzima mjere da osigura i nadoknade za prošlogodišnje štete od poplava u poljoprivredi - rekao je Mirjanić i podjstio da će 12 miliona KM biti isplaćeno po tom osnovu za biljnu i stočarsku proizvodnju.

Međutim, poslanik Stanić podsjeća na najave iz resornog ministarstva da će dugovi za podsticaje biti isplaćeni do kraja februara ove godine, ali to nije ispoštovano.

-Vi pričate kao da se nalazimo u januaru tekuće godine, a ne u maju - rekao je Stanić i ustvdio da nije isplaćena nijedna marka posticaja za ovu godinu.

Kao jedno od rješenja za izlaz iz te situacije, predložio je da se ni poslanicima ne isplaćuju plaće dok se ne isplate prošlogodišnji podsticaji poljoprivrednicima u RS.

Izvor: Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar