Sjećanja: Danas je 45 godina od prvog svjetskog zlata!

Na današnji dan pre 45 godina, košarkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je prvu zlatnu medalju na svetskim prvenstvima.

Košarka 24.05.2015 | 21:20
Sjećanja: Danas je 45 godina od prvog svjetskog zlata!

Takmičenje je održano u Ljubljani, a reprezentacija je, na čelu sa selektorom Rankom Žeravicom, u odlučujućem meču u dvorani Tivoli pred 10.000 gledalaca pobedila Sjedinjene Američke države 70:63

Prethodno je naš tim pobedio Italiju (66:63), Brazil (80:55), Čehoslovačku (94:84). Poslednjeg dana šampionata naš tim je poražen od SSSR, ali taj rezultat nije uticao na konačni redosled.

Kapiten Daneu je primio zlatnu medalju, a zatim rekao "zbogom košarko"

Šampionsku ekipu činili su: Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi i Trajko Rajković.

Godinu dana ranije u saobraćajnoj nesreći poginuo je najbolji strelac generacije Radivoj Korać.

Turnir je igran širom Jugoslavije (Sarajevo, Split, Karlovac, Skoplje, Ljubljana).

Košarkaši su postali nacionalni heroji, a prijem kod Josipa Broza Tita u Igalu ostao je upamćen po odsustvu državnog protokola. Košarkaši su poklonili Titu medalju i lično mu čestitali rođendan.

O osvajanju ove medalje napravljen je i igrani fil „Bićemo prveaci sveta“ reditelja Darka Baijća.

Naša reprezentacija je do raspada u leto 1991. osvojila tri titule prvaka sveta, jednu zlatnu olimpijsku medalju i pet puta bila prvak Evrope. Poslednju medalju zajednička država osvojila je u danima dok se raspadala, na Evropskom prvenstvu u Rimu.

Komentari / 0

Ostavite komentar