Zlatna palma za francuski film

Za najbolje ostvarenje 68. Kanskog festivala proglašen film Žaka Odijara "Dhipan". Nagrađena i ostvarenja "Saul Fia" i "Labster", priznanje za režiju Tajvancu Hou Sjao-Sienu. Najbolji glumac Vensan Lindon, a glumice Runi Mara i Emanuel Berko.

Zabava 25.05.2015 | 10:01
Zlatna palma za francuski film

Najvažnija nagrada Kanskog festivala dodeljena filmu Žaka Odijara Dheepan.Film govori o izbeglicama koje pokušavaju da osnuju nov život u Francuskoj. 

Glavni glumac Jesuthasan Antonithasan tumači ulogu čoveka koji regrutuje ženu i mladu devojku koje treba da se pretvaraju da su mu žena i ćerka kako bi stekli azil. 

Pobeda ovog filma je izazvala negodovanje brojnih filmskih kritičara koji smatraju da film nije bio kandidat za pobednika.
Za najboljeg glumca proglašen je Francuz Vensan Lindon, dok su u kategoriji glumica simpatije žirija osvojile Runi Mara i Emanuel Berko. 

Kao najbolji reditelj, nagrađen je Hou Hsiao-hsien za film “The Assassin”, a nagradu za najbolji scenario “Chronic” primio je Mišel Franko.
Najveći i najprestižniji filmski festival na svetu svečano je otvoren u Kanu 13. maja, a za prestižnu nagradu - za najbolji film, takmičilo se 19 ostvarenja.

Počasna Zlatna palma za životno delo dodeljena je veteranki Anjes Vardi, koja je (posle Klinta Istvuda, Bernarda Bertolučija, Vudija Alena) prva žena sa tim priznanjem.
Iako je ovogodišnja smotra u francuskom gradu 68. izdanje festivala, Zlatna palma ove godine slavi 60. rođendan, jer je prvi put dodeljena 1955. godine.

Žiri 68. Festivala u Kanu predvodila su braća Koen, Itan i Džoel, a o dobitnicima priznanja odlučivali su i Gzavije Dolan, Džejk Džilenhol, Rosi de Palma, Sofi Marso, Sijena Miler, Rokia Traore i Giljermo del Toro.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dodano

25.05.2015 09:33

O Zvizdanu ni rijeci,pa valjda se i on trebao pomenuti ili je to suvisno za ocekivati.

ODGOVORITE