Analiza: Žreb Rolan Garosa - Rafole zemljotres!

Bila je to tempirana bomba čiju su reakciju svi željno iščekivali još od trenutka kada je bilo jasno da Rafael Nadal neće biti među prva četiri nosioca.

Tenis 24.05.2015 | 23:40
Analiza: Žreb Rolan Garosa - Rafole zemljotres!

Na Mariji Šarapovoj bilo je ili da bombu deaktivira ili da omogući eksploziju – Ruskinja je učinila potonje, a ceo teniski svet odjeknuo je istog trenutka, Novak Đoković na Rafaela Nadala već u četvrtfinalu Rolan Garosa.

Sve ostalo momentalno je palo u drugi plan, ali tako je samo na prvu loptu. Hajde da vidimo šta nam je žreb doneo.

I četvrtina

Jasno je da je Novak Đoković dobio najteži mogući žreb, ali mnogo je uglova gledanja. Mogu se lako naći argumenti za činjenicu da nije tako loše što Novak ide na Nadala već u četvrtfinalu – Španac će imati manje vremena da uhvati formu i digne samopouzdanje koje mu u ovom trenutlu nedostaje, a Đoković je svakako očekivao da će u jednom trenutku morati preko Rafe ako želi do pehara.

Sa druge strane, a sada već debelo zalazimo u područje “šta bi bilo kad bi bilo“, posle eventualne pobede nad Nadalom očekivano je emotivno pražnjenje, a verovatno i stvaranje imperativa osvajanja trofeja (sa nečim sličnim nosio se Federer 2009. godine nakon što je Nadal ispao od Soderlinga).

U takvoj situaciji, sa dodatnim stresom, teško da se mogu zamisliti dve teže prepreke od Endija Marija i Rodžera Federera, koji su projektovani Novaku na putu do titule.

Možemo da budemo politički korektni, ali ruku na srce, prva nedelja ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem za Đokovića s obzirom na to u kakvoj je formi.

Nieminen uskoro puni 34 godine, trenutno je 86. na svetu i više nije kalibar koji može da bude nešto više od težeg treninga za srpskog tenisera. Druga runda donosi još lakši posao – Paola Lorencija (u osam setova sa Novakom uzeo ukupno deset gemova) ili Žila Milera, kojem šljaka nikada nije bila mila tokom karijere.

Bernard Tomić prvi je nosilac na kojeg Novak može da naleti – takođe nije ljubitelj šljake, previše oscilira i kada je u formi, a sada je na četiri turnira na zemlji dobio samo jedan meč. Bernija bi možda mogli da iznenade mladi Kokinakis ili “šljakaš“ Vani.

Potencijalni suparnici u četvrtom kolu jesu Kevin Anderson i Rišar Gaske, a uzevši u obzir konkurenciju u tom delu žreba, mogućnost da to bude neko treći jeste minimalna.

Južnoafrikanac ne može da parira Novaku sa osnovne linije ni na bržim terenima, a na šljaci će još više doći do izražaja Đokovićeva sposobnost da igra po širini i da eksploatiše najveće Andersonove mane, nesavitljivost i sporije kretanje. Gaske, uz poštovanje prema njegovom talentu, već dugo nije igrač kojeg je najboljima mrsko da vide u svom delu žreba.

Utisak je da je pred Rafaelom Nadalom nešto trnovitiji put do međusobnog duela sa Đokovićem. To može da bude i dobro jer su nešto jači mečevi Rafi sada potrebni, ali sa druge strane su to suparnici koji bi možda mogli da iskoriste njegov baš loš dan. Kao što npr. igrač poput Danijela Brandsa to nije mogao pre dve sezone.

Prvo kolo će biti lakši trening, 18-godišnji Halis, ali već drugo moglo bi da donese susret sa Aleksandrom Dolgopolovom – teniserom nepredvidljivim i sklonim padovima, ali istovremeno i čovekom kojeg inspiriši veliki protivnici. Uz to je Ukrajinac i dobio Nadala u poslednjem duelu, prošle godine u Indijan Velsu. Ipak, od Dolga se može sve očekivati, pa i da izgubi od Almagra u prvom kolu.

Projektovani rival u trećem kolu jeste Adrijan Manarino, momak sa neobičnom tehnikom udaraca kojeg je lepo gledati kada mu sve klikne, ali koji je bio očajan na prethodnim turnirima na šljaci.

Poslednji test za Rafu pred četvrtfinale trebalo bi da bude Grigor Dimitrov. Bugarin nikako da se definiše kao teniser, i dalje luta i neretko se čini da nema jasan plan u igri, ali neće želeti sebi da dozvoli kiks od prošle godine kada je ispao u prvom kolu. Neće mu biti lako jer ga u trećem kolu verovatno čeka Robredo.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Ćorić – Kveri, Dimitrov – Sok, Dolgopolov – Almagro.

Novo ime: Žerman Gigonjon, valjda ispravno transkribovah ovo Germain Gigounon, iz Valonije je. Nikada nije bio u prvih 200, ovo će mu biti prvi nastup u glavnom žrebu Gren slem turnira, a ima 26 godina. Čak mu ni na zvaničnom sajtu ATP-ja nema fotografije.

II četvrtina

Endi Mari trebalo bi da se prošeta do treće runde, a tamo će ga čekati Nik Kirjos. Iako ga Džim Kurijer vidi kao jedno od potencijalnih iznenađenja, nisam siguran da harizmatični Nik može na šljaci da spoji toliko dobre igre da ozbiljno izazove Marija na tri dobijena seta. Ipak, dečko je pokazao da mu velika pozornica ne predstavlja problem, naprotiv, pa će biti zabavno videti taj meč.

U osmini finala projektovani Marijevi rivali jesu David Gofan i Džon Izner. Belgijancu će Pariz uvek biti u lepom sećanju – iako je u prethodne dve sezone gubio na startu, tu je šira javnost prvi put čula za njega kada je 2012. iz kvalifikacija došao do osmine finala i onda izgubio od Federera sa 3:1 u setovima.

Sada je Gofan zreliji, Top 20 igrač i svojom savršenom tehnikom može sigurno neko vreme da se nadmeće sa Marijem sa osnovne linije. Izner je jedan od onih “uvek nezgodnih“, ali prethodno mora da dobije Sepija i verovatno Šardija, što mu neće biti lako.

Na drugoj strani je David Ferer, koji do četvrtfinala najveće prepreke ima u našem Viktoru Troickom i Leonardu Majeru. Argentinac dobro gura u Nici, dobio je Ferera prošle godine u Hamburgu, a u trećoj rundi trebalo bi da igra sa Marinom Čilićem, koji je potpuno van forme posle povrede, a i inače baš ne miriše šljaku.

Očekivano je četvrtfinale Mari – Ferer, a poslednji put kad smo ih gledali u četvrtfinalu Garosa, bilo je 6:4, 6:7, 6:3, 6:2 za Španca.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Za nas interesantan deo žreba – Troicki se sastaje sa Štrufom, a nadamo se da Filip Krajinović može da iznenadi Gofana. Uz to, nije zgoreg pogledati malo od mečeva Majer – Veseli i Šardi – Jang.

Nova imena: Andrea Arnaboldi – ima 27 godina, najbolji rang mu je 165. mesto, a sada će drugi put biti u glavnom žrebu nekog GS turnira. Ipak, već je u istoriji Rolan Garosa, pošto je pre dva dana odigrao najduži meč ikada u kvalifikacijama.

Maksim Hamu, 18-godišnjak iz Francuske koji ima interesantan hobi – pravljenje i popravljanje ručnih satova. Ako u tenisu ne uspe, jasno je šta i kako dalje. Trenutno je 225. na ATP listi.

III četvrtina

Nominalno je ovde glavni Tomaš Berdih, ali malo je onih koji njemu daju više šanse od Keija Nišikorija da se domogne polufinala.

Na prvi pogled, teško da će četvrtfinale Čeha i Japanca biti sprečeno, ali ako bismo se bavili prognozama, možda Filip Kolšrajber može da iznenadi Berdiha u trećem kolu. Tomaš doduše vodi sa 8-1 u međusobnom skoru, ali igrali su samo jednom u poslednje tri godine.

Kolšrajber bi prethodno morao da dobije Žo-Vilfreda Congu, koji kaže da mu je sa tenisom sve u redu i da samo mora mentalno da se vrati na nivo od ranije. Možda mu se baš u Parizu sklope kockice, kao u Torontu prošle godine.

Berdih otvara sa talentovanim, ali samo 170 cm visokim Nišiokom, a na putu mu je i Fonjini.

Nišikori počinje od veterana Matjea, kojem su povrede umnogome unazadile karijeru, ali bio je nekada 12. na svetu i pamtićemo ga po onom fantastičnom meču sa Nadalom baš na Garosu 2006. godine – tada je izgubio sa 5:7, 6:4, 6:4, 6:4 u jednom od najboljih mečeva turnira koji je trajao skoro pet sati.

Mala digresija, ali to je stvarno bio jedan od onih okršaja koji vas zalepe za ekran (pogledajte ’hajlajte’ na Ju tubu). Matje sada ne bi trebalo da bude problem za Nišikorija, kojem su do Berdiha suđeni uglavnom Španci – Fernando Verdasko u trećem kolu, pa Bautista Agut ili Felisijano Lopes u četvrtom.

Nišikori vodi sa 3-1 u pobedama protiv Berdiha, a od 2012, kada su poslednji put igrali, Japanac se dodatno poboljšao i izrastao u Top 5 tenisera.

Ispratite: Elijas Imer, Šveđanin etiopskog porekla. Ima 19 godina, igra dopadljivo i mogao bi da izraste u solidnog igrača. U prvom kolu suparnik mu je Rosol.

Novo ime: Kristijan Lindel, momak sa zanimljivom biografijom – rođen je u Rio de Žaneiru, otac mu je Šveđanin, a majka Brazilka. Ceo život živeo je u Brazilu, a 2007. godine nije izabran u nacionalnu juniorsku selekciju. Nekoliko meseci kasnije otišao je na odmor u Švedsku, osvojio titulu na juniorskom prvenstvu i potom prihvatio poziv tamošnjeg saveza da nastupa za njih. Ima 23 godine, trenutno je 200. na svetu i ovo mu je prvo pojavljivanje u glavnom žrebu nekog od Gren slem takmičenja.

Sudar tankih živaca: Ako i Fonjini i Per prođu u drugo kolo, garantovana nam je barem jedna svađa sa sudijom, mnogo gestikuliranja i gubljenja nerava.

IV četvrtina

Rodžer Federer se zadovoljno smeškao posle žreba – najveći rivali su mu u suprotnoj polovini, a on turnir može da počne u laganom ritmu. Otvara sa ’srećnim gubitnikom’ Alehandrom Faljom, a dalje su mu na putu Granoljers i Ivo Karlović.

Osmina finala mogla bi da bude veliki test za Federera, pod uslovom da Gael Monfis bude zdrav i da do tog eventualnog susreta ne potroši previše energije (treće kolo verovatno će igrati sa Kuevasom ili Timom). Francuz je dobio Federera u Monte Karlu i u Dejvis kupu, a na prošlom US openu je imao meč lopte i izgubio u pet setova.

Sa svoje strane do četvrtfinala će probati da dogura Stan Vavrinka, koji je protiv Nadala u Rimu odigrao briljantno, da bi se potom u meču sa Federerom ponovo pretvorio u mašinu za neiznuđene greške kakva je manje-više bio tokom celog proleća.

Stanu su na putu Ilhan i verovatno naš Dušan Lajović (počinje sa Maksimom Gonsalesom), a zatim i Giljermo Garsija-Lopes, koji je umeo da ga namuči u prošlosti.

Videćemo i hoće li Ernests Gulbis katastrofalnu godinu učiniti malo boljom na mestu na kojem brani polufinale, a protiv Simona u trećoj rundi biće mu neophodno ono što mu tako često nedostaje – strpljenje.

U poslednje dve sezone Federer nije blistao u Parizu, četvrtfinale i četvrto kolo, ali žreb je sada takav da će Švajcarac sigurno podići borbenu gotovost na maksimum i probati da iskoristi splet okolnosti ne bi li se ušunjao u novo Gren slem finale.

Nova imena: Kimer Kopejans, 21-godišnji momak iz Belgije koji je trenutno 109. na ATP listi. Bio je juniorski osvajač Rolan Garosa pre tri godine, ali tek sada kao senior debituje u glavnom žrebu GS turnira.

Franses Tiafo, koji je sa 15 godina postao najmlađi osvajač Oranž boula u istoriji. Sada mu je 17 godina i u SAD se nadaju da bi on mogao da ostvari odličnu karijeru. Ne bi im bilo prvi put da pogreše, ali Tijafou za sada dobro ide. Trener mu je Hose Igueras, koji je radio sa mnogo velikih imena – Samprasom, Federerom, Mojom, Brugerom, Korijom...

Komentari / 0

Ostavite komentar