Nobelovac iz Blistavog uma poginuo u taksiju

Slavni matematičar John Nash i njegova supruga Alicia poginuli su u saobraćajnoj nesreći u New Jerseyu, objavili su američki mediji.

Svijet 24.05.2015 | 19:01
Nobelovac iz Blistavog uma poginuo u taksiju

Osamdesetšestogodišnjak, čiji je život bio inspiracija za nastanak filma "Genijalni um", zajedno sa 82-godišnjom suprugom nalazio se u taksi vozilu koje je u subotu učestvovalo u nesreći. Od siline udara par je izletio iz automobila. Preminuli su na mjestu nesreće, saopštili su iz policije.

Nash je bio matematičar poznat po radu na poljima teorije igre, diferencijalne geometrije, algebre i parcijalne diferencijalne jednačine, ali i radu na modelu slučajnosti, gdje je tražio opštu primjenu u sistemu svakodnevnog života.

Njegove teorije danas se koriste u marketinškoj ekonomiji, evolucijskoj biologiji, računarstvu, u oblasti umjetne inteligencije, politike i u vojnim organizacijama. Za svoj doprinos nauci 1994. godine Nash je osvojio Nobelovu nagradu za ekonomiju, a film "Beautiful Mind" (Genijalni um) o njegovom životu snimljen je 2001. sa Russelom Croweom u glavnoj ulozi.

Izvor: Klix

Komentari / 0

Ostavite komentar